Fructul care ține răceala la distanță și ajută digestia. Gospodinele îl pun în tartă
Afinele sunt un adevărat aliat al sănătății: pline de vitamine, antioxidanți și fibre, întăresc imunitatea, țin răceala la distanță și sprijină digestia. Delicioase și versatile, se potrivesc perfect în deserturi, smoothie-uri sau iaurturi.
Când vine vorba de alimente care stimulează imunitatea, este ușor să ne gândim la alimentele de bază tipice - citricele, legumele cu frunze verzi și usturoiul.
Dar există un alt erou modest care vă așteaptă în raionul de legume și fructe pentru a vă da un impuls suplimentar sistemului imunitar: afinele.
Citește și: Băutura cu miere, lămâie și ghimbir care te scapă de răceală vara. O prepari acasă în 5 minute
Fructul care ține răceala la distanță și ajută digestia. Gospodinele îl pun în tartă
Aceste fructe mici, dar puternice, sunt mai mult decât o gustare delicioasă sau un topping pentru iaurtul de dimineață. Afinele sunt bogate în antioxidanți, vitamine și nutrienți, ceea ce le face o sursă secretă de energie pentru a ține bolile la distanță.
„Afinele sunt un fruct gustos, ușor de procurat, extrem de versatil și care întărește imunitatea”, spune Susie Kundrat, dietetician.
„Fie că sunt proaspete, congelate, uscate sau sub formă de suc, afinele oferă numeroase beneficii într-un ambalaj mic.”
Iată cum acest fruct mic poate avea un impact mare asupra sănătății dumneavoastră și vă poate ajuta să rămâneți sănătos tot anul.
Citește și: Fructul toamnei care produce mult colagen și te scapă de răceală. Îl iei din copac
Bogate în antioxidanți
Antioxidanții joacă un rol esențial în menținerea sănătății sistemului imunitar, protejând celulele de moleculele dăunătoare care pot slăbi sistemul imunitar.
Această linie suplimentară de apărare poate ajuta organismul să combată infecțiile și bolile, menținându-vă sănătos în timpul sezonului rece și al gripei.
„Afinele sunt bogate în antioxidanți, cum ar fi antocianinele, responsabile de culoarea violet intensă a acestor fructe de pădure”, spune Kundrat.
„Mulți antioxidanți se regăsesc în culoarea fructelor, astfel încât fructele cu culori strălucitoare, închise și vibrante sunt excelente pentru întărirea sistemului imunitar.”
Citește și: Metode naturale pentru a te proteja de gripă și răceală. De ce scade imunitate în sezonul rece?
Proprietăți antiinflamatorii
Sistemul imunitar al organismului poate fi slăbit în timp de inflamațiile cronice, ceea ce face mai dificilă combaterea bolilor.
„Consumul de afine poate susține sistemul imunitar prin reducerea inflamațiilor din organism și ajutarea organismului să gestioneze stresul oxidativ”, sugerează Kundrat.
Susține sănătatea intestinului
Conținutul natural ridicat de fibre al afinelor ajută la eliminarea toxinelor din organism și promovează sănătatea generală a intestinului, potrivit Trista Best, dietetician.
Menținerea sănătății intestinului este o parte importantă a prevenirii bolilor, deoarece ajută la digestie și protejează organismul, scrie Real Simple.
Îmbunătățește funcția celulelor imune
„Consumul de afine îmbunătățește capacitatea celulelor care stimulează imunitatea de a-și face treaba”, spune Kundrat. Aceste celule sunt o parte vitală a sistemului imunitar, deoarece vizează și distrug celulele infectate care vă pot îmbolnăvi.
„Eliminarea toxinelor este benefică pentru sănătatea generală, deoarece previne deteriorarea celulară care duce la boli cronice, cum ar fi cancerul și obezitatea”, spune Best.
Bogate în vitamina C
Afinele sunt bogate în vitamina C, un nutrient esențial care susține sănătatea sistemului imunitar, promovează producția de colagen și ajută la repararea țesuturilor deteriorate din întregul organism.
„Probabil că nu mai este nevoie să spunem că vitamina C este excelentă pentru sănătatea sistemului imunitar, dar acționează și ca antioxidant pentru eliminarea toxinelor din organism”, spune Best. O singură cană de afine asigură o cantitate semnificativă din necesarul zilnic de vitamina C, pregătindu-vă să faceți față sezonului răcelilor și gripei.
Cum să consumați mai multe afine
„Vă recomand să consumați afine în fiecare zi, fie că le adăugați în fulgii de ovăz, fie că adăugați o mână de afine proaspete sau congelate într-o salată simplă pentru prânz, fie că adăugați suc de afine în smoothie-ul de după-amiază, fie că le coaceți într-o plăcintă delicioasă cu fructe de pădure pentru desert”, spune Kundrat. „Nu uitați să le consumați oricând în timpul zilei pentru un plus de aromă.”