O dietă cu conţinut mai scăzut de carbohidraţi ar putea să producă un colesterol mai mare

DE Alexandru Pop | Actualizat: 18.03.2023 - 15:32
O dietă cu conţinut mai scăzut de carbohidraţi - Foto: Pexels / Yaroslav Shuraev

O dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, cu conținut ridicat de grăsimi, poate fi legată de niveluri mai ridicate de colesterol „rău” și dublează riscul de evenimente cardiovasculare, cum ar fi arterele blocate, aracurile de cord şiaccidentele vasculare.

SHARE

Un studiul canadian a descoperit că o dietă regulată cu un nivel scăzut de carbohidrați și cu grăsimi abundente duc la niveluri crescute de colesterol LDL (numit şi "colesterol rău ”) și un risc mai mare de boli de inimă”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Iulia Iatan, de la Clinica de Prevenire a Bolilor Inimii a Spitalului St. Paul și de la Universitatea din Columbia Britanică pentru Inovația Tratamentului Plămânului, din Vancouver.

Dieta contra carbohidraţilor bogată în grăsimi face rău inimii

„Acest studiu oferă o contribuție importantă la literatura științifică și sugerează că daunele depășesc beneficiile”, a declarat Christopher Gardner, profesor de cercetare de medicină la Stanford Prevention Research Center, care a efectuat studii clinice la dieta Keto. Gardner nu a fost implicat în studiu.

„Colesterolul LDL crescut nu ar trebui respins ca fiind pur și simplu un efect secundar neglijabil al unei diete VLCD (foarte scăzute calorii) sau a dietei ketogene”, a spus Gardner, subliniind un risc mai mare de evenimente cardiovasculare, la persoanele cu niveluri mai mari de ketonă în sânge, în comparație cu cei cu o dietă mai apropiată de cea standard, conform CNN.

Citeşte şi: VIDEO Cum sunt impozitate veniturile din chirii în 2023 față de 2022

În studiu, cercetătorii au definit o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați şi conținut ridicat de grăsimi (LCHF) ca 45% din caloriile zilnice totale provenite din grăsimi și 25% provenind din carbohidrați.

Citește și: Au vrut să facă un supermarket dar au făcut o descoperire arheologică de importanță majoră

Studiul a fost prezentat ieri, la sesiunea științifică anuală a Colegiului American de Cardiologie, împreună cu Congresul Mondial de Cardiologie.

„Motivul nostru de studiu a provenit de la faptul că vom vedea pacienți din clinica noastră de prevenire cardiovasculară cu hipercolesterolemie severă în urma acestei diete”, a spus Iatan în timpul unei prezentări la sesiune.

Hipercolesterolemia sau colesterolul ridicat crește riscul de atac de cord sau alte evenimente cardiovasculare adverse.

„Acest lucru ne-a determinat să ne întrebăm despre relația dintre aceste diete cu conținut scăzut de carbohidrați şi conținut ridicat de grăsimi, niveluri de lipide și boli cardiovasculare. Există date limitate despre această relație ”, a spus ea.

Colesterolul ridicat crește riscul de atac de cord

Cercetătorii au comparat regimul alimentar de la 305 de persoane care au o dietă LCHF, cu cea de la aproximativ 1.200 de persoane, care au o dietă standard, folosind informații despre sănătate din baza de date Biobank, din Regatul Unit, care a monitorizat subiecţii cel puțin un deceniu.

Cercetătorii au descoperit că persoanele din dieta LCHF au un nivel mai ridicat de lipoproteină cu densitate mică, cunoscută și sub numele de LDL, colesterol și apolipoproteină B. Apolipoproteina B este o proteină care acoperă proteinele de colesterol LDL și pot prezice boli de inimă mai bine decât nivelurile crescute de colesterol LDL colesterol poate sa.

Cercetătorii au observat, de asemenea, că aportul total de grăsimi al participanților la dieta LCHF a fost mai mare în grăsimi saturate și a avut dublul consumului de surse animale (33%) comparativ cu cele din grupul de control (16%).

„După o medie de 11,8 ani de urmărire-și după ajustarea altor factori de risc pentru boli de inimă, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială, obezitatea și fumatul-persoanele cu o dietă LCHF au avut un risc de mai mult de două ori mai mare de a avea un risc mai mare de a avea un risc mai mare de a avea Câteva evenimente cardiovasculare majore, cum ar fi blocaje în arterele care trebuiau deschise cu proceduri de stenting, atac de cord, accident vascular cerebral și boală arterială periferică ”, au descoperit cercetătorii, potrivit comunicatului de presă.

Cercetătorii au spus în comunicat că studiul lor „nu poate arăta decât o asociere între dietă și un risc crescut pentru evenimente cardiace majore, nu o relație de cauzalitate”, pentru că a fost un studiu observațional, dar concluziile lor merită studiate în continuare, „în special Când aproximativ 1 din 5 americani raportează că sunt o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, de tip keto sau keto complet. ”

Iatan a spus că limitările studiului au inclus erori de măsurare care apar atunci când evaluările dietetice sunt auto-raportate, dimensiunea mică a eșantionului studiului și că majoritatea participanților erau britanici și nu au inclus alte grupuri etnice.

Studiul a analizat, de asemenea, efectul longitudinal de a urma dieta, în timp ce majoritatea persoanelor care urmează o dietă asemănătoare cu keto tind să o urmeze intermitent pentru perioade mai scurte de timp.

Majoritatea participanților - 73% - au fost femei, despre care Iatan a spus că este „destul de interesant de văzut, dar susține și literatura disponibilă că femeile, în general, tind să urmeze mai multe modele dietetice, tind să fie mai interesate să își schimbe stilul de viață. "

Când a fost întrebat dacă există grupuri care nu au fost afectate în urma unei diete LCHF, Iatan a spus cât timp sunt oamenii în dietă și dacă pierd sau nu în greutate „pot contrabalansa orice creștere a LDL”.

„Ceea ce contează de reținut este că fiecare pacient răspunde diferit. Și deci, există într-adevăr o variabilitate interindividuală între răspuns. Ceea ce am descoperit este că, în medie, pacienții tind să -și crească nivelul de colesterol LDL ”, a spus ea.

Specialistul în medicină YLE care nu a fost implicat în studiu, a declarat că „există diverse modalități de a crea o dietă LCHF și este foarte puțin probabil ca toate să aibă aceleași efecte asupra lipidelor serice sau a evenimentelor cardiace.”

Cu toate acestea, a adăugat el, „că o dietă LCHF este asociată cu efecte adverse în acest studiu este verificarea realității pentru cei care adoptă astfel de diete doar pentru că sunt în vogă.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te