LIVE Alegeri prezidențiale Vezi în timp real prezența la vot
2.999.777 Votanți în România
16,66 %
304.084 Votanți în străinătate
Click aici pentru statistici complete

VIDEO Cum sunt impozitate veniturile din chirii în 2023 față de 2022

DE Mădălina Ion, Mihai Duță | Actualizat: 14.05.2023 - 10:27

Mădălina Ion, consultant fiscal, a explicat la Newsweek Report cum pot fi optimizate veniturile din chirii, ținând cont de modificările aduse Codului Fiscal. Cele mai importante modificări trebuie cunoscute pentru a nu avea surprize.

SHARE

Mădălina Ion, consultant fiscal, a explicat la Newsweek Report cum se completează declarația unică pentru 2022 și cum se va plăti impozitul în 2023 în cazul celor care au venituri din chirii. 

Primul scenariu: Dacă obținem venituri din chirii și aplicăm calculul standard. (Pt impozit: Cap IV, art 84 și art 155 (1) e Și Cap III Secțiunea 5, art 170 (2) d)

Ce plătim pentru anul 2022 vs ce vom plăti pentru anul 2023

În primul rând cum calculăm venitul din chirii:

- chiria anuală este suma stabilită prin contractul de închiriere, indiferent de momentul încasării acesteia.

  • venitul din chirie include și orice cheltuieli ce cad, conform legii, în sarcina proprietarului, dacă sunt efectuate de chiriaș.

Citește și: VIDEO Cum îți poate plăti angajatorul abonamentul la sală. Ce noi facilități mai au angajații

O altă modificare importantă pentru cei ce trebuie să calculeze și să declare acest venit este modul în care este evaluată chiria în valută.

Prin urmare impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate pentru acest venit pentru 2022 (de plătit până pe 25 mai 2023) și pentru 2023 (care vor trebui plătite până în 2024) sunt:

 

O persoană care închiriază un apartament cu două camere cu o chirie de 2000 lei/lună trebuie să declare până în 25 mai 2023 astfel:

Dacă, în cursul anului depășim numărul de 5 contracte de închiriere, începând cu anul următor trebuie să ne înregistrăm și să plătim impozit folosind sistemul real.

Citește și: VIDEO Cum poți să decontezi bacșișul și ce ne mai așteaptă când intrăm într-un restaurant

Cei care în anul 2022 au plătit impozit aplicând tratamentul standard (6%*Venitul din chirii) pot opta să calculeze și să plătească în 2023 impozit aplicând sistemul real DAR dacă optează pentru acest sistem trebuie să-l mențînă minim doi ani calendaristici (2023 și 2024).

Modificarea/rezilierea contractului de închiriere se anunță tot în 30 de zile, iar, dacă chiria este exprimată în valută, venitul din chirii se evaluează la cursul BNR din ziua precedentă celei în care se depune declarația.

 Acest venit se declară:

Prin declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale (D212) care se depune:

-         La 30 de zile de la încheierea contractului de închiriere

-         Până pe 25 mai anul următor anului de realizare a venitului  ]

 

1.      La 30 de zile de la încheierea contractului de închiriere – declarația 212, se completează doar capitolul ÎI (privind venitul estimat pentru anul în curs), iar din acest capitol se completează Secțiunea II1.1 și, dacă venitul estimat pentru perioada rămasă până la sfârșitul anului este peste 18000 lei, se completează și secțiunea ÎI.2.2.

2.      După sfârșitul anului și până pe 25 mai anul următor se depune din nou declarația unică în care vor fi completate atât Capitolul I (privitor la venitul realizat în anul precedent) cât și Capitolul ÎI (privitor la venitul estimat pentru anul în curs)

Impozitul și contribuțiile sociale se pot plăti din momentul înregistrării (al depunerii declarației privind venitul estimat și până pe 25 mai anul următor).

Susținerea entităților non-profit

Prin declarația de venit, contribuabilii pot dispune asupra destinației sumei = 3.5% din impozitul anual datorat pentru susținerea entităților nonprofit și unităților de cult sau pentru acordarea de burse private (art 123^1), această se realizează pur și simplu prin Completarea Cap I Secțiunea I.9 .

Calculul impozitului pe venitul din chirii folosind sistemul real

(Cap IV, art 84 (10) și art Cap ÎI art 68)

În primul rând cum calculăm venitul din chirii:

Acesta presupune că persoana care realizează acest venit își calculează:

Pe de o parte venitul brut:

- Suma stabilită prin contractul de închiriere, indiferent de momentul încasării acesteia!

- Venitul din chirie include și orice cheltuieli ce cad, conform legii, în sarcina proprietarului, dacă sunt efectuate de chiriaș.

O altă modificare importantă pentru cei ce trebuie să calculeze și să declare acest venit dacă au chiria în valută este:

  • Pentru 2022 - Chiria în valută se evaluează se calculeză  la cursul din ultima zi a fiecărei luni
  • Pentru 2023 - Chiria în valută se evaluează se calculeză  la cursul mediu anual

Pe de altă parte, aceștia trebuie să țină și evidența cheltuielilor realizate pentru obținerea acestui venit.

Aceste cheltuieli pot fi:

De reținut că aceste cheltuieli trebuie să poată fi justificate (în cazul unui control), deci persoanele care optează să-și calculeze venitul impozabil folosind acest model de calcul trebuie să păstreze documentele justificative (pentru cheltuieli) și să țînă evidența acestora într-un jurnal.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te