Ministerul Sănătății schimbă locurile unde se face carantinarea în cazul COVID-19

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 09.07.2021 - 18:15
Ministerul Sănătății schimbă locurile unde se face carantinarea în cazul COVID-19. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Ministerul Tineretului și Sportului a solicitat modificarea listei spațiilor destinate pentru asigurarea carantinei persoanelor care sunt izolate din cauza pandemiei de COVID-19, pentru că s-au întors din zone cu incidență mare de infectare.

SHARE

Ministerul Tineretului și Sportului a solicitat Ministerului Sănătății modificarea listei spațiilor destinate pentru asigurarea carantinei persoanelor care sunt suspecte de infectare cu COVID-19, astfel încât să fie eliminate din listă a centrelor de agrement, unităților de administrare a bazei sportive și a bazelor turistice.

„Având în vedere impactul negativ asupra stării de sănătate a populației generale care poate fi generat de agenții patogeni, prin lege au fost definite și reglementate unele măsuri necesare în domeniul sănătăţii publice cu caracter temporar, în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, pentru prevenirea introducerii şi limitarea răspândirii bolilor infectocontagioase pe teritoriul României.

Măsurile prevăzute de lege se dispun şi se aplică în situaţiile de risc iminent asupra sanatatii publice, exclusiv pentru apărarea sănătăţii publice, cu respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor şi a ordinii publice.

Toate măsurile dispuse în baza prezentei legi vor fi proporţionale cu situaţia care le-a determinat, limitate în timp la aceasta şi aplicate în mod nediscriminatoriu”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ care modifică lista spațiilor destinate carantinării.

CITEȘTE ȘI: Toate aberațiile lui Pițurcă despre Euro2020: „La fotbal, cel mai frumos lucru este să marchezi”

Carantina în spaţii special desemnate de către autorităţile competente se realizează în următoarele situaţii:

    a) în situaţia în care persoanele pentru care se instituie măsura de carantină declară pe propria răspundere că nu îşi pot asigura condiţiile de separare fizică la domiciliu sau la locaţia declarată de acestea;

    b) în situaţia nerespectării măsurii de carantină la domiciliu sau la locaţia declarată, pe durata acesteia, deşi a consimţit-o la data instituirii.

    Cheltuielile ocazionate de carantina în spaţiile special desemnate pentru situaţiile prevăzute la alin. (3) lit. a) se suportă din bugetul Ministerului Sănătăţii, aprobat cu această destinaţie.

Cheltuielile de cazare sunt plătite de cei care sunt suspectați de COVID-19, dacă aceștia nu se pot izola acasă.

„În cazul în care există persoane care nu respectă măsura de carantină la domiciliu sau la locaţia declarată, acestea au obligaţia de a suporta cheltuielile carantinării în spaţiul special desemnat de autorităţi.

Cheltuielile ocazionate cu carantinarea acestora se suportă de către Ministerul Sănătăţii din bugetul aprobat cu această destinaţie şi se recuperează de la persoanele în cauză”, se arată în document. 

Anterior, printr-o derogare lege, bunurile aflate în domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului prin direcţiile judeţene pentru sport şi tineret puteau fi utilizate pentru carantinarea persoanelor în condiţiile prevăzute de prezenta lege.

Cheltuielile efectuate pentru carantinare se suportau din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Tineretului şi Sportului.

Dar Ministerul Tineretului și Sportului a solicitat Ministerului Sănătății modificarea listei spațiilor destinate pentru asigurarea carantinei persoanelor, puse la dispoziției de către autoritățile administrației publice centrale și locale, astfel încât să fie eliminate din listă a centrelor de agrement, unităților de administrare a bazei sportive și a bazelor turistice.

Centrele de agrement funcționează, fără personalitate juridică, în subordinea Direcțiilor Județene pentru Sport și Tineret și sunt finanțate din venituri proprii și subvenții alocate de la bugetul de stat.

Lista cu noile spații în care are loc carantina persoanelor suspectate de COVID-19, pe județe, poate fi consultată aici.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te