Pentru mulți oameni, mierea, sucul și dulceața fac parte dintr-un mic dejun consistent. Dar de multe ori etichetele nu indică de unde provin produsele sau cât zahăr conțin.
Acest lucru se va schimba în viitor: Uniunea Europeană a decis să înăsprească așa-numitele linii directoare pentru micul dejun .
Micul dejun va avea noi reguli. Ce vrea UE să mâncăm de acum înainte
Reprezentanții Parlamentului European și ai statelor membre au convenit la finalul lunii ianuarie asupra raționalizării. Aceasta înseamnă că în viitor consumatorii vor găsi informații mai detaliate despre țara de origine pe borcanele cu miere.
Etichetarea actuală a mierii ca „miere din țările UE și din afara UE” nu va mai fi permisă în viitor. În schimb, eticheta ar trebui să arate o listă cu țările de origine a mierii.
În plus, producătorii ar trebui să indice procentul de miere din fiecare țară în greutatea totală. Acum există și alternative vegane de miere. Cu toate acestea, un producător și-a anunțat recent retragerea.
Noile linii directoare pentru micul dejun sunt menite să protejeze consumatorii de mierea alterată
Există speculații că mierea importată din țări non-UE ar putea fi îmbogățită cu zahăr.
Foto: Freepik.com - rol ilustrativ
De exemplu, o proporție semnificativă din mierea importată în UE provine din China, informații care adesea nu sunt furnizate pe etichete.
Citește și: Ce alimente interzise în alte țări sunt din belșug pe rafturile magazinelor din România?
Cu cuvintele „Atât apicultorii, cât și consumatorii vor fi mai bine protejați de mierea alterată”, Alexander Bernhuber, șeful negocierilor pentru Parlamentul European (Conservatori), a lăudat acordul la care sa ajuns.
De asemenea, Bruxelles-ul a decis să crească în viitor conținutul de fructe din dulceață la 450 de grame pe kilogram. Produsele marcate „Extra” trebuie să conțină acum 50% fructe. Acest pas are ca scop reducerea conținutului de zahăr din aceste alimente.
Ce se întâmplă cu sucurile fără zahăr
Reforma aduce cu sine și noi etichete pentru sucurile de fructe fără zahăr. Pentru a primi eticheta „cu zahăr redus”, cel puțin o treime din zahărul natural trebuie să fi fost îndepărtat. Nu este permis să fie amestecați îndulcitori în băutură ca înlocuitor.
O etichetă suplimentară, Nutri-Score, este, de asemenea, menită să arate cât de sănătos sau nesănătos este un produs.
Citește și: Avertizare, penurie de alimente: Exporturile de grâu, ulei, zahăr vor fi limitate
Înainte ca măsurile să poată intra în vigoare, este nevoie de aprobarea formală a Parlamentului European și a statelor membre UE.
După aprobare, statele membre au la dispoziție doi ani pentru a implementa directivele de la Bruxelles în legislația națională, conform hna.de.