Liderii PSD dau vina pe Dăncilă după ce au luat cornul și laptele de la gura a 36.000 de copii

DE Adelina Sahlean, Petre Bădică | Actualizat: 06.11.2018 - 15:55

Luați prin surprindere de începerea școlii, reprezentanții Consiliilor Județene din numeroase județe nu au finalizat licitațiile care să permită derularea celui mai important program social pentru copii.

SHARE

 Elevii sunt privați de o gustare consistentă, zilnică și gratuită, formată din corn, lapte și fructe, la care au dreptul potrivit legilor în vigoare.

Ultimul județ care a confirmat pentru Newsweek România că nu distribuie gustarea zilnică gratuită către elevi este Vâlcea. Într-un răspuns, în exclusivitate, președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu, susține că „produsele lapte, corn și fructe nu se furnizează la nicio unitate de învățământ din județul Vâlcea din următoarele motive: 

„- Publicarea cu întârziere, respectiv în 20 iulie 2018 a Hotărârii privind stabilirea bugetului pentru implementarea programului pentru școli al României pentru anul 2018-2019, dată după care s-a inițiat pregătirea documentațiilor pentru demararea achiziției,

- Termenele lungi de validare a documentațiilor de atribuire de către Agenția Națională de Achiziții Publice (ANAP)”.

Cu alte cuvinte, 36.440 de copii din județul Vâlcea sunt privați de o masă gratuită la școală de incompetența guvernului și de birocrație.  

Președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu, cel care acuză guvernul PSD că a alocat cu întârziere fonduri pentru Programul „Cornul și ,laptele” este tot membru PSD. 

Citește și Exclusiv. PSD a luat cornul și laptele de la gura a 31.786 de elevi din Teleorman

400.000 de elevi flămânzi în toată țara

Guvernul a  publicat Ordonanța 13  pe baza căreia se alocă bugetul necesar pentru implementarea „Programului pentru școli al României pentru anul școlar 2018-2019” (este vorba de o variantă îmbunătățită a Programului „Cornul și laptele” n.red.). Acesta făcea posibilă acordarea gratuită de lapte, fructe, legume și produse de panificație copiiilor de la grădiniță, și elevilor din ciclul primar și gimnazial. Potrivit legii,  „pentru anul școlar 2018-2019 se alocă suma de 571.988.000 lei pentru Programul pentru școli al României”. 

Unii reprezentanți ai Consiliilor Județene acuză guvernul că le-a alocat, cu întârziere, fondurile (20 iulie), acesta fiind motivul pentru care nu au finalizat licitațiile pentru găsirea unor furnizori de produse.

Am cerut informații la 22 de Consilii Județene. Am primit 13 răspunsuri din care am aflat că în 8 județe nu se derulează Programul social al guvernului pentru elevi și că, în numai 4 județe, acesta funcționează fără probleme. Într-un altul, programul funcționează parțial. Astfel, aproximativ 370.000 de elevi sunt lipsiți de hrana, zilnică, la care au dreptul prin lege.

Newsweek România a mai descoperit că în județul Călărași sunt oferite doar două produse, iar în Mureș, Programul se derulează doar într-un oraș. 

Citește și Elevii, privați de „Programul cornul și laptele” și de burse

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.