marți 04 noiembrie
EUR 5.0861 USD 4.4167
Abonează-te
Newsweek România

Legumele pe care să le mănânci cu tot cu coajă. Conțin mai mulți nutrienți dacă le consumi crude

Data publicării: 03.11.2025 • 18:45
Femeie care mânâncă un morcov - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Femeie care mânâncă un morcov - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Persoană care curăță un cartof - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Persoană care curăță un cartof - Foto: Freepik (rol ilustrativ)

Legumele mâncate cu tot cu coajă sunt mai bogate în fibre, vitamine și antioxidanți. Consumul lor crud ajută la păstrarea vitaminelor sensibile la căldură, precum vitamina C. Spală-le bine înainte de consum pentru a elimina impuritățile.

Mănâncă legumele cu tot cu coajă pentru a profita de fibrele și nutrienții pe care le conțin. Crude, ele își păstrează vitaminele și antioxidanții sensibili la căldură. Asigură-te doar că le speli bine înainte de consum.

Legumele pe care să le mănânci cu tot cu coajă. Conțin mai mulți nutrienți dacă le consumi crude

Anumite legume, cum ar fi cartofii, morcovii și castraveții, se consumă cel mai bine cu coajă intactă pentru a-și păstra întreaga gamă de nutrienți și beneficii pentru sănătate.

Conform Healthshots, iată cinci legume pe care ar trebui să le eviți să le cureți pentru a profita la maximum de valoarea lor nutrițională.

Citește și: Sucul făcut de toate gospodinele, care reduce riscul de cancer. Plin de vitamina C

Cartofi

Deși curățarea cartofilor este o practică obișnuită, s-ar putea să vrei să te gândești mai bine. Cojile cartofilor sunt bogate în fibre, vitamine și minerale.

De fapt, cea mai mare concentrație de fibre dintr-un cartof se găsește în coajă, potrivit Healthline.

În plus, coaja cartofului conține mai mult potasiu decât pulpa, ceea ce este crucial pentru sănătatea inimii și funcția musculară. De asemenea, este bogată în fier, care susține funcționarea globulelor roșii.

Persoană care curăță un cartof - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Persoană care curăță un cartof - Foto: Freepik (rol ilustrativ)

Morcov

Coaja de morcov nu este doar sigură pentru consum, ci oferă și mai mulți nutrienți cheie. Este bogată în antioxidanți, vitamina C, B3, fibre alimentare și fitonutrienți, toți aceștia fiind vitali pentru sănătatea sistemului imunitar și pentru menținerea sănătății pielii și a vederii.

Castravete

Mulți oameni curăță castravetii de coajă, dar aceasta conține o mulțime de nutrienți, inclusiv fibre, vitamine și minerale. Coaja castravetelui este deosebit de bogată în vitamina K, care este esențială pentru coagularea sângelui și sănătatea oaselor. De asemenea, conține silice, care susține sănătatea pielii, părului și unghiilor.

Vinete

Vinetele sunt legume aromate, iar coaja lor oferă beneficii importante pentru sănătate. Coaja este plină de nasunină, un antioxidant puternic care ajută la protejarea celulelor creierului de stresul oxidativ.

Citește și: Legumele de care fug bărbații reduc apariția cancerului de colon, prostată, stomac. Cât să mănânci?

De asemenea, conține fibre alimentare, care susțin digestia și te ajută să te simți sătul, contribuind la un control mai bun al aportului alimentar.

Dovlecei

Dovlecelul este o altă legumă care ar trebui consumată cu coajă. Atât pulpa, cât și coaja sunt pline de beneficii pentru sănătate, inclusiv o digestie îmbunătățită, o dispoziție mai bună și oase mai puternice. Coaja este deosebit de bogată în fibre alimentare, vitamina C și potasiu.

Consumând legumele cu tot cu coajă și, pe cât posibil, crude, îți poți asigura aportul maxim de nutrienți esențiali pentru sănătatea ta.

Mai multe articole din secțiunea Sănătate
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România
Newsweek România Ultima oră
Newsweek România
Ultima oră