Sucul făcut de toate gospodinele, care reduce riscul de cancer. Plin de vitamina C

DE Florentina Enache | Actualizat: 11.08.2025 - 13:31
Sucul făcut de toate gospodinele, care reduce riscul de cancer. Plin de vitamina C - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Sucul făcut de toate gospodinele, care reduce riscul de cancer. Plin de vitamina C - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Sucul făcut de toate gospodinele, care reduce riscul de cancer. Plin de vitamina C - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Sucul făcut de toate gospodinele, care reduce riscul de cancer. Plin de vitamina C - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Sucul de roșii este preparat în casă de multe persoane și este cunoscut pentru proprietățile sale în reducerea riscului de cancer. Cu toate acestea, anumite persoane trebuie să fie prudente în privința cantității consumate.

SHARE

Sucul de roșii conține multe dintre aceleași substanțe nutritive ca sucul de portocale, dar are mai puține calorii și zahăr. De asemenea, sucul de roșii oferă un nivel mai ridicat de potasiu și vitamina C, comparativ cu sucul de portocale.

Un antioxidant important din sucul de roșii este licopenul, care se regăsește în cantitate de circa 22 mg la 240 ml de suc.

Un studiu publicat în 2022 în revista Nutrients arată că licopenul poate contribui la reducerea riscului de cancer prin combaterea stresului oxidativ, un proces care poate deteriora ADN-ul și favoriza formarea cancerului.

Citește și: Cancerul cardiac, o raritate medicală. Mecanismele care protejează inima de boală

Sucul făcut de toate gospodinele, care reduce riscul de cancer. Plin de vitamina C - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Sucul făcut de toate gospodinele, care reduce riscul de cancer. Plin de vitamina C

Licopenul ajută și la inhibarea formării vaselor de sânge care hrănesc tumorile, împiedicând astfel răspândirea acestora și promovând moartea celulelor canceroase, conform Health Digest.

Cu toate beneficiile consumului zilnic de suc de roșii, persoanele care suferă de reflux gastroesofagian ar trebui să evite această băutură. Sucul de roșii și produsele pe bază de roșii au un conținut ridicat de aciditate, care poate agrava simptomele refluxului.

Dacă suferiți de reflux, dar vreți totuși să profitați de beneficiile licopenului, puteți alege alte alimente bogate în acest antioxidant.

Citește și: Alimente care previn cancerul de colon. Sunt pline de fibre și vitamine. Recomandările unui doctor

Alimente bogate în licopen

Roșiile sunt o sursă excelentă de licopen, dar au un pH de aproximativ 4,5, iar sucul sau produsele derivate pot fi chiar mai acide, cauzând arsurile specifice refluxului. O alternativă bogată în licopen, dar cu mai puține calorii și mai puțină aciditate, este pepenele verde.

Citește și: Cancerul pulmonar ucide cei mai mulți pacienți oncologici. 80% din cazuri, descoperite târziu

O porție de 150 g de pepene verde conține aproximativ 7 mg de licopen. Sucul de pepene verde oferă cam 10 mg de licopen la 240 ml, având și un efect benefic asupra recuperării musculare.

Papaya, cu un pH de circa 5,6, este o altă opțiune bună. O porție de 150 g conține mai puțin zahăr decât pepenele verde și furnizează aproape întreaga doză zilnică recomandată de vitamina C, cu aproximativ 2,6 mg de licopen.

Din păcate, unele fructe bogate în licopen, dar și alte citrice precum grapefruitul, lămâile, lime-ul și portocalele, pot agrava refluxul. Alte fructe care pot irita stomacul în caz de reflux sunt prunele, rodia, zmeura și ananasul. În schimb, fructe mai blânde pentru stomac sunt mango, nuca de cocos și bananele.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te