EXCLUSIV Haos în Ministerul Sănătății: salarii majorate cu 25% fără acoperire în acte

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 19.06.2020 - 20:07
Victor Costache, fost ministru al Sănătății// Foto: INQUAM Photos/George Calin

Salariaților Ministerului Sănătății le-au fost majorate salariile cu 25% fără să fie emis vreun act oficial în acest sens. Aceasta este principala concluzie a unui raport al Direcției de Control și Integritate din minister, obținut de Newsweek România în exclusivitate.

SHARE

Începând cu 1 ianuarie 2020, funcționarii publici și personalul contractual din cadrul Ministerului Sănătății, care nu au atins grila de salariare stabilită pentru anul 2022, au beneficiat de o creștere salarială de 25%, însă plata acestor drepturi salariale s-a realizat efectiv fără emiterea unor acte administrative ale ordonatorului principal de credite, respectiv ordine ale ministrului Sănătății (Victor Costache-n. red.) sau fără încheierea unor acte adiționale la contractele individuale de muncă, în situația personalului contractual.

Aceasta este principala concluzie a unui raport al Direcției de Control și Integritate a Ministerului Sănătății (Corpul de control), după efectuarea unor verificări ce au avut ca obiect determinarea modului de implementare a dispozițiilor legale privind încadrarea personalului din minister.

Practic, actualul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, a pus Corpul de control să scoată la iveală neregulile administrative de la finalul mandatului predecesorului său, Victor Costache. 

Controlul a fost efectuat în perioada 3-5 iunie 2020: Ținta: Direcția juridică și resurse umane- Biroul „Încadrări personal” din Ministerul Sănătății.

Potrivit raportului, „Biroul Încadrări Personal are obligația elaborării ordinelor de ministru, în vederea majorărilor salariale, prevăzute de art. 38, alin (4) din Legea-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.”

Ordinele de ministru trebuia elaborate, avizate și aduse la cunoștința personalului imediat după data de 6 ianuarie 2020.

„Abia în urma emiterii acestor acte administrative, prin care ordonatorul de credite stabilește majorările salariale, ar fi trebuit să se procedeze la modificarea corespunzătoare a statului de funcții”, subliniază cei care au efectuat control..

Ordinele de ministru au început a fi elaborate abia în luna februarie, după cum a explicat Iuliana Costin, șeful Biroului Încadrări Personal.

Raportul mai constată că ”până la data controlului (iunie 2020), deși raporturile juridice dintre Ministerul Sănătății și o parte dintre salariați au fost modificate, aceste modificări aplicate drepturilor salariale nu au fost transpuse într-un act administrativ care să statueze drepturile legale obținute de fiecare angajat în parte, încălcând-se astfel, de către Iuliana Costin, art. 79 din Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative.”

„Inexistența actului administrativ de stabilire a drepturilor salariale și, pe cale de consecință, neinformarea salariatului, privează personalul din Ministerul Sănătății de dreptul la apărare, în speță de a formula eventuale contestații sau acțiuni în instanță”, mai constată raportul.

Pentru ca absurdul să fie total, până și proiectele de ordine necesare modificării salariilor și referatelor de aprobare „prezintă o multitudine de neconformități:

  • Nu este indicat temeiul juridic în mod corespunzător ( nu este indicat concret care este articolul de lege aplicabil sau este indicat în mod eronat)

  • Prevăd o dată de aplicare anterioară emiterii ordinului de ministru.

  • Nu rezultă care este majorarea salarială. În mod rațional și corect ar fi trebuit identificat salariul de bază inițial la care se aplică majorarea, care este cuantumul majorării salariale și suma finală reprezentând salariul de bază majorat.”

 

Nereguli și la numirea lui Victor Costache

 

Raportul de control a găsit nereguli și în ceea ce privește numirea în funcția de consilier onorific a lui Victor Costache, demisionar din poziția de ministru al Sănătății.

Costache a fost numit prin ordinul 303/ 27.03.2020 în cadrul Cabinetului ministrului Sănătății Nelu Tătaru.

Corpul de control nu a identificat „o instrucțiune expres comunicată de ministrul Sănătății Nelu Tătaru, pentru eliberarea acestui ordin de ministru de către Biroul Încadrări Personal”. 

Ordinul de numire a lui Costache a fost întocmit „din dispoziția verbală a ministrului Sănătății Nelu Tătaru în data de 27.03. 2020”. Acest lucru a fost susținut de Iuliana Costin, șeful Biroului Încadrări Personal.

Ea a susținu că „ordinul poartă toate avizele aferente, inclusiv aprobarea ministrului Sănătății”, iar „rezoluția ministrului Sănătății este dată implicit de semnarea, ștampilarea și înregistrarea ordinului mai sus menționat, aceasta având putere juridică.”

Corpul de control afirmă însă că „argumentul că Ordinul MS nr. 303/27.03.2020 a fost întocmit în urma unei dispoziții verbale a ministrului Sănătății Nelu Tătaru nu se poate reține ca fiind viabil”.

„Se impunea ca Biroul Încadrări Personal să se asigure de existența unei instrucțiuni concrete dispusă de ministrul Sănătății, anterioare aprobării documentelor, care să fie în concordanță cu prevederile legale în vigoare”, mai scrie în raportul Corpului de Control.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te