Vizita lui Rafila în Cuba, reflectată pe larg de presa comunistă. „Veniți la doctorate în România”

DE Alex Darvari | Actualizat: 21.10.2022 - 15:48
Rafila, în Cuba - FOTO: FB
Ministerul Educației din Cuba - Foto: FB

Vizita de lucru a lui Alexandru Rafila este pe larg prezentată în presa comunistă cubaneză. Rafila participă la conferinţă internaţională “Cuba-Salud 2022”.

SHARE

Rafila a ajuns în Cuba și a fost primit la nivel înalt. Vizita sa a fost atât de prețioasă încât pe site-ul Ministerului Sănătății cubanez au fost postate 8 imagini de la semnarea unor acorduri româno-cubaneze.

Acordurile sunt semnate cu un stat care are un sistem sanitar mult mai slab cotat chiar și decât cel românesc.

Acordul a fost semnat în cadrul Convenției Internaționale a IV-a Cuba-Sănătate 2022, care din 17 până în 21 octombrie va avea loc la Centrul de Convenții din Havana”, a scris ministerul sănătății din Cuba.

Cuba ocupă locul 123 în lume în ceea ce privește serviciile de sănătate din 195 de state monitorizate. Detalii AICI

România are un sistem de sănătate aflat pe locul 48 în lume.

Citește și: FOTO Rafila semnează cu pompă acorduri de cooperare în Cuba, locul 123 în lume la servicii sanitare

Are un acces larg la serviciile de sănătate (locul 5 în lume), dar aprovizionarea lasă mult de dorit (locul 152). Este pe poziția 80 în ceea ce privește aprobarea de noi medicamente și tehnici medicale.

Ce zice presa cubaneză

"Această colaborare se va realiza împreună cu universitățile de Medicină și Farmacie, care vor garanta condițiile pentru pregătirea de specialitate și vor oferi burse doctorale, inclusiv în domeniul tehnologiei farmaceutice", se arată în nota oficială a României”, scrie cubanews.ro.

„În contextul celei de-a IV-a Convenții Internaționale Cuba Health 2022, Cuba și România au semnat marți un acord de cooperare pentru consolidarea relațiilor bilaterale în acest sector.

Ministrul Sănătății din Cuba, José Angel Portal, și omologul său din România, Alexandru Rafila, au semnat acordul care pune accentul pe domenii precum politicile farmaceutice și serviciile de sănătate.

Acesta este începutul unei căi de inițiative care va permite schimbul de experiență între cele două țări, a declarat Rafila, care a subliniat interesul de a coopera în schimbul dintre profesioniștii din domeniul sănătății și industria medico-farmaceutică”, menționează radioreloj.

„Pe de altă parte, ministrul Sănătății Publice din România, Alexandru Rafila, s-a referit la importanța acoperirii universale de sănătate, care presupune accesul deplin la serviciile de sănătate și include, de la asistență medicală la promovare, prevenție și reabilitare.

În plus, el s-a referit la importanța acoperirii universale pentru a face față unor situații precum pandemia de COVID-19. Dar, a precizat el, pentru ca o astfel de acoperire să fie eficientă, indivizii și comunitățile trebuie să aibă acces la servicii de calitate”,a  scris cubadebate.com

Vizita a mai apărut în noticiascubana.

Rafila s-a întâlnit și cu reprezentanți ai Ministerului Educației.

„La ședință s-a discutat despre cooperarea bilaterală în domeniul învățământului superior, ministrul Rafila a informat partea cubaneză despre disponibilitatea ca studenții să aibă acces la burse de doctorat la Universitățile de Medicină din România.

radioreloj.cu

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te