Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,94 %
Elena Lasconi 19,17 %
99,95 %
Marcel Ciolacu 19,15 %
George Simion 13,87 %
Click aici pentru rezultate complete

EROARE. Streinu-Cercel: Răniții de la Colectiv nu au infecții nosocomiale. E o greșeală de traducere

DE Petre Bădică | Actualizat: 20.04.2020 - 22:19
Fabricat in Romania
Fabricat in Romania

Directorul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, a făcut, în cariera sa, mai multe declarații controversate și a pus mai multe diagnostice greșite.

SHARE

Tragedia din Colectiv a avut loc pe 30 octombrie 2015. În acea seară, și-au pierdut viața 27 de oameni, bilanțul tragediei ridicându-se în final la 64 de decese.

La aproape 40 de zile de la incendiul din clubul bucureștean, perioadă în care numărul persoanelor decedate a continuat să crească, publicam în „România liberă“, în exclusivitate, punctul de vedere al conducerii Spitalului Militar din Belgia - Military Hospital Queen Astrid Bruxelles – care confirma faptul că toți cei 8 pacienți pe care i-a preluat din București erau infectați cu bacterii intraspitalicești.

Streinu Cercel: Erau colonizați perfect normal

La câteva ore distanță de la publicarea articolului, în aceeași zi, pe 8 decembrie, Ministerul Sănătății a susținut, într-o conferință de presă organizată ca reacție la acele dezvăluiri, că la arsuri riscul de infecții este foarte mare.

Prezent la conferință, managerul Institutului de Boli Infecțioase, dr. Adrian Streinu Cercel, a precizat că de fapt medicii belgieni au susținut că pacienții din Colectiv erau colonizați cu anumite bacterii și nu erau infectați cu bacterii, fapt care ar fi „perfect normal".

Medicul a continuat să nege faptul că tinerii au fost infectați, acuzând o greșeală de traducere: „Se ştie cât se poate de clar că noi suntem colonizaţi peste tot, fose nazale, faringe, tract respirator, mâini, la nivelul tubului digestiv, tractului urinar…

Deci, colonizare egal populare. Nu vorbim de infecţii”, a explicat Streinu-Cercel informaţiile din răspunsul pe care ni l-au oferit medicii de la spitalul din Bruxelles.

Citește și Planul lui Streinu-Cercel: Izolarea în casă, pentru 3 luni, a persoanelor peste 40 de ani

Nu e normal la marii arși

După ce autoritățile române au contestat dezvăluirea, Spitalul Militar din Bruxelles a revenit cu o nouă precizare, avertizând că orice bacterie care este inofensivă la o persoană sănătoasă poate duce la septicemie în cazul în care este prezentă și pe pielea unui mare ars.

Între timp reușisem să vorbim cu actualul europarlamentar USR Ramona Strugariu care a ajutat ca tinerii răniți la Colectiv să fie tratați la Bruxelles.

Fiind în contact cu medicii din capitala Belgiei, Ramona Strugariu ne-a precizat că Klebsiella pneumoniae și acinetobacter, două bacterii care sunt extrem de rezistente la tratamentul medicamentos și sunt foarte dificil de tratat, au provocat infecţiile cu care au ajuns în Belgia cei opt pacienţi răniţi în Colectiv ce au fost transferaţi la Spitalul Militar din Bruxelles.

Ulterior și alte surse media au vorbit de faptul că tinerii din Colectiv au ajuns la spitalele din străinătate cu infecții nosocomiale.

Cele mai periculoase bacterii de pe suprafața Pământului

La spitalul Spitalul Militar „Regina Astrid" din Bruxelles, Belgia, au ajuns opt persoane rănite. Trei erau în stare critică (ventilați, intubați), iar cinci erau răniți grav, însă "majoritatea erau o bombă bacteriologica", potrivit unui document pe care l-a primit joi agentia Mediafax de la una din rudele celor internati. Potrivit documentului citat, pacienții erau infectați cu acinetobacter, bacteria Pyo și klebsiella pneumoniae.

"Pe 10 noiembrie medicii din Belgia mi-au spus că ruda mea are trei din cele mai periculoase bacterii de pe suprafața Pământului, bacterii care se dezvoltă în țări precum Irak si Egipt", a declarat apropiatul unui pacient.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te