Doi din trei oameni au o lipsă a patru nutrienți importanți. Din ce alimente îi luăm?

DE Florentina Enache | Actualizat: 05.09.2024 - 15:59
2 din 3 oameni au o deficiență a patru nutrienți importanți. Din ce alimente îi luăm? - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
2 din 3 oameni au o deficiență a patru nutrienți importanți. Din ce alimente îi luăm? - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

2 din 3 oameni la nivel global au o lipsă a patru nutrienți importanți. Din ce alimente îi luăm? Cercetătorii trag un semnal de alarmă cu privire la dietele noastre.

SHARE

S-ar putea să fie timpul să vă revizuiți dieta: un nou studiu sugerează că, la nivel global, 2 din 3 oameni nu reușesc să obțină patru vitamine și minerale esențiale din alimente și băuturi.

Cercetătorii din spatele studiului, de la Harvard TH Chan School of Public Health, University of California, Santa Barbara (UCSB) și Global Alliance for Improved Nutrition (GAIN), spun că este un semnal de alarmă pentru sănătatea globală.

Rezultate alarmante

Folosind o combinație de date colectate din Global Dietary Database și modele statistice dezvoltate de cercetători, echipa a estimat nivelurile de micronutrienți din dietele pentru 99,3% din populația lumii, în 185 de țări, scrie Science Alert.

Citește și: O proteină care influențează longevitatea oamenilor a fost descoperită de cercetătorii danezi

„Aceste rezultate sunt alarmante”, spune cercetătorul în domeniul alimentar Ty Beal, de la GAIN. „Majoritatea oamenilor - chiar mai mulți decât se credea anterior, în toate regiunile și țările cu toate veniturile - nu consumă suficient din mai mulți micronutrienți esențiali.”

Iodul

Pe primul loc pe lista aportului insuficient se află iodul. Crucial pentru producerea hormonului tiroxină, care menține celulele în funcțiune, acesta este vital pentru sănătatea inimii, greutatea corporală, dezvoltarea creierului și multe altele.

Citește și: Ce să nu faci dacă nu poți dormi noaptea. Medicii avertizează că mulți fac o mare greșeală

Iodul se găsește în fructele de mare și în produsele lactate, iar 68% din oameni nu consumă suficient.

Vitamina E

Apoi mai este vitamina E: 67% din oameni nu au suficientă. Găsită în alimente precum nuci, semințe și ouă, vitamina E ajută la eliminarea toxinelor în organism și este, de asemenea, importantă pentru mesageria celulară și apărarea organismului împotriva infecțiilor.

Calciul

Un alt nutrient care nu e prezent destul în dietele noastre este calciul, pe care organismul nostru se bazează pentru oase și dinți puternici, precum și pentru buna funcționare a inimii, mușchilor și nervilor.

Citește și: Dieta pentru longevitate a unei femei de 106 ani. Ce alimente nu mănâncă și cum abordează viața?

Acesta este disponibil în alimente precum laptele, brânza și legumele cu frunze verzi, iar 66% din noi nu avem suficient calciu în dieta noastră.

Fierul

Pe locul al patrulea se află fierul, deficitar în 65 % din diete. Fierul poate fi găsit în ficat, carne roșie și fasole și este esențial pentru producerea hemoglobinei de care avem nevoie pentru a transporta oxigenul în corp.

Citește și: Sucul de fructe cu efect de antiîmbătrânire. Hidratează pielea și reduce inflamația din corp

O lipsă de fier poate duce la oboseală și dureri de cap, precum și la multe alte probleme de sănătate.

Limitările studiului

Deși există unele limitări aici - studiul nu a luat în considerare utilizarea suplimentelor și a alimentelor îmbogățite, de exemplu, și implică unele estimări - este o defalcare cuprinzătoare a potențialelor deficiențe alimentare la toate vârstele și sexele.

Echipa din spatele cercetării speră că rezultatele pot contribui la o atitudine mai bună față de alimentația echilibrată a populațiilor, ceea ce, la rândul său, duce la mai puține probleme de sănătate cauzate de lipsa celor mai de bază nutrienți de care corpul nostru are nevoie pentru a continua să funcționeze.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te