Ce să nu faci dacă nu poți dormi noaptea. Medicii avertizează că mulți fac o mare greșeală

DE Florentina Enache | Actualizat: 05.09.2024 - 12:52
Ce să nu faci dacă nu poți dormi noaptea. Greșeala de care avertizează medicii - Foto: Profimediaimages.ro (rol ilustrativ)
Ce să nu faci dacă nu poți dormi noaptea. Greșeala de care avertizează medicii - Foto: Profimediaimages.ro (rol ilustrativ)

Ce să nu faci dacă nu poți dormi noaptea? Greșeala de care avertizează medicii în combaterea insomniei.

SHARE

Medicii descurajează administrarea de melatonină pentru a vindeca insomnia, învinuind chiar suplimentul pentru agravarea problemelor de somn.

„Melatonina nu este aproape niciodată un supliment adecvat pentru tratarea insomniei”, a declarat marți Michael Grandner, director al Programului de Cercetare a Somnului și Sănătății de la Universitatea din Arizona, pentru RealClearInvestigations. „În studiile clinice, în general nu este mai bună decât un placebo”, a adăugat el, conform unui articol al The New York Post.

Ce să nu faci dacă nu poți dormi noaptea. Medicii avertizează că mulți fac o mare greșeală

Melatonina este un hormon declanșat de întuneric care reglează ritmul circadian al organismului și ciclul de somn.

Citește și: "Criza somnului" afectează tot mai mulți tineri. Greșeala gravă pe care o fac mulți părinți

Suplimentele fără prescripție medicală sunt vândute în doze care variază de la 0,2 miligrame la 20 mg de melatonină, deși experții în somn spun că mai mult de 5 mg poate fi prea mult.

„Aș spune că melatonina este cel mai abuzat supliment din lume”, a declarat pentru RealClearInvestigations Michael Breus, psiholog clinician și specialist în somn cunoscut sub numele de Sleep Doctor. „Melatonina este un regulator al somnului, nu un inițiator al somnului”.

Ce recomandă doctorii?

Academia Americană de Medicină a Somnului spune că melatonina poate ajuta să vă reglați programul de somn după o călătorie, dar suplimentele nu ar trebui să fie utilizate dacă aveți insomnie, experții sugerând în schimb schimbări comportamentale.

Mențineți un program de somn stabil, opriți dispozitivele electronice cu cel puțin o jumătate de oră înainte de culcare, evitați cofeina după-amiaza târziu și seara și stabiliți o oră de culcare care să vă permită să dormiți între șapte și nouă ore.

Citește și: Cum să-l obișnuiești din nou pe cel mic cu trezitul pentru școală? Când să-i schimbi rutina de somn

Terapia cognitiv-comportamentală vă poate ajuta să vă dați seama care sunt gândurile și acțiunile care vă cauzează problemele de somn.

12% din americani spun că au fost diagnosticați cu insomnie cronică, potrivit Academiei Americane de Medicină a Somnului.

Somnul suficient este important pentru o sănătate bună, deoarece problemele de somn au fost legate de un risc mai mare de diabet, boli de inimă și alte probleme cronice de sănătate.

Consultați un medic dacă intenționați să luați melatonină, mai ales dacă doriți să îi dați melatonină copilului dumneavoastră.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te