De ce ne trezim la 3 dimineața? Explicațiile științifice. Cât de grav este pentru sănătate?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 21.08.2024 - 20:08
De ce ne trezim la 3 dimineața? Explicațiile științifice. Cât de grav este pentru sănătate? - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Foto: Freepik.com

Sunt mulți oameni care se trezesc de mai multe ori pe noapte, însă unii spun că somnul lor se întrerupe la o anumită oră, de fiecare dată, adică 3 dimineața. Cercetătorii au găsit explicația și-i îndeamnă pe cei care trec prin astfel de situații să se trateze.

SHARE

Potrivit Societății Spaniole de Neurologie, doar 18% din populație reușește să mențină somnul neîntrerupt. Așa că să te trezești în mijlocul nopții în timp ce dormi este destul de comun.

Deși se pare că există o oră anume când oamenii se trezesc cel mai mult și adică 3 dimineața.

De ce ne trezim la 3 dimineața? Explicațiile științifice. Cât de grav este pentru sănătate?

Potrivit datelor științifice, trezirea între 3 și 4 dimineața este legată de ciclurile normale de somn. Când dormim, trecem prin diferite faze. Somnul poate fi împărțit în două faze majore: somn non-REM și somn REM. 

În prima jumătate a somnului, se face într-un procent de somn non-REM (Rapid Eye Movement), este timpul de somn pe care organismul îl folosește pentru a se odihni fizic.

Citește și: Ce alimente să eviți seara și ce temperatură să ai în dormitor pentru un somn profund și odihnitor?

Este împărțit, la rândul său, în trei părți:

Faza I : este trecerea de la starea de veghe (a fi treaz) la somn. Acesta este un somn ușor și dacă persoana este trezită în acest moment, nu își va aminti că a adormit. Durează puțin.

Faza II: Este cea mai lungă fază, permite organismului să se odihnească și să conserve energia.

Citește și: Ce se întâmplă în corpul tău atunci când te trezești obosit, deși ai dormit 8 ore? Care sunt cauzele

Faza III: este somnul profund. În această parte este foarte greu pentru o persoană să se trezească. Apar terorile nocturne și somnambulismul.

Foto: Freepik.com

Următorul pas este faza REM , unde au loc mișcări rapide ale ochilor. Servește în principal pentru consolidarea memoriei, reținerea sau uitarea informațiilor.

Este momentul în care apar visele, precum și coșmarurile. În această fază, creierul este foarte activ, iar trunchiul cerebral blochează neuronii motori, astfel încât oamenii să nu se poată mișca. Aceste faze se repetă de mai multe ori noaptea, fiecare având o durată între 90 și 120 de minute.

Citește și: Cât trebuie să mănânci și să dormi, cât sport să faci pentru a limita riscul apariției demenței

Motivul pentru care te trezești la trei dimineața

După primul ciclu de somn, care are loc în jur de trei ore, nivelul de vigilență este mai fragil, lucru care se întâmplă în faza REM și face mai frecvent să te trezești în jurul orei trei dimineața, deoarece primul ciclu de somn se termină în jurul acelei ore. .

De asemenea, se poate întâmpla ca în jurul a 2 sau 3 dimineața să se producă o creștere a stresului și a cortizolului, rezultând un mic vârf al acestui hormon. Dar dacă trezirea la această oră devine obișnuită, cel mai bine este să mergi la un specialist, scrie economista.es.

Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te