ANSVSA avertizează privind riscurile produselor alimentare vândute pe rețelele de socializare
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) avertizează consumatorii asupra riscurilor asociate achiziţionării de produse alimentare comercializate în special de pe reţelele de socializare.
Potrivit unui comunicat al ANSVSA, transmis luni AGERPRES, tot mai multe produse alimentare sunt promovate în mediul online, însă o parte dintre cei care le comercializează nu sunt înregistraţi sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, nu dispun de spaţii verificate oficial şi nu respectă normele minime de igienă impuse de legislaţia din România.
ANSVSA avertizează privind riscurile produselor alimentare vândute pe rețelele de socializare
„Vânzarea în mediul online a prăjiturilor, cozonacilor sau a oricăror produse alimentare de către persoane neînregistrate este o activitate ilegală.
Niciun consumator nu ar trebui să cumpere alimente de la persoane fizice care îşi promovează produsele pe platforme precum Facebook, Instagram sau TikTok, fără să deţină o formă legală de înregistrare, un laborator sau o bucătărie verificată sanitar-veterinar şi fără respectarea condiţiilor minime de igienă", a declarat preşedintele ANSVSA, Alexandru Bociu, citat în comunicat.
Citeşte şi: Greșeli în dietă care duc la pierderea de colagen. Ce să mănânci pentru un ten fără riduri
Produsele realizate în spaţii necontrolate şi în condiţii precare de igienă pot fi contaminate cu bacterii precum Salmonella, Listeria sau alte microorganisme periculoase, care pot provoca toxiinfecţii alimentare grave, avertizează reprezentaţii autorităţii.
Recomandările ANSVSA pentru cumpărături online și achiziții sigure
În acest context, ANSVSA recomandă consumatorilor să cumpere produse alimentare doar din unităţi înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, să verifice eticheta, data durabilităţii minimale/data limită de consum, datele de contact ale producătorului şi condiţiile de depozitare şi să evite achiziţiile de la persoane fizice neînregistrate, care prepară produsele în spaţii improvizate.