Culcatul târziu crește riscul de diabet. Care este legătura dintre stilul de viață și metabolism?

DE Florentina Enache | 09.09.2024 - 12:44
Culcatul târziu crește riscul de diabet. Care este legătura dintre stilul de viață și metabolism - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Culcatul târziu crește riscul de diabet. Care este legătura dintre stilul de viață și metabolism - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Un studiu recent a concluzionat că oamenii care se culcă târziu sunt cu aproape 50% mai predispuși să dezvolte diabet de tip 2 decât cei care se culcă devreme. Cercetarea a urmărit peste 5.000 de persoane timp de aproape 7 ani.

SHARE

În lupta continuă pentru a afla dacă este mai bine să fii o „bufniță de noapte” sau o „pasăre matinală”, noi dovezi sugerează că oamenii care se culcă târziu sunt cu aproape 50% mai predispuși să dezvolte diabet de tip 2 decât cei care se culcă devreme.

Comportamentul celor care preferă să se culce târziu și să se trezească târziu a fost legat de o probabilitate mai mare de consum de tutun și de obiceiuri alimentare nesănătoase, ceea ce îi expune riscului de obezitate și diabet de tip 2, conform unui articol al The New York Post.

Culcatul târziu crește riscul de diabet. Care este legătura dintre stilul de viață și metabolism

„Cu toate acestea, credem că stilul de viață nu poate explica pe deplin relația dintre culcatul târziu și tulburările metabolice”, a declarat Jeroen van der Velde, cercetător la Centrul Medical al Universității Leiden din Țările de Jos.

Citește și: Ce să faci seara pentru un somn mai bun: un duș rece sau o baie caldă? De ce adormim mai greu vara?

„În plus, deși se știe că cei care se culcă târziu au un indice de masă corporală ridicat, nu este clar în ce măsură ora de somn afectează distribuția grăsimilor corporale”, a adăugat van der Velde.

Ce a urmărit studiul?

Echipa sa a studiat asocierea dintre cronologia somnului, diabet și distribuția grăsimii corporale la peste 5.000 de persoane înscrise în studiul Netherlands Epidemiology of Obesity.

Voluntarii, care se aflau în jurul vârstei de 50 de ani, și-au împărtășit orele tipice de trezire și de culcare.

Citește și: De câte ore de somn are nevoie organismul, în funcție de vârstă? Care sunt pericolele insomniei?

Participanții au fost împărțiți în trei grupuri - cei care se culcau devreme (cei 20% dintre participanți cu cele mai timpurii ore de culcare), cei care se culcau târziu (cei 20% dintre participanți cu cele mai târzii ore de culcare) și cei între (restul de 60%).

Participanții au fost urmăriți timp de aproape șapte ani - în acest timp, 225 au fost diagnosticați cu diabet de tip 2.

După ajustarea rezultatelor în funcție de vârstă, sex, educație, grăsime corporală totală și factori legați de stilul de viață, cum ar fi activitatea fizică, calitatea dietei și consumul de alcool, cercetătorii au stabilit că participanții care se culcau târziu aveau un risc de diabet cu 46% mai mare decât cei care adormeau la ore normale.

Citește și: De ce afectează dormitul pe burtă coloana vertebrală? Cele două poziții ideale în timpul somnului

Dezechilibrul ritmului circadian

Rezultatele arată că riscul crescut de diabet pentru cei care preferă orele târzii de somn nu poate fi pus doar pe seama stilului de viață, a declarat van der Velde.

„O explicație probabilă este că ritmul circadian sau ceasul corpului la acești oameni nu este sincronizat cu programele de lucru și sociale urmate de societate”, a argumentat el. „Acest lucru poate duce la dezechilibru circadian, care știm că poate duce la tulburări metabolice și, în cele din urmă, la diabet de tip 2”.

De asemenea, cercetătorii au constatat că cei care se culcau târziu aveau un indice de masă corporală mai mare, o circumferință a taliei mai mare, mai multă grăsime viscerală - grăsime dăunătoare înfășurată în jurul organelor interne - și o cantitate mai mare de grăsime hepatică în comparație cu ceilalți participanți la studiu.

„Persoanele care se culcă târziu par să aibă un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2, posibil din cauza grăsimii corporale mai mari, inclusiv mai multă grăsime viscerală și grăsime hepatică”, a declarat van der Velde.

„Următorul pas este să studiem dacă aceste persoane își îmbunătățesc sănătatea metabolică atunci când fac schimbări în programul zilnic”, a adăugat el.

Cei care stau noaptea până târziu ar trebui să ia în considerare să nu mai mănânce după ora 18:00, a spus van der Velde, deoarece momentul meselor poate afecta digestia și metabolismul.

Citește și: "Criza somnului" afectează tot mai mulți tineri. Greșeala gravă pe care o fac mulți părinți

Constatările sale urmează cercetărilor recente care sugerează că a te culca târziu ar putea fi bun pentru funcția cognitivă și rău pentru sănătatea mintală.

Hormonul stresului, factor agravant

Dr. Mitchell Roslin, șeful chirurgiei bariatrice și metabolice de la Northern Westchester Hospital și Lenox Hill Hospital, a declarat că obiceiurile proaste de somn fac obezitatea și diabetul mai probabile și duc la eliberarea mai mare de hormoni de stres, cum ar fi cortizolul.

Citește și: De câte ore de somn are nevoie organismul, în funcție de vârstă? Care sunt pericolele insomniei?

„Cortizolul și stresul cresc și mai mult nivelul de glucoză și promovează creșterea în greutate”, a declarat Roslin, care nu este implicată în noul studiu, pentru The Post. „Creșterea în greutate crește șansele de apnee în somn și rezistența la insulină”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te