Cu ce pot înlocui diabeticii băuturile dulci. 500 de milioane de adulți suferă de această boală

DE Vlad Alexandru | 20.04.2023 - 18:47
Femeie care bea cafea Imagine cu rol ilustrativ Foto: Pixabay.com

Cercetătorii au descoperit o legătură între înlocuirea băuturilor zaharoase cu cafea, ceai sau apă și riscul redus de deces prematur. La nivel planetar, peste 500 de adulți suferăp de această boală și există dendința de creștere a numărului acestora.

SHARE

S-a găsit o legătură între înlocuirea băuturilor zaharoase cu cafea , ceai sau apă și un risc redus de deces prematur în rândul adulților cu diabet zaharat de tip 2 , potrivit unui studiu publicat în British Medical Journal.

Descoperirile studiului subliniază importanța opțiunilor de băuturi sănătoase pentru gestionarea riscului în rândul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2.

Cu ce pot înlocui diabeticii băuturile dulci. 500 de milioane de adulți suferă de această boală

Peste 500 de milioane de adulți din întreaga lume au fost diagnosticați cu diabet de tip 2 în 2021, numărul fiind de așteptat să crească la 783 de milioane până în 2045.

Citește și: Medicament prescris doar diabeticilor, cumpărat la negru de pe Internet pentru slăbit. Preț dublu

Rolul dietei în gestionarea diabetului este crucial, dar informațiile despre consumul de băuturi specifice și impactul acestora asupra ratelor de deces și boli cardiovasculare (BCV) în rândul adulților cu diabet zaharat de tip 2 au fost limitate, scrie thenationalnews.com.

Pe parcursul unei urmăriri medii de 18,5 ani, au fost înregistrate 3.447 de cazuri de BCV și 7.638 de decese.

Studiul a constatat că participanții cu cel mai mare consum de băuturi îndulcite cu zahăr (SSB) au avut un risc cu 20% mai mare de deces din orice cauză, comparativ cu cei cu cel mai mic aport.

În schimb, consumul ridicat de anumite băuturi, cum ar fi cafeaua, ceaiul, apa plată și laptele cu conținut scăzut de grăsimi, au fost asociate cu rate mai scăzute ale mortalității.

Citește și: De ce unii oameni slăbesc mai ușor decât alții. Cât de important este factorul genetic

Pentru a aborda acest decalaj de cunoștințe, cercetătorii au analizat date de la 15.486 de adulți (74% femei, vârsta medie 61 de ani) cu diabet zaharat de tip 2, care au participat la Studiul de sănătate a asistentelor și la Studiul de urmărire a profesioniștilor din sănătate din SUA.

Consumul de băuturi a fost evaluat printr-un chestionar alimentar validat, actualizat la fiecare doi până la patru ani.

Legătura dintre scăderea în greutate și remisia diabetului de tip 2

Cercetătorii sunt de părere că riscul estimat de 10 ani de a avea un atac de cord sau un accident vascular cerebral scade la jumătate din nivelul ridicat anterior pentru diabeticii de tip 2 dacă aceștia scad în greutate.

Citește și: Obezii și diabeticii, două treimi dintre persoanele spitalizate cu COVID

„Cu toate acestea, oamenii trebuie să evite recăpătarea în greutate pentru ca acest beneficiu să persistă. Dacă toată greutatea este recâștigată, există șanse de 100% ca diabetul să revină – și riscul de boli cardiovasculare.”, a spus unul dintre cercetători. 

Nita Forouhi, de la Unitatea de Epidemiologie MRC de la Universitatea din Cambridge, a remarcat într-un editorial legat că rămân întrebări precum impactul adăugării de zahăr la cafea sau ceai sau efectele altor băuturi populare precum milkshake-urile și smoothie-urile.

„Cazul pentru evitarea băuturilor îndulcite cu zahăr este convingător în rândul populației generale și este rezonabil să se concentreze asupra băuturilor care sunt cel mai probabil să aibă efecte pozitive asupra sănătății: cafea, ceai, apă plată și conținut scăzut de lapte gras.”, a spus Nita Forouhi.

În lumina constatărilor, autorii studiului sugerează că profesioniștii din domeniul sănătății și factorii de decizie politică ar trebui să ia în considerare promovarea unor opțiuni de băuturi mai sănătoase în rândul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2, ca parte a unei abordări cuprinzătoare pentru gestionarea bolii și reducerea riscurilor asociate acesteia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te