De ce unii oameni slăbesc mai ușor decât alții. Cât de important este factorul genetic

DE Bianca Iosef | Actualizat: 13.11.2022 - 14:40
Slăbire- Foto: PEXELS PHOTOS

Unii oameni par să slăbească imediat, în timp ce alții abia dau jos câteva grame indiferent de cât de puțin mănâncă și de cât sport fac.

SHARE

Toată lumea cunoaște unii oameni care pot mânca înghețată, prăjitură și orice altceva își doresc și tot nu se îngrașă. La cealaltă extremă se află oamenii care par să se îngrașă, indiferent cât de puțin ar mânca. De ce? Care sunt cauzele obezității? Ce îi permite unei persoane să rămână slabă fără efort, dar cere ca o altă persoană să se lupte pentru a evita să se îngrașă sau să revină la greutatea anterioară?

La un nivel foarte simplu, greutatea ta depinde de numărul de calorii pe care le consumi, de câte dintre acele calorii le depozitezi și de câte arzi. Dar fiecare dintre acești factori este influențat de o combinație de gene și mediu. Ambele vă pot afecta fiziologia (cum ar fi cât de repede ardeți caloriile), precum și comportamentul (tipurile de alimente pe care alegeți să le mâncați, de exemplu). Interacțiunea dintre toți acești factori începe în momentul concepției și continuă pe tot parcursul vieții.

Citește și: Skoda și 100.000 lei pentru Nadia după JO de la Montreal. Ședința în care Ceaușescu a împărțit banii

Ecuația caloriilor

Echilibrul de calorii stocate și arse depinde de structura ta genetică, de nivelul tău de activitate fizică și de consumul de energie de odihnă (numărul de calorii pe care corpul tău le arde în timpul repausului). Dacă arzi în mod constant toate caloriile pe care le consumi pe parcursul unei zile, îți vei menține greutatea. Dacă consumi mai multă energie (calorii) decât cheltuiești, te vei îngrășa.

Citește și: O fată de 17 ani a murit în urma unei cezariene la Spitalul Județean Focșani. MS deschide anchetă

Influențe genetice

Până în prezent, peste 400 de gene diferite au fost implicate în cauzele excesului de greutate sau a obezității, deși doar câteva par să fie actori importanți. Genele contribuie la cauzele obezității în multe feluri, afectând apetitul, sațietatea (sensul de plenitudine), metabolismul, poftele de mâncare, distribuția grăsimilor corporale și tendința de a folosi mâncatul ca o modalitate de a face față stresului.

Cât din greutatea ta depinde de factorul genetic?

Genele contribuie probabil semnificativ la obezitatea dumneavoastră dacă aveți majoritatea sau toate următoarele caracteristici:

Ai fost supraponderal o mare parte din viața ta.

Unul sau ambii părinți sau mai multe alte rude de sânge sunt supraponderali semnificativ. Dacă ambii părinți au obezitate, probabilitatea de a dezvolta obezitate este de până la 80%.

Nu poți să slăbești chiar și atunci când îți mărești activitatea fizică și ții o dietă săracă în calorii timp de mai multe luni.

Genele sunt probabil o contribuție mai mică pentru dvs. dacă aveți majoritatea sau toate caracteristicile următoare:

Sunteți puternic influențat de disponibilitatea alimentelor.

Sunteți moderat supraponderal, dar puteți pierde în greutate atunci când urmați o dietă rezonabilă și un program de exerciții fizice.

Îți recapeți greutatea în perioada sărbătorilor, după ce ți-ai schimbat obiceiurile alimentare sau de exerciții fizice, sau în momente în care întâmpinați probleme psihologice sau sociale.

Cauzele de mediu ale obezității

Factorii genetici sunt forțele din interiorul tău care te ajută să te îngrași și să rămâi supraponderal; factorii de mediu sunt forțele exterioare care contribuie la aceste probleme. Ele cuprind orice din mediul nostru care ne face mai probabil să mâncăm prea mult sau să facem prea puțin exercițiu.ș/

Influențele mediului intră în joc foarte devreme, chiar înainte de a te naște. Cercetătorii numesc uneori aceste expuneri in utero „programare fetală”. Copiii mamelor care au fumat în timpul sarcinii sunt mai predispuși să devină supraponderali decât cei ale căror mame nu au fumat. Același lucru este valabil și pentru copiii născuți din mame care au avut diabet. Cercetătorii cred că aceste condiții pot modifica cumva metabolismul bebelușului în creștere în moduri care apar mai târziu în viață.

După naștere, bebelușii care sunt alăptați mai mult de trei luni au mai puține șanse de a avea obezitate ca adolescenți, comparativ cu sugarii care sunt alăptați mai puțin de trei luni, potrivit Harvard Health.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te