Cireșele sunt antiinflamatoare, bogate în vitamine și îmbunătățesc memoria. Cu toate acestea, consumul lui nu este recomandat tuturor oamenilor.
În curând, pe piețele din România vor apărea cireșe. Mai întâi cele de import, apoi cele românești. Chiar prețul acestora face în fiecare an obiectul glumelor despre cât de bogați sunt cei care le cumpără, ar trebui spus că nu toată lumea le poate consuma. Și nu din cauza banilor.
Unele afecțiuni se pot agrava la consumul acestor fructe.
Cireșele nu fac bine tuturor. Cine sunt românii care trebuie să le evite? Le fac foarte rău
Tot felul de proprietăți purificatoare și diuretice îi sunt atribuite și acestui fruct. Este recomandat pentru a evita pierderea memoriei , pentru a pierde în greutate, pentru a reduce nivelul de colesterol.
Totuși, contrar a ceea ce cred mulți, nu este un fruct recomandat pentru toți oamenii în mod egal.
Citește și: Fructul care se vinde la prețul unui gram de aur. Unde îl găsești de cumpărat în România?
Beneficiile pentru sănătate ale cireșelor
Adevărul este că cireșele nu sunt doar unul dintre cele mai delicioase, cărnoase și suculente fructe pe care le putem găsi în această perioadă a anului, ci și unul dintre cele mai sănătoase pentru îngrijirea organismului nostru, scrie elespaniol.com.
În ceea ce privește vitaminele, conține cantități moderate de vitamina C , tiamină, folați și provitamina A. De asemenea, furnizează potasiu în cantități considerabile și, într-o măsură mai mică, magneziu, fier, fosfor și calciu , deși acesta din urmă este absorbit mai puțin eficient decât atât. din lactate și alte alimente.
Compoziția cireșei se remarcă prin prezența compușilor bioactivi precum antociani, monoterpene precum alcoolul perilic și flavonoide precum acidul elagic, care oferă beneficii suplimentare pentru sănătate.
Foto: Freepik.com
În ceea ce privește beneficiile sale pentru sănătate, putem evidenția următoarele:
Antocianinele prezente în cireșe pot regla producția de insulină și pot reduce nivelul de glucoză, pe lângă reducerea trigliceridelor, colesterolului și a tensiunii arteriale .
De asemenea, inhibă enzima xantin oxidază, ceea ce îi face aliați în combaterea acidului uric ridicat și prevenirea gutei , reducând chiar și atacurile acestei boli cu până la 75%.
Studiile sugerează că cireșele pot atenua daunele musculare după efort, datorită compușilor lor fenolici, cum ar fi antocianinele.
Datorită conținutului lor de triptofan, serotonină și melatonină, cireșele pot promova o stare de spirit mai bună și pot îmbunătăți calitatea somnului și funcția cognitivă .
Ciresele, bogate in polifenoli si vitamina C , ofera si proprietati antioxidante si antiinflamatorii care reduc stresul oxidativ, inflamatia si tensiunea arteriala . În plus, contribuie la sănătatea cardiovasculară, a oaselor și a mușchilor și la menținerea pielii sănătoase și hidratate.
Un fruct delicios și, prin urmare, considerat și un „superaliment” datorită cât de mult poate ajuta la sănătatea organismului nostru.
Persoane care ar trebui să evite consumul de cireșe
Chiar și așa, și după verificarea tuturor acestor beneficii, adevărul este că există și persoane care ar trebui să limiteze consumul de cireșe sau chiar să-l evite. Acestea sunt câteva dintre ele.
Alergia LTP: acele persoane cu o alergie la tipul de proteină LTP prezentă în alimentele de origine vegetală și fructe pot prezenta simptome precum mâncărime, umflare, dificultăți de respirație sau chiar șoc anafilactic.
Citește și: Ce alimente interzise în alte țări sunt din belșug pe rafturile magazinelor din România?
Persoanele cu disconfort gastric: consumul acestuia nu este recomandat nici persoanelor care suferă de sindromul colonului iritabil sau de disconfort gastro-intestinal. În aceste cazuri, cel mai bine este să evitați consumul în cantități mari.
Persoanele cu probleme renale: deși au proprietăți de curățare și diuretice, cireșele nu sunt un mare aliat pentru acest tip de persoane datorită cantității mari de potasiu.
Cantitatea recomandată de cireșe pe zi
Deși cantitatea de cireșe recomandată pe zi de experți poate varia în funcție de factorii menționați mai sus, precum și în funcție de greutatea, alimentația, stilul de viață și exercițiul zilnic al fiecărei persoane. Cantitatea recomandată de obicei pe zi este de aproximativ o cană sau aproximativ 150 de grame.
Consumul a aproximativ 10 sau 12 cireșe mari pe zi sau 1 cană din ele este de obicei o opțiune sănătoasă pentru majoritatea oamenilor. Cu el, vom oferi organismului o cantitate bună de nutrienți, antioxidanți, vitamine și minerale.
Chiar și așa, este important ca acestea sa facă întotdeauna parte dintr-o alimentație echilibrată în care asigurăm o varietate de alimente sănatoase și să ne consultăm mereu cu un dietetician sau un medic expert în eventualitatea apariției oricărei afecțiuni sau probleme medicale.