Cinci prelevări de cornee, rinichi şi tendoane au fost făcute pentru transplant, la 20 de oameni

DE Florin Budescu | Actualizat: 30.04.2024 - 10:06
Cinci prelevări de cornee, rinichi şi tendoane au fost făcute pentru transplant, la 20 de oameni - Foto: Scott & White Healthcare

Cinci prelevări de cornee, rinichi şii tendoane au fost făcute pentru transplant, la 20 de oameni. Agenţia Naţională de Transplant anunţă că în weekend cinci familii au acceptat donarea de organe.

SHARE

Cinci prelevări de cornee, rinichi şii tendoane au fost făcute pentru transplant, la 20 de oameni. Agenţia Naţională de Transplant anunţă că în weekend cinci familii au acceptat donarea de organe şi ţesuturi.

Astfel, 20 oameni au primit o nouă şansă, fiind realizat un adevărat maraton pentru viaţă.

Cinci prelevări de cornee, rinichi şi tendoane au fost făcute pentru transplant, la 20 de oameni

”Un weekend de foc pentru echipele medicale implicate în activitatea de transplant, care au făcut un adevărat maraton pentru salvarea de vieţi. O cursă contracronometru pentru viaţă (...)

Cinci familii au acceptat donarea de organe şi ţesuturi şi astfel 20 oameni au primit o nouă şansă la viaţă prin transplant de organe, iar şi mai mulţi vor avea o viaţă mult mai bună prin transplant de cornee şi ţesuturi osteotendinoase”, a transmis Agenţia Naţională de Transplant.

Potrivit instituţiei, maratonul pentru viaţă al echipelor medicale de prelevare şi transplant a început vineri seară şi a continuat până duminică, fiind realiazate nu mai puţin de 5 prelevări de organe şi ţesuturi, în 5 oraşe diferite.

Citeşte şi: Opt persoane au primit o nouă şansă la viaţă prin transplant. Ce desfășurare de forțe a implicat

Agenţia anunţă că a fost nevoie de transport aerian în condiţii de urgenţă, acesta fiind asigurat de SMURD, Inspectoratul General de Aviatie al M.A.I., Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, alături de serviciile de ambulanţă, conform News.ro.

Potrivit datelor transmise de instituţie, maratonul pentru viaţă a început vineri, 26 aprilie, la Spitalul Clinic Judetean de Urgenţă Bistriţa.

”Cu acordul familiei unei paciente în vârstă de 36 de ani, diagnosticată în moarte cerebrală, în urma unui MAV rupt şi AVC hemoragic şi datorită efortului colectiv al echipei ATI şi de coordonare a spitalului din Bistriţa, s-au prelevat ficatul, rinichii şi cordul.

Citeşte şi: Premieră in istoria medicinei. Primul transplant de rinichi de la porc la om, reușit: E un pas uriaș

Cu ajutorul celor de la Inspectoratul General de Aviatie al M.A.I., s-au putut transporta într-un timp foarte scurt cordul, către Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Tg. Mureş, şi ficatul, către Institutul Clinic Fundeni.

Astfel, prin intervenţiile de transplant, au fost salvaţi 2 pacienţi, aflaţi în stare critică. Rinichii au fost transplantaţi altor 2 pacienţi, la ICUTR Cluj”, a mai transmis Agenţia Naţională de Transplant.

Potrivit acesteia, câteva ore mai târziu, la Spitalul Clinic de Urgenţă "Prof. Dr. Nicolae Oblu", din Iaşi, familia unui pacient în vârstă de 56 de ani, aflat în moarte cerebrală, a fost de acord cu donarea de organe şi ţesuturi.

Transplant renal

Astfel, un pacient în stare critică a fost salvat datorită intervenţiei de transplant hepatic realizat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe "Sf. Spiridon".

Intervenţiile de transplant renal s-au realizat la Spitalul Clinic Dr. C I Parhon, Iasi, şi astfel 2 pacienţi vor scăpa de chinul lungilor şedinţe de dializă. Corneea prelevată va fi transplantată în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti.

”Datorită platformei europene de schimb de organe FOEDUS, din care face parte şi ANT, fiindcă pe teritoriul României nu au existat receptori compatibili pentru plămâni, la Iaşi a fost prezentă şi o echipă de chirurgi de la Centre hospitalier universitaire vaudois din Lausanne, Elveţia”, a mai transmis Agenţia.

Ficat, rinichi, cornee

De asemenea, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca – ATI II (Neurochirurgie), s-a efectuat o nouă prelevare de organe.

O echipă multidisciplinară coordonată de Dr. Adrian Prie şi Dr. Zorinela Andrasoni - KDP, au prelevat ficatul, rinichii şi corneea de la o pacientă în vârstă de 54 de ani, aflată în moarte cerebrală, în urma unui AVC hemoragic.

”Din echipă au mai făcut parte specialişti de la Institutul Clinic Fundeni pentru intervenţia de prelevare ficat şi de la ICUTR Cluj pentru intervenţia de prelevare rinichi. Corneea a fost transplantată la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti”.

Moarte cerebrală

La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, s-a realizat o nouă intervenţie de prelevare de organe, de la un pacient tânăr, în vârstă de 21 de ani, diagnosticat în moarte cerebrală, în urma unui politraumatism prin accident rutier.

S-au prelevat ficatul şi rinichii. La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, s-a realizat prima intervenţie din 2024, de prelevare de organe şi ţesuturi (os şi tendon).

”În urma gestului plin de altruism al familiei unei paciente în vârstă de 49 de ani, diagnosticată în moarte cerebrală, în urma unui AVC hemoragic, o viaţă a fost redată unui pacient aflat în suferinţă, prin transplant de ficat, iar alţi pacienţi vor avea o viaţă normală, datorită transplanturilor de ţesuturi.

Grefe de os şi tendon

Pentru prelevări, au ajuns echipe de la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi, pentru ficat, şi de la Bucureşti, pentru cornee şi ţesuturile osteotendinoase.

Grefele os şi tendon au ajuns la Banca de Ţesut din Spitalul Clinic Colentina”, a mai transmis Agenţia.

Potrivit datelor transmise de instituţie, de la începutul anului şi până în prezent, în România au fost 31 de donatori în moarte cerebrală.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te