Ce-ar fi dacă secretul longevității nu ar fi în intestin, ci în inimă?
În cadrul discursului său de miercuri, la prima ediție a New York Times Well Festival, psihiatrul și cercetătorul Dr. Robert Waldinger a anunțat că el și echipa sa au fost „șocați” de „cel mai important factor predictiv al longevității și sănătății”, scrie The New York Times.
Cercetătorii au descoperit cel mai important factor pentru a trăi mult. Nu e dieta, nici sportul
Waldinger, directorul Harvard Study of Adult Development a dezvăluit că factorul era „gradul de conectare cu alte persoane și, în special, căldura relațiilor cu acestea”.
Citește și: Ceaiul din „planta nemuririi”, de 10 ori mai bun decât cel verde. Îl beau cei care trăiesc 100 ani
Aparent, cercetătorii au fost uimiți de aceste descoperiri.
Cercetătorii au descoperit cel mai important factor pentru a trăi mult. Nu e dieta, nici sportul - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
„Cum ar putea relațiile noastre să ne schimbe fiziologia?”, s-a întrebat Waldinger.
„Cea mai bună ipoteză este că are legătură cu stresul, că, de fapt, relațiile – atunci când sunt bune – sunt un factor de reducere a stresului”.
La urma urmei, ceea ce simțim se manifestă fizic – poți simți cum pulsul începe să bată mai repede și respirația se accelerează când se întâmplă ceva supărător sau care provoacă anxietate, iar opusul este valabil când te calmezi, a explicat el.
Citește și: Un test de 30 secunde spune cât de sănătos ești la pensie. Îl poți face acasă. NU costă nimic
Se pare că a avea pe cineva cu care să te descarci joacă un rol destul de important în acest sens.
„Oamenii care nu au legături cu alte persoane nu au în viața lor aceleași mecanisme de reglare a stresului pe care le au oamenii cu relații bune”, a spus Waldinger.
Secretul este să recunoști că nu este suficient să ai relații – trebuie să le cultivi așa cum ai cultiva o grădină.
Majoritatea dintre noi nu ne așteptăm să fim în formă fizică fără să depunem eforturi — de ce ar fi diferit în cazul relațiilor?
„Persoanele care erau cele mai bune în relații erau cele care se implicau activ în menținerea legăturii cu oamenii, persoanele care își cultivau cu adevărat relațiile”, a spus el. „Majoritatea dintre noi luăm relațiile de-a gata.”
El a spus că oamenii care intenționează să păstreze legătura și să cultive relațiile au o „superputere” care „trece neobservată”.
Cea mai bună parte este că nu trebuie să planificați o călătorie elaborată sau să rezervați o activitate de consolidare a relațiilor pentru a beneficia de aceste avantaje.
Citește și: Ce face zilnic la pensie o bunică de 92 ani? Arată cu 20 ani mai tânără. Care e elixirul tinereții?
Lucrurile mărunte, cum ar fi contactul vizual cu vânzătorii sau cei cu care interacționăm chiar și puțin ne oferă „mici momente de bunăstare”, potrivit lui Waldinger.
Este cel mai recent apel al unui număr tot mai mare de experți care reamintesc oamenilor că relațiile sociale sunt o parte fundamentală a ființei umane și un aspect esențial al sănătății.
Un studiu recent a identificat chiar socializarea ca unul dintre cei șase factori pe care îi poți controla și care reduc riscul de demență, accident vascular cerebral și depresie – adăugându-se la cercetările existente care indică faptul că este un factor benefic pentru longevitate.
Waldinger a remarcat că cultura noastră nu ne îndrumă întotdeauna în direcția corectă când vine vorba de fericire.
„Aceste simboluri ale succesului pe care ni le stabilim cu toții – bani, premii, urmăritori pe rețelele sociale – sunt cuantificabile, așa că par că ne vor face fericiți, dar nu este așa”, a spus el.
„Cultura ne poate vinde ideea că, dacă facem doar lucrurile corecte, vom fi fericiți tot timpul”, a adăugat el. „Nu este adevărat. Nimeni nu este fericit tot timpul.”
Așadar, data viitoare când vrei să te simți ca un supererou, încearcă să-ți suni mama.