Vitamina C trebuie să fie mereu prezentă în dieta noastră, deoarece este un antioxidant puternic care favorizează absorbția fierului, joacă un rol important în sinteza colagenului și reduce posibilitatea apariției infecțiilor.
Ce semne sunt că ai deficit de vitamina C? Iarna ai nevoie de ea mai mult ca oricând. De ce?
Însă care sunt semnele că organismul nostru are un deficit de vitamina C?
Oboseală constantă și lipsă de energie. Unul dintre primele semne ale unei deficiențe de vitamina C este o senzație persistentă de oboseală.
Citește și: Vitamina pe care s-o iei obligatoriu în perioada septembrie-aprilie. Imunitate, oase, stare psihică
Vitamina C este esențială pentru producerea de carnitină, un compus care ajută celulele să genereze energie din acizi grași. Absența sa poate duce la o epuizare inexplicabilă, confundată adesea cu stresul sau suprasolicitarea profesională, scrie El Espanol.
Gingii umflate sau care sângerează. Gingiile sunt unul dintre țesuturile cele mai afectate de deficitul de vitamina C.
Această vitamină este esențială pentru sinteza colagenului, o proteină care oferă suport structural țesuturilor. Deficitul poate duce la umflarea, durerea și sângerarea gingiilor, precum și la creșterea riscului de pierdere a dinților din cauza țesuturilor de susținere slabe.
Vânătăi și sângerări. Atunci când se observă vânătăi ușoare sau sângerări nazale frecvente, acesta ar putea fi un semn de slăbire a capilarelor. Vitamina C joacă un rol esențial în consolidarea pereților vaselor de sânge, iar deficiența poate crește fragilitatea acestora.
Citește și: Fructul ce te ajută să spui adio tristeții. Este plin de vitamina C care îți îmbunătățește starea
Încetinirea vindecării rănilor. Regenerarea țesuturilor este direct dependentă de colagen, a cărui producție este în mare măsură reglată de vitamina C.
O rană care are nevoie de mult timp pentru a se vindeca poate fi un semn clar de deficiență, care crește, de asemenea, vulnerabilitatea la infecții.
Probleme articulare și musculare. Producția insuficientă de colagen poate accelera, de asemenea, deteriorarea cartilajului care protejează articulațiile, coatele sau încheieturile mâinilor.
Acest lucru poate duce, de asemenea, la slăbiciune musculară și probleme de mobilitate pe termen lung.
Modificări ale dispoziției. Nivelurile scăzute de vitamina C pot declanșa iritabilitate, stres și comportament depresiv.
Cauza constă în rolul său în reglarea neurotransmițătorilor și hormonilor, cum ar fi dopamina și cortizolul, care afectează direct starea emoțională.
Probleme ale pielii și părului. Pielea uscată, aspră și predispusă la riduri poate fi un alt indicator precoce al deficienței.
În plus, părul fragil și căderea excesivă a părului sunt legate de scăderea colagenului și de slăbirea foliculilor de păr.
Boli cardiovasculare timpurii. Deși mai mulți factori contribuie la apariția problemelor cardiace, o deficiență de vitamina C poate fi un factor agravant.
Vitamina C ajută la combaterea stresului oxidativ și la menținerea elasticității vaselor de sânge. Deficitul poate crește riscul de ateroscleroză și alte afecțiuni cardiovasculare.
Citește și: Planta care vă voipsește părul prin spălare. Te scapă de mătreață și mâncărimi. Costă 5 lei
Vitamina C iarna
Odată cu sezonul rece, începe și sezonul gripal, iar vitamina C este un aliat important împotriva bolilor.
Vitamina C a fost prezentată drept unul dintre cele mai bune și mai eficiente leacuri pentru răceala, iar consumul de alimente bogate în vitamina C poate preveni apariția unor complicații grave precum pneumonia sau infecțiile pulmonare.
Problemele de piele, cum ar fi uscăciunea, sunt o afecțiune frecventă în timpul iernii. Vitamina C este excelentă pentru piele, deoarece ajută la reducerea uscăciunii și a ridurilor, menține pielea hidratată și încetinește procesul de îmbătrânire.
Este esențial să menținem o temperatură bună a corpului în timpul iernii, pentru a oferi un mediu propice funcționării organelor noastre.
Vitamina C ajută circulația sângelui prin îmbunătățirea dilatării vaselor de sânge, ceea ce este deosebit de benefic pentru persoanele care suferă de boli de inimă, scrie Times of India.