Fructul ce te ajută să spui adio tristeții. Este plin de vitamina C care îți îmbunătățește starea

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 09.09.2024 - 07:20
Fructul ce te ajută să spui adio tristeții. Este plin de vitamina C care îți îmbunătățește starea  - Foto: Istock / imagine cu rol ilustrativ
Fructul ce te ajută să spui adio tristeții. Este plin de vitamina C care îți îmbunătățește starea - Foto: Istock / imagine cu rol ilustrativ

Kiwi te ajută să spui adio tristeții. Este plin de vitamina C care îți îmbunătățește starea de sănătate. Despre ce fruct este vorba și cum te poate influența?

SHARE

Fructul ce te ajută să spui adio tristeții. Este plin de vitamina C care îți îmbunătățește starea. Despre ce fruct este vorba și cum te poate influența?

Kiwi te ajută să spui adio tristeții

Sunt oameni care par că vara le dă viață. Deodată se simt plini de energie și vor să facă o mie de lucruri , de parcă s-ar fi trezit dintr-o hibernare lungă. O mare responsabilitate pentru toate acestea, conform experților, este să ai mai mult timp liber și, mai presus de toate, să te poți bucura de un număr mai mare de ore de soare pe zi, ceea ce crește nivelul hormonului fericirii.

Citește și:  Planta care vă voipsește părul prin spălare. Te scapă de mătreață și mâncărimi. Costă 5 lei

Cu toate acestea, oricât de mult ne-am dori, aceste niveluri de bunăstare nu durează pentru totdeauna și nici toți ne simțim la fel. Un studiu de la Universitatea din Southampton a sugerat, după ce au analizat o serie de adulți, că  90% au suferit modificări ușoare ale dispoziției, energiei și somnului din cauza schimbărilor sezoniere.

În acest moment, și deși credem că nu putem face parte din primul grup care se bucură de o bunăstare deplină pentru un procent mai mare din viață, conform experților , există o modalitate naturală și simplă de a ne apropia de acele nivele de fericire. : kiwi . 

Kiwi este unul dintre multele fructe care oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Pe lângă faptul că conține fibre, potasiu și vitamina E, are un nivel relativ ridicat de vitamina C, un nutrient esențial pentru funcționarea sistemului imunitar și vindecarea rănilor.

Pe lângă numeroasele beneficii pe care le are vitamina C, în special împotriva îmbătrânirii, diferiți experți și studii au arătat că alimentele bogate în acest compus pot ajuta la îmbunătățirea stării de spirit în doar patru zile.

Un studiu recent publicat în British Journal of Nutrition a examinat modul în care kiwi și vitamina C au afectat surprinzător de rapid starea de spirit a participanților. Pentru cercetare, aceștia au fost împărțiți în trei grupe: unul a primit un supliment zilnic de vitamina C, al doilea a primit două kiwi pe zi și al treilea a primit zilnic o tabletă placebo.

Participanții au luat ceea ce li s-a atribuit timp de patru săptămâni și au răspuns la sondaje în fiecare două zile. Toți au colectat date despre diferite componente, cum ar fi energia și oboseala, starea de spirit, bunăstarea, calitatea și cantitatea somnului și nivelurile de activitate fizică.

În urma răspunsurilor și a datelor obținute, cercetătorii au descoperit că participanții care au consumat kiwi au experimentat o îmbunătățire a dispoziției și a vitalității în jurul a patru zile și o îmbunătățire a stării de bine în jurul zilei 14. Dispoziția a fost puțin mai puternică în comparație cu celelalte grupuri.

Adevărul este că vitamina C este un compus care a fost studiat de ani de zile; Cu toate acestea, aceste rezultate oferă o altă perspectivă asupra capacităților sale. Deși este cel mai bine cunoscut pentru rolul său în protejarea sistemului imunitar și a pielii, influența sa asupra creierului și a sistemului nervos central este la fel de semnificativă.

Pentru a înțelege acest lucru, trebuie să înțelegem că vitamina C este crucială pentru sinteza neurotransmițătorilor , mesagerii chimici ai creierului care reglează starea de spirit și bunăstarea emoțională. Unul dintre cei mai importanți neurotransmițători care depind de acest compus este serotonina , denumită în mod obișnuit „hormonul fericirii”.

Citește și:  Ce poți pune în mașină de spălat pentru ca rufele să nu se mai șifoneze. Ai sigur în bucătărie

Serotonina este vitală pentru menținerea unei dispoziții echilibrate, iar deficiența ei este asociată cu tulburări precum depresia și anxietatea. Vitamina C acționează ca un cofactor în conversia triptofanului în serotonină , facilitând astfel producerea și eliberarea acestuia în creier.

În plus, vitamina C are proprietăți antioxidante puternice. Creierul, fiind un organ foarte metabolic, produce o cantitate mare de radicali liberi în timpul funcționării sale normale. Acești radicali liberi pot provoca leziuni oxidative ale celulelor creierului , care sunt legate de declinul cognitiv și de suferință mentală. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te