Ce alimente trebuie să mănânci ca să îți prelungești viața și cu 10 ani. Ce spun cercetătorii?

DE Alin Crișan | Actualizat: 02.12.2023 - 20:15
Ce alimente trebuie să mănânci ca să își prelungești viața și cu 10 ani. Ce spun cercetătorii - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Ce alimente trebuie să mănânci ca să îți prelungești viața și cu 10 ani. Ce spun cercetătorii?

SHARE

O echipă internaţională, formată din specialişti în sănătate publică, cercetători în domeniul dependenţei, specialişti în sănătate cardiovasculară şi metabolică şi nutriţionişti a descoperit că trecerea de la o dietă occidentală tipică la un regim alimentar mai sănătos ar putea adăuga 10 ani de viaţă pentru o persoană de vârstă mijlocie.

Într-un studiu, prezentat recent în revista Nature Food, grupul a analizat datele privind dieta persoanelor înscrise în studiul UK Biobank. 

Ce alimente trebuie să mănânci ca să îți prelungești viața și cu 10 ani

Cercetări anterioare au arătat că dietele nesănătoase conduc la peste 75.000 de decese premature în fiecare an numai în Marea Britanie.

„Rezultatele au arătat că dietele asociate cu longevitatea conțineau cantități moderate de cereale integrale, fructe, pește și carne albă; o cantitate mare de brânzeturi și produse lactate, legume și nuci; o cantitate relativ mică de ouă, carne roșie și băuturi zaharoase; o cantitate mică de cereale rafinate și carne procesată”, se arată în studiu. Astfel, cele mai puțin benefice alimente sunt considerate băuturile zaharoase și carnea procesată, iar cele mai benefice (care sporesc longevitatea) sunt cerealele integrale și nucile.

Citește și: Piața medicamentelor se va schimba total: Ce avantaje vor avea românii

 Echipa de cercetare a accesat date dintr-un studiu pe termen lung, implicat în investigarea contribuţiilor predispoziţiei genetice versus expunerea la mediu în ceea ce priveşte dezvoltarea bolilor la oameni.

Acesta se desfăşoară din 2006 şi implică colectarea unor cantităţi masive de date de la o jumătate de milion de voluntari din Marea Britanie, cu vârste cuprinse între 40 şi 69 de ani. Planul este de a urmări starea de sănătate a celor înscrişi timp de cel puţin 30 de ani.

Pentru acest nou studiu, cercetătorii au analizat în mod special obiceiurile alimentare ale tuturor voluntarilor din baza de date.

Ei au constatat că persoanele de vârstă mijlocie care au trecut de la o dietă nesănătoasă la o dietă sănătoasă şi au menţinut acest model au câştigat în medie aproape 10 ani de viaţă. Schimbările sănătoase făcute mai târziu în viaţă au prelungit, de asemenea, durata de viaţă, dar nu la fel de mult.

Citește și: Ziua Naţională a României a fost sărbătorită în Cipru. Cântece folclorice românești și dansuri

Cercetătorii sugerează că guvernele şi autorităţile din domeniul sănătăţii ar putea influenţa politicile de sănătate pentru a îmbunătăţi speranţa de viaţă a oamenilor în general, cum ar fi adăugarea de taxe pentru alimentele nesănătoase şi subvenţionarea celor sănătoase, potrivit news.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te