Cazuri de tuse convulsivă, în România. Medic: Se poate ajunge până la ruptură de coaste sau deces

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 19.06.2024 - 08:11
Cazuri de tuse convulsivă, în România. Medic: Se poate ajunge până la ruptură de coaste sau deces - Foto: pexels.com/Andrea Piacquadio - Imagine cu rol ilustrativ

Au început să apară din nou cazuri diagnosticate cu certitudine de tuse convulsivă în România. Boala poate fi atât de severă încât să determine complicaţii mecanice severe, precum ruptură de coaste, și chiar deces în cazul sugarilor.

SHARE

România a început să înregistreze din nou cazuri de tuse convulsivă, boală care poate fi prevenită prin vaccinare, afirmă managerul Spitalului ”Victor Babeş” din Capitală, Simin Aysel Florescu.

Conform acesteia, boala poate duce la deces în cazul sugarilor, dar şi la complicaţii severe inclusiv rupturi de coaste sau hemoragii, în cazul altor pacienţi.

”Nu ştiu de ce renunţăm la vaccinare cu atâta largheţe”, susţine medicul în acest context.

Citește și: Statele Unite se pregătesc pentru următoarea pandemie, chiar dacă nu va fi gripa aviară

Cazuri de tuse convulsivă, în România. Medic: Se poate ajunge până la ruptură de coaste sau deces

”Au început să apară cazuri diagnosticate cu certitudine atât la copii, evident nevaccinaţi, cât şi la adulţi, care fac forme atipice pe care le transmit mai departe copiilor nevaccinaţi.

Tusea convulsivă era cunoscută în popor ca tuse măgărească. E o boală care, aşa cum îi spune şi numele, evoluează cu o tuse persistentă şi câteodată este atât de severă încât poate să determine nişte complicaţii pur şi simplu mecanice ale tusei, inclusiv până la ruptură de coaste, la ruptură pleurală, hemoragii conjunctivale.

Partea mai gravă este că la copiii foarte mici, la bebeluşi, determină o moarte prin şoc respirator, apnee”, a declarat medicul Simin Aysel Florescu, relatează News.ro.

Citește și: Care este legătura dintre anticorpii rari şi studiile privind vaccinul la SIDA

Aceasta a precizat că, până la vaccinare, este important ca nou născuţii să fie protejaţi de această boală de către cei din jurul lor, mama trebuind să se vaccineze, dar şi adulţii şi fraţii mai mari ai bebeluşilor.

”Nu ştiu de ce renunţăm la vaccinare cu atâta largheţe, nu ştiu cum pot unii părinţi să alegă să nu-şi vaccineze copiii sau cum pot să neglijeze acest aspect pur şi simplu, nu ştiu din ce motive.

Nu există niciun motiv, când e vorba de sănătate şi de viaţa copilului tău nu ai niciun motiv, nu poţi să găseşti nicio scuză să nu faci lucrul ăsta”, adaugă medicul.

Simin Aysel Florescu subliniază că nu doar neîncrederea în vaccin, dar şi ”factori care limitează vaccinarea”, cum ar fi accesul dificil la vaccinare, pentru locuitorii din unele zone rurale duc la scăderea ratei de imunizare pentru unele boli.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te