Care este legătura dintre anticorpii rari şi studiile privind vaccinul la SIDA

DE Florin Budescu | Actualizat: 17.06.2024 - 11:09
Care este legătura dintre anticorpii rari şi studiile privind vaccinul la SIDA - Foto: Pexels/RF._.studio

Care este legătura dintre anticorpii rari şi studiile privind vaccinul la SIDA. Un vaccin de probă a reușit să genereze niveluri scăzute de anticorpi necesari.

SHARE

Care este legătura dintre anticorpii rari şi studiile privind vaccinul la SIDA. Un vaccin de probă a reușit să genereze niveluri scăzute de anticorpi necesari pentru a viza HIV.

Este un prim pas, dar foarte necesar, spre prevenirea infecției care a făcut zeci de milioane de victime, de la apariţia sa.

Care este legătura dintre anticorpii rari şi studiile privind vaccinul la SIDA

De la începutul epidemiei, în anul 1983, 85,6 milioane (între 65,0 şi 113,0 milioane) de persoane au fost infectate cu virusul HIV și aproximativ 40,4 milioane (între 32,9 şi 51,3 milioane) de persoane au murit de HIV. 

La nivel global, 39 de milioane (între 33,1 şi 45,7 milioane) de oameni trăiau infectaţi cu HIV, la sfârșitul anului 2022, conform who.int. Medicamentele profilactice pre-expunere sau PrEP pot reduce semnificativ riscul de infectare cu HIV.

Un vaccin care să ofere protecție de durată a fost un ţel neatins de cercetători, de zeci de ani. Acum, poate exista în sfârșit o strategie viabilă pentru a realiza unul.

Citeşte şi: 32 ani de la moartea lui Freddie Mercury. Și-a ascuns boala pentru a cânta până la ultima suflare

Un vaccin experimental dezvoltat la Universitatea Duke a declanșat un tip evaziv de anticorpi de neutralizare, într-un grup mic de persoane înscrise într-un studiu clinic din anul 2019. Descoperirile au fost publicate în revista științifică Cell.

„Acesta este unul dintre cele mai importante studii în domeniul vaccinului HIV, până în prezent”, spune Glenda Gray, expert în HIV, președinte și CEO al Consiliului de Cercetare Medicală din Africa de Sud, care nu a fost implicat în studiu.

În urmă cu câțiva ani, o echipă de la Scripps Research și International AIDS Vaccine Initiative (IAVI) a arătat că este posibil să se stimuleze celulele precursoare necesare pentru a produce acești anticorpi rari la oameni.

Citeşte şi: SIDA ar putea fi eradicată în doar câțiva ani. Anunțul făcut de o agenție ONU: „Avem o soluție”

Studiul Duke face un pas mai departe pentru a genera acești anticorpi, deși la niveluri scăzute.

„Acesta este o performanță științifică și dă domeniului o mare speranță că se poate realiza un vaccin HIV, care direcționează răspunsul imun pe o cale ce este necesară pentru protecție”, spune Gray.

Vaccinurile funcționează antrenând sistemul imunitar să recunoască un virus sau un alt agent patogen. Ei introduc ceva care seamănă cu virusul - o bucată din virus de exemplu sau o versiune slăbită a acestuia - și, făcând acest lucru, stimulează celulele B ale corpului să producă anticorpi de protecție împotriva acestuia.

Citeşte şi: O moarte rapidă sau una lentă? 20% din mercenarii Wagner recrutaţi din închisori au SIDA

Acești anticorpi rămân în organism astfel încât, atunci când o persoană întâlnește mai târziu virusul real, sistemul imunitar își amintește și este gata să atace virusul veritabil.

În timp ce cercetătorii au reușit să producă vaccinuri Covid-19 în câteva luni, crearea unui vaccin împotriva HIV s-a dovedit mult mai dificilă. Problema este natura unică a acestui virus.

HIV se transformă rapid, ceea ce înseamnă că poate depăși eficient apărarea imunitară creată. De asemenea, se integrează în genomul uman în câteva zile de la expunere, ascunzându-se de sistemul imunitar.

"Sunt ca tine, prietene!"

„Părți ale virusului arată ca propriile noastre celule și nu ne place să producem anticorpi împotriva noastră”, spune Barton Haynes, director al Institutului Duke Human Vaccine, unul dintre autorii lucrării.

Anticorpii particulari de care sunt interesați cercetătorii sunt cunoscuți ca anticorpi de neutralizare largă, care pot recunoaște și bloca diferite versiuni ale virusului.

Din cauza naturii de schimbare a formei HIV, există două tipuri principale de HIV și fiecare are mai multe tulpini. Un vaccin eficient va trebui să vizeze multe dintre ele, conform wired.com.

Anticorpii rari

Unii indivizi infectați cu HIV generează anticorpi neutralizanți, deși adesea durează ani de viață în care să stai cu HIV în tine pentru ca organismul tău să facă acest lucru, spune Haynes. Chiar și atunci, oamenii nu fac suficienţi anticorpi din aceştia, pentru ca organismul tău să lupte singur cu acest virus şiret.

Acești anticorpi speciali sunt produși de celule B neobișnuite, care sunt încărcate cu mutații, pe care le-au dobândit în timp, ca reacție la schimbarea virusului în interiorul corpului.

„Aceștia sunt anticorpi ciudați”, spune Haynes. „Corpul nu produse aşa de ușor aceşti anticorpi”. Haynes și colegii săi și-au propus să accelereze acest proces la persoanele sănătoase, HIV negative.

Vaccinul folosește molecule sintetice, care imită o parte a învelișului exterior al HIV, numită regiunea externă proximală a membranei celulei. Această zonă rămâne stabilă chiar dacă virusul suferă mutații. Anticorpii împotriva acestei regiuni pot bloca multe tulpini HIV circulante.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te