Cât de periculoasă este de fapt sarea pentru sănătate? Ce se întâmplă dacă nu o consumi deloc

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 05.04.2024 - 11:56
Cât de periculoasă este de fapt sarea pentru sănătate Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Toată lumea știe avertismentul conform căruia nu este bine să consumăm sare în exces deoarece dăunează sănătății. Mulți se întreabă cât de periculos este acest ingredient nelipsit din bucătărie pentru sănătatea noastră. Experții explică totul.

SHARE

„Încă mai lipsește puțină sare!” - te gândești de multe ori atunci când guști preparatul abia gătit sau în timp ce încă fierbe în oală. Apoi adaugi condiment cât consideri. 

Când ajungi cu la masă cu mâncarea probabil că nici atunci nu și se pare destul de sărată și mai adaugi un pic. Până ajungi la gustul satisfăcător. 

Cu toate acestea te gîndești la avertismentul pe care îl auzi în fiecare zi referitor la consumul de sare, zahăr și grăsimi. Experții susțin însă că sarea este extrem de importantă pentru organism. Restabilește echilibrul electrolitic și ajută metabolismul.

Cât de periculoasă este de fapt sarea pentru sănătate? 

Conform nutriționistului Fiona Steinberger sarea nu are o funcție importantă doar în echilibrul electrolitic, ci și în echilibrul fluido-acido-bazic, creând astfel baza unui metabolism funcțional. Sarea este, de asemenea, implicată în conducerea nervoasă și, prin urmare, în mișcarea mușchilor - atâta timp cât nu consumați prea multă. 

Citește și: De ce au inventat românii pâinea cu gust de carne. ”Friptura nu se vede, dar se simte”

De exemplu, austriecii consumă în medie între opt și zece grame de sare pe zi. „Aproximativ 3,8 grame pe zi ar fi potrivite”, spune Steinberger.

 Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, până la cinci grame este încă în regulă. Societatea Austriacă pentru Nutriție recomandă maximum șase grame pe zi, ceea ce corespunde la aproximativ o linguriță.

„Dacă consumi prea multă sare pe termen lung, studiile arată că aceasta are un efect negativ asupra tensiunii arteriale”, relatează Steinberger. Prea multă sare elimină apa din celule, ceea ce crește volumul în afara celulei.

Drept urmare, inima trebuie să pompeze mai mult sânge. Ca o contrareglare a organismului, vasele de sânge se strâng apoi și tensiunea arterială crește.

„Creșterea tensiunii arteriale înseamnă, la rândul său, că riscul de boli cardiovasculare, atacuri de cord sau accident vascular cerebral tinde să crească”, spune Steinberger. În plus, prea multă sare poate avea un efect negativ asupra rinichilor, prin care se excretă majoritatea sării.

Reduceți sarea!

În special, produsele gata preparate precum supe, pizza, sosuri sau conserve precum gulașul sunt foarte sărate și, prin urmare, nu trebuie consumate în exces. Dar există și multă sare în alte alimente procesate, pâine și produse de patiserie, cârnați, brânză și, bineînțeles, în gustări precum amestecurile de nuci și chipsurile.

În schimb, ar trebui să alegi alimente proaspete și să reducă pas cu pas consumul de sare, ne sfătuiește expertul. "Ca alternativă, puteți lucra cu ierburi și alte condimente și puteți folosi mai mult usturoi sau ceapă pentru gătit. Uleiurile vegetale de înaltă calitate au adesea propriul gust și sunt bune pentru gătit", spune Steinberger.

Citește și: De ce să folosești sare când îți speli lenjeria de pat? Rezultatul te va șoca

Dacă folosiți sare, trebuie să aveți în vedere un lucru: iodul. Deoarece solul din Austria are un conținut relativ scăzut de iod, iodul este adesea adăugat la săruri. „Iodul este necesar pentru hormonii tiroidieni, care joacă un rol central în metabolism și menținerea temperaturii corpului”, explică expertul.

Dacă există o cantitate insuficientă de iod, se dezvoltă o gușă, adică glanda tiroidă devine mai mare. Din acest motiv, oamenii sănătoși ar trebui neapărat să folosească sare iodată, sfătuiește ea, potrivit derstandard

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te