Canabis și coronavirus. Iată ce spun cercetătorii!

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 10.06.2020 - 11:31

Cercetătorii de canabis din Canada au făcut o serie de studii și au descoperit că un supliment natural pe bază de plante poate preveni infecțiile cu SARS-CoV-2.

SHARE

Descoperirile s-au referit la tulpini puternice de canabis și la utilizarea canabisului medicinal în tratamentul bolii. Și mai mult decât atât, oamenii de știință au dezvoltat noi tulpini de canabis medicinal pentru a arăta conținutul lor bogat în cannabidiol și eficiența în combaterea virusului COVID-19.

Căutarea unui vaccin pentru noul coronavirus a dus la descoperirea acestui medicament natural, din canabis, cu conținut ridicat de CBD.

Cercetătorii de la Universitatea din Lethbridge au spus deja despre eficiența acestui medicament descoperit prin metode tradiționale, însă studiile lor nu sunt complet finalizate, trebuie experimentate terapeutic.

Ei sunt conștienți că studiile lor au avut succes, însă ele trebuie încă validate. Despre aceste descoperiri ale oamenilor de știință puteți citi mai multe aspecte în articolul publicat pe site-ul Preprints.

Prin scăderea vulnerabilității noastre la virus se poate reduce riscul de infecție

Conform celor declarate, extractele de cânepă au un conținut semnificativ de cannabidiol (CBD) care poate bloca proteinele ce favorizează pătrunderea virusului COVID-19 în celulele corpului uman.

Unii cercetători au precizat faptul că în acest fel s-ar putea reduce cu până la 70% riscul de pătrundere al virusului în celulele umane. Asta înseamnă că medicamentul ar putea scădea riscul de infecție cu 70%.

Concluzia a fost că acesta ar putea reprezenta un tip de terapie alternativă la medicamente. Canabisul medicinal poate ajuta și în tratamentul multor simptome și afecțiuni. El ajută în eliminarea stărilor de greață, inflamație, durere, insomnie, anxietate, depresie, etc.

Unele extracte de canabis ar putea combate COVID-19?

Nu este vorba despre canabisul care se găsește pe piața neagră, cel care dă efectul de „high”, de euforie. Cercetătorii canadieni au testat extractele de canabis în laborator. Au analizat mai multe opțiuni și au căutat și fonduri necesare, pentru ca în viitor să facă studii clinice la om.

Cannabidiolul (CBD) nu dă efecte psihoactive și nici efecte secundare. Doar tetrahidrocannabidiolul (THC) este agent psihoactiv;  plantele care îl conțin nu sunt folosite la acest medicament.

Unii cercetători au precizat că și-au axat studiile asupra tulpinilor de la planta Cannabis sativa, care au o concentrație mare de cannabidiol (CBD) cu efect antiinflamator. S-au realizat 13 extracte care pot modula nivelul de ACE2 – enzima II de conversie a angiosimei.

Acești receptori sunt punctul de intrare pentru coronavirus în celulele umane. Pentru ca să nu intre virusul în țesuturi, nu trebuie să existe ACE2. Cu ajutorul extractelor bogate în CBD se pot bloca receptorii ACE2, astfel virusul nu poate pătrunde în celule.

Dacă se reduce probabilitatea ca virusul să intre în celule, atunci se reduce și riscul de infecție. Asta ar fi un mare avantaj pentru sănătatea oamenilor.

Prin blocarea receptorilor vor fi mai puțini oameni bolnavi de coronavirus, iar complicațiile vor fi mai rare. Va scădea rata de deces la oameni din cauza virusului corona. În condițiile actuale, cercetările vor continua pentru a se stabili efectul canabisului asupra coronavirusului.

Până în momentul când aceste cercetări vor fi confirmate în mai multe studii, purtarea unei măști, păstrarea distanței sociale și spalatul mâinilor sunt principalele măsuri de prevenție ale infecției de coronavirus. Oamenii sunt obligați să poarte masca facială care le acoperă gura și nasul în spații închise.

De asemenea, spălarea corectă a mâinilor este importantă pentru a împiedica îmbolnăvirea. Virusul corona SARS-CoV2 se transmite prin picături respiratorii și de aceea apare necesitatea folosirii măștii de protecție și respectarea distanțării sociale.

Deși concluziile acestui studiu nu au fost complet finalizate, totuși aceste descoperiri sunt importante și probabil vor avea un rol mare în stabilirea efectelor pe care canabisul medical îl are asupra coronavirusului.

Unii pacienți, care suferă de durere cronică și inflamații, speră ca vor putea experimenta acest medicament după ce studiile cu privire la eficiența lui vor fi terminate.

Speranțele lor sunt mari, ei cred în virtuțile analgezice și antiinflamatoare ale acestei plante. Despre cannabidiolul (CBD) se știe că are proprietăți calmante și de combatere a inflamațiilor, dar și alte efecte benefice în combaterea simptomelor.

Experimentarea terapeutică va avea loc în acest an și în urma ei se va stabili dacă se va prescrie sau nu acest medicament la pacienți.

Dacă rezultatele studiului vor fi confirmate, atunci canabisul va putea deveni un supliment în lupta acestui virus corona, care a făcut atât de multe victime în toată lumea.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te