O nouă cercetare realizată de Facultatea de Medicină a Universității din Connecticut sugerează că o simplă gustare zilnică ar putea juca un rol semnificativ în reducerea riscului de cancer de colon.
Este unul dintre primele studii clinice pe oameni care leagă consumul de nuci de efecte antiinflamatorii și anticancerigene măsurabile în colon.
Citește și: Afecțiunea care duce la cancer de colon la tineri. Nu are simptome, iar numărul cazurilor e mare
Alimentul iubit de toți românii, care previne cancerul de colon. Protejează inima și creierul
Nucile sunt cunoscute pentru beneficiile pentru sănătate, fiind o sursă excelentă de grăsimi sănătoase, în special omega-3, care protejează inima.
Consumate regulat, ele pot îmbunătăți memoria, concentrarea și funcțiile cognitive, datorită conținutului bogat de antioxidanți și vitamine.
Alimentul iubit de toți românii, care previne cancerul de colon. Protejează inima și creierul - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
De asemenea, nucile contribuie la scăderea colesterolului rău, susțin sănătatea oaselor și oferă o senzație de sațietate, fiind utile în controlul greutății, conform HealthLine.
Dar cum pot nucile să reducă riscul de cancer de colon? Secretul se află în „elagitanine”, compuși vegetali naturali prezenți în nuci.
Citește și: Magneziul scade riscul unui cancer foarte răspândit. Mulți tineri îl au
Studiul a fost condus de profesorul Daniel Rosenberg, farmacolog de mediu la Universitatea din Connecticut, și a fost susținut de Institutul American pentru Cercetarea Cancerului, Comisia pentru Nuci din California și Institutul Național pentru Cancer, scrie Newsweek.
Rosenberg a explicat că compușii naturali din nuci sunt transformați de bacteriile intestinale în molecule antiinflamatorii puternice numite „urolitine”, în special urolitina A.
„Eligitaninele din nuci au un rol important în proprietățile antiinflamatorii și anticancerigene pe care le observăm la pacienții din studiul nostru clinic”, a adăugat el.
Studiul clinic a implicat 39 de pacienți cu vârste cuprinse între 40 și 65 de ani, toți considerați cu risc crescut de cancer de colon.
Participanții au fost mai întâi examinați, apoi li s-a cerut să elimine alimentele bogate în elagitanine din dieta lor înainte de a consuma nuci zilnic, timp de trei săptămâni.
Citește și: Fructul ieftin de iunie care previne cancerul, scapă de toxine, regenerează pielea, întărește inima
Printre principalele concluzii ale studiului s-a numărat faptul că persoanele care produceau mai mult compusul urolitina A după consumul de nuci aveau niveluri mai scăzute de inflamație în organism, în special cele obeze, un grup cu risc mai ridicat de afecțiuni colonice.
Acești participanți au prezentat, de asemenea, niveluri crescute de peptidă YY, un hormon asociat cu scăderea riscului de cancer colorectal.
Citește și: Alimentele care te protejează de cancerul de colon. Creștere alarmantă a cazurilor la tineri
Echipa de cercetare a utilizat, de asemenea, tehnologii avansate de imagistică pentru a examina mai atent țesutul din polipii colonici care au fost îndepărtați în timpul colonoscopiilor.
Ceea ce au descoperit a fost uimitor: „Pacienții cu niveluri ridicate de urolitină A după consumul de nuci au prezentat o asociere directă cu niveluri reduse ale mai multor proteine importante care sunt adesea prezente în polipi”, a raportat echipa.
Una dintre aceste proteine, vimentina, care este adesea întâlnită în cazurile mai avansate de cancer de colon, a fost „redusă semnificativ în țesuturile polipilor prelevate de la pacienții care prezentau și cele mai ridicate niveluri de urolitina A”.
Acest studiu se bazează pe cercetări anterioare efectuate pe șoareci, conduse de profesorul Masako Nakanishi, care au sugerat pentru prima dată că nucile ar putea reduce riscul de cancer. Aceste descoperiri au deschis calea pentru acest studiu clinic pe oameni.
„Urolitina A are o influență foarte pozitivă asupra inflamației și poate chiar asupra prevenirii cancerului”, a spus Rosenberg.
„Studiul nostru demonstrează că suplimentarea alimentară cu nuci poate crește nivelurile de urolitină ale populației generale la persoanele cu microbiomul adecvat, reducând în același timp semnificativ mai mulți markeri inflamatori, în special la pacienții obezi.”
El a adăugat: „Nutrienții din nuci pot contribui la reducerea riscului de cancer. Există multe beneficii potențiale pe care le poți obține din consumul de nuci, cu atât de puține riscuri, încât a mânca o mână pe zi este ceva ce poți face cu ușurință pentru sănătatea ta pe termen lung.”