VIDEO România are două luni să implementeze 20 de măsuri din PNRR. Totul e blocat

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 28.10.2021 - 22:25
Parlamentul are alte preocupări decât PNRR. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

PNRR este în pericol, pentru că în următoarele două luni trebuie luate decizii importante. Dar România nu are guvern, iar Parlamentul are alte preocupări, a declarat Cristian Diaconescu, președintele PMP.

SHARE

Când te afli într-o criză politică atât de profundă, cu perspective mici de a fi rezolvată rapid, absolut toți partenerii tăi te lasă să o rezolvi problema. Fie că vorbim de proiecte de cooperare militară sau economică, își iau o rezervă până când criza are o rezolvare democratică, a explicat, în cadrul #2021 Defense Summit, organizat de Newsweek România, Cristian Diaconescu, președintele PMP.

„Prima responsabilitate pentru ce se întâmplă în România este a noastră. Propaganda vorbește de cum suntem noi colonie și vin alții să ne decidă soarta. Nu e adevărat așa ceva.

România are, într-adevăr, prieteni de nădejde, de lung drum. Dar, ca stat la frontiera NATO, are și neprieteni. Când apar vulnerabilități, își fac o datorie de onoare din a încerca să maximizeze aceste vulnerabilități. Este aproape un ordin instituțional și trebuie să avem în vedere această situație”, a menționat Cristian Diaconescu.

Fostul ministru de Externe a arătat că o criză politică dă nota și arată relevanța clasei politice.

„Unii compară ce se întâmplă acum cu o situație de război. Dar situația actuală nu poate intimida politicianul român, decât dacă este unul minor.

Azi, Consiliul UE a aprobat primele 13% din PNRR. Nu este meritul nimănui, e o aprobare automată. Dar greul abia începe”, a precizat politicianul, în cadrul #2021 Defense Summit, organizat de Newsweek România.

România urmează să primească în următoarele luni 3,7 miliarde de euro.

20 de măsuri din 62, în două luni

România și-a asumat, nu i-a impus nimeni, să rezolve până la finalul anului o serie de sarcini, printre care 15.000 de zone de sprijin informatic pentru ANAF, o strategie anticorupție, mai multe acoduri care trebuie încheiate în două luni, privind funcționarea sistemului privat, pe climă, pe digitalizare.

„Dar nu pot fi duse la îndeplinire fără ordonanțe de urgență și fără legi în Parlament. Privim spre Parlament și spre Guvern și vedem că nu sunt în stare să rezolve aceste sarcini în următoarele două luni.

România nu are buget pentru anul viitor, nu are o soluție strategică pentru pandemie, nu reușește să treacă prin Parlament o formă de certificat verde. Ar produce costuri politice, dar așa s-a întâmplat peste tot.

Acest timp de stagnare generează o îndepărtare, temporară, sper eu, de partenerii noștri. Este o situație complicată”, a precizat președintele PMP. 

Cristian Diaconescu a amintit că România a mai avut momente de inflexiune – integrarea în NATO și în UE, criza din 2008 –, dar a a avut politicieni care au făcut diferența dintre lupta politică și interesele statului și a societății românești.

„Până acum ar fi trebuit ca politicienii să ajungă la o înțelegere, dar situația devine de fapt dramatică de la o zi la alta. Nu este suficient un guvern cu majoritate, ci și de o voință politică în Parlament în această perioadă.

Este nevoie de un guvern care să fie capabil să aplice PNRR. Pentru că de acolo vin banaii. Este singurul proiect la îndemâna clasei politice, indiferent cine e la guvernare, prin care să avem decizie clară vs. resurse materiale.

Dacă putem, în mai iunie, se poate decide alocarea de noi bani. Dacă nu, nu vor mai veni banii”, arătat Cristian Diaconescu, în cadrul #2021 Defense Summit, organizat de Newsweek România.

Pentru asta este nevoie de un guvern și un Parlament care în două luni, până la 1 ianuarie, trebuie să adopte legea serviciilor de alimentare cu apă și canalizare, strategia de dezvoltării a infrastructurii feroviare, oprirea unor unități energetice bazate pe cărbune.  

„Sunt 20 de măsuri ce trebuie implementate din PNRR în două luni, din 62 care trebuie implementate până în mai-iunie.

Cine poate să facă asta astăzi? Acum nu se poartă nici o discuție minimală. Despre ce strategie anticorupție să mai vorbim, când criza din România a plecat din zona sistemului judiciar și a managementului ministrului de Justiție”, a precizat Cristian Diaconescu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te