Târziu (AUR) preia conspirații pentru a se apăra de acuzațiile de antisemitism

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 30.03.2021 - 12:05
Târziu (AUR) preia discursul ActiveNews pentru a se apăra de acuzațiile de antisemitism. Captură video din discursul lui Târziu din Parlament. Sursa: Facebook
Conspirația ActiveNews, bazată pe teoriile lui Ion Cristoiu. Sursa: Captură foto ActiveNews
Târziu (AUR) preia discursul ActiveNews pentru a se apăra de acuzațiile de antisemitism. Captură video din discursul lui Târziu din Parlament. Sursa: Facebook

Senatorul AUR Claudiu Târziu preia narațiunea promovată de Active News, susținând că România este „victima unei operațiuni de compromitere (...) care vrea să transforme statul român într-un stat xenofob, rasist şi antisemit”.

SHARE

Duminică seară, ActiveNews, site adesea asociat cu distribuirea de fake news, a publicat un text cu titlul „Amenințarea antisemită la adresa Maiei Morgenstern nu este scrisă de un vorbitor de limbă română, ci este tradusă cu Google Translate”.

Citește și: De ce nu îi pedepsește România pe cei care neagă Holocaustul

În acest text, citându-l pe Ion Cristoiu, ActiveNews a susținut că: „Când a fost dat afară din Guvern singurul fost deținut politic care mai exista într-o funcție publică a actualei administrații PNL-UDMR-PLUS-USR, dl. Octav Bjoza, am semnalat că „mișcarea brutală se înscrie într-o operațiune de sorginte străină care se desfășoară de ceva vreme în spațiul public și politic pentru stârnirea antisemitismului în România”. Cine are interesul incitării - mai precis a inventării - antisemitismului în România?, ne întrebam atunci. CUI PRODEST? În nici un caz românilor.

Mai multe fapte petrecute în ultima perioadă, care au culminat, pentru moment, cu o scrisoare antisemită de amenințare a marii actrițe Maia Morgenstern, ne fac să ne alăturăm avertismentului finului și atentului observator Ion Cristoiu, o adevărată bufniță veghetoare a spațiului public românesc, dacă ne gândim și la ora la care difuzează pastila sa video, în miez de noapte. Ion Cristoiu se adresează în Jurnalul său TV de ieri, cu toată seriozitate, organelor statului, cu mesajul de atenționare „Nu vă jucați cu focul!”, întrebându-se totodată „Ce se urmărește prin Diversiunea Antisemitism din România?”.

Citește și: Cristoiu cere ca Maia Morgenstern să fie pedepsită pentru diversiunea „pornită” de Iohannis 

ActiveNews susține că emailul în care actrița Maia Morgenstern a fost amenințată cu moartea este tradus din limba engleză cu Google Translate. Între timp, un tânăr de 25 de ani cu afecțiuni psihice din București a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile.

Luni, în Parlament, celălalt co-președinte al AUR, senatorul Claudiu Târziu, a preluat teza ActiveNews, susținând că „România este victima unei operaţiuni de compromitere speciale, desfăşurate de forţe mai mult sau mai puţin vizibile, o operaţiune care vrea să transforme statul român într-un stat xenofob, rasist şi antisemit. O operaţiune care în acest sens a luat ca primă ţintă Partidul AUR. AUR este acuzat, de la cel mai înalt nivel, că este un partid neo-fascist, antisemit (...).

Nici un document programatic al nostru nu arată că am fi astfel. Mi se pare extrem de grav că persoane care deţin funcţii înalte în statul român vehiculează astfel de aserţiuni, astfel de calomnii împotriva AUR şi deci a României, pentru că Partidul AUR este a patra forţă politică în România, este un partid parlamentar, iar dacă în Parlament a pătruns un astfel de partid care merită pus la stâlpul infamiei, înseamnă că şi România trebuie pusă la stâlpul infamiei, ceea ce este de neacceptat”.

Reacția lui Târziu vine după ce, duminică, reprezentantul Guvernului pentru Combaterea Antisemitismului, Alexandru Muraru, a declarat, într-un comunicat de presă, că Poliția trebuie să ancheteze de urgență cazul atacului antisemit la adresa directoarei Teatrului Evreiesc de Stat, Maia Morgenstern, și să ia în considerare că parlamentari ai AUR elogiază criminali de război de la tribuna Parlamentului încurajând astfel acțiunile antisemite.

Citește și: Muraru: Antisemitismul, încurajat de AUR de la tribuna Parlamentului 

Muraru face referire la două dintre declarațiile politice ale senatorului AUR Sorin Lavric, care i-a elogiat în Parlament pe Mircea Vulcănescu, condamnat pentru crime de război, și pe legionarul Valeriu Gafencu.

Citește și: Lavric (AUR) insistă: îl omagiază în Senat și pe Mircea Vulcănescu, condamnat pentru hitlerism

Institutul „Elie Wiesel”: Sorin Lavric (AUR), omagiu pentru Mișcarea Legionară la tribuna Senatului | Newsweek Romania

Newsweek România i-a cerut un punct de vedere lui Sorin Lavric pe acest subiect și îl va publica dacă îl va primi.

După cele două discursuri ale lui Lavric, și Ambasada Israelului a reacționat, precum și Institutul pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel”.

De altfel, mai mulți membri AUR au afinități declarate pentru legionari și mareșalul Ion Antonescu.

Citește și: Fondatorul AUR din acte, Marius Dorin Lulea, a scris o carte în care îl apără pe Ion Antonescu 

Deputatul AUR Albișteanu, profesor de istorie, disculpa Mișcarea Legionară pe un site legionar 

Întâia familie AUR: Claudiu și Adela Târziu. El editează cărți, ea ține o firmă de bodyguarzi 

AUR are și un Senat, la fel ca Mișcarea Legionară 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te