Șoșoacă, 4000 € pe lună de la stat. Soțul, salariu minim pe economie de la cabinetul ei de avocatură

DE Stelian Negrea | Actualizat: 22.01.2024 - 14:54
Diana Șoșoacă - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea
Cei doi angajatori ai senatoarei Șoșoacă, soții Varabiev. Sursa Foto: Facebook

Veniturile de la stat ale senatoarei Diana Iovanovici Șoșoacă le depășesc de șase ori pe cele ale soțului acesteia din privat. Aceste e angajat pe salariu minim pe economie la cabinetul de avocatură al senatoarei. Care și-a schimbat de trei ori numele de familie.

SHARE

Salariul senatoarei independente Diana Șoșoacă, organizatoarea din umbră a singurelor proteste ale fermierilor și camionagiilor autorizate de către primarul municipiului București, Nicușor Dan, pentru a fi desfășurate în București, l-a depășit cu aproape 50% pe cel de când activa în privat ca șefă de scară de bloc și avocat.

Citește și: Dovada că Șoșoacă „a furat” protestele fermierilor și transportatorilor. A vrut numerele vehiculelor

Soțul acesteia, i-a rămas cu mult în urmă la capitolul venituri, fiindu-i și dator acesteia, deoarece este angajat din pandemie pe poziția de secretar la propriul cabinet de avocatură al senatoarei. De aici își ia singurele venituri care se situează sub salariul minim pe economie.

Citește și: Cum a intrat Diana Șoșoacă în politică și cine sunt oamenii din spatele ei? Cum o sprijină Rusia?

Șoșoacă, 4000 € pe lună de la stat. Soțul, salariu minim pe economie de la cabinetul ei de avocatură

Silvestru este cel puțin cel de-al treilea soț al senatoarei, aceasta purtând anterior numele de familie de Macovei și Georgescu.

Citește și: Simion o credea, în 2020, pe Șoșoacă o profesionistă. Azi, „o împinge” și o înjură în Parlament

Diana Șoșoacă s-a remarcat, de când a ajuns în politică în urmă cu trei ani, prin atitudini pro-ruse fără echivoc.

Venituri de la stat generoase pentru doamna senatoare

Conform unor documente financiare consultate de Newsweek România, Diana Iovanovici Șoșoacă încasează lunar din poziția de senator suma de 18.533 lei (aproximativ 3800 Euro).

Acesta este venitul pe care l-a încasat în octombrie 2023.

De când a intrat în politică și a fost aleasă pe listele partidului AUR în 2020, Șoșoacă a încasat numai de la Senat 673.474 lei (circa 141.000 Euro). Acestea au fost singurele ei venituri declarate.

Cel mai mare salariu de la Senat l-a încasat în ianuarie 2021, la o lună după ce a fost aleasă: 20.176 lei (circa 4200 Euro). Iar cel mai mic chiar în prima lună de parlamentar: doar 7617 lei (circa 1600 Euro). Dar doar pentru că a fost o lună incompletă de muncă.

Șefă de scară de bloc

În mod paradoxal și ironic, ultimele venituri încasate de Diana Șoșoacă înainte să devină parlamentar au fost extrem de modeste: în decembrie 2020, ultima lună înainte să devină parlamentar, au fost de 529 lei de la Asociația de Proprietari a unui bloc din București, de pe strada Opanez, construit în perioada comunistă, unde deține un apartament de 90 de metri pătrați.

Timp de aproape trei ani, din martie 2017 până în decembrie 2020, Șoșoacă încasase ca șefă de scară de bloc modesta sumă de 27.297 lei (circa 5700 Euro).

Avocatul pandemiei cu venituri sub cel de senatoare

Cele mai consistente venituri ale senatoarei SOS din perioada când activa exclusiv pe piața privată au fost cele din avocatură. Însă acestea au fost constant la jumătate față de cele din activitatea de parlamentar. 

Conform documentelor consultate de Newsweek România, valoarea totală a veniturilor încasate de avocatul Diana Iovanovici Șoșoacă au fost, timp de patru ani, în perioada 2019-2022, de 455.688 lei (circa 94.500 Euro).

Deși a fost unul dintre cei mai vocali antivacciniști, punându-și inclusiv propriul cabinet de avocatură în slujba cauzei antivacciniste, Șoșoacă a reușit să câștige mult mai bine ca senator.

Avocatul Șoșoacă a avut, în patru ani de activitate, venituri cu aproape 50% mai mici decât senatoarea Șoșoacă în mai puțin de trei ani de prezență în parlament.

Șoșoacă e în silenzio stampa

Deși este o persoană care comunică extrem de mult în spațiul public, Diana Șoșoacă nu a răspuns unor întrebări ale Newsweek România legate de evoluția veniturilor sale de la stat în raport cu cele din privat, de cel fel de legături mai are cu cabinetul de avocatură etc.

Inclusiv de ce își plătește soțul la propriul cabinet de avocatură cu venituri care se situează sub salariul minim pe economie.

Când ne va răspunde îi vom publica punctul de vedere.

Și-a schimbat numele de familie de trei ori

Conform actelor publicate în Monitorul Oficial, senatoarea SOS și-a schimbat de cel puțin trei ori numele de familie în ultimii 13 ani.

Numele actual al acesteia este Șoșoacă Iovanovici Diana și este fiica lui Liubomir și Tatiana Alice Iovanovici.

În 2018 și-a luat actualul nume după ce anterior se numea Diana Macovei.

Diana Iovanovici Sosoasca Isi Schimba Numele Din Macovei 2018 by Stelian Negrea on Scribd

Șapte ani mai devreme, actuala senatoare SOS purta numele de Georgescu, așa cum rezultă din actele din Monitorul Oficial, pe când era însărcinată de un SRL deținut chiar de către mama, pe atunci cu numele de familie Florescu, să îl radieze de la Registrul Comerțului.

Soțul, secretarul cabinetului de avocatură al lui Șoșoacă, plătit mai prost decât un zugrav

Cel de-al treilea soț al senatoarei, Șoșoacă, Silvestri, este angajat din august 2020 la cabinetul de avocatură Diana (Iovanovici) Macovei, unde are venituri la limita salariului minim, cuprinse între 2200 și 2800 lei.

Conform documentelor financiare consultate, Silvestru Șoșoacă a încasat, în octombrie 2023, un venit de 3100 lei (aproximativ 630 Euro).

Conform Institutului Național de Statistică, salariul minim pe economie în România este, în ianuarie 2024, de 3.300 lei, urmând să crească la 3.700 lei.

Anterior, Silvestru Șoșoacă a fost angajat ca șef de tură la Varabev SRL, deținută de Varabev Valentin și soția acestuia, Liliana, din orașul Sulina, Tulcea.

Text foto: Cei doi soți Varabiev au fost angajatorii soțului Dianei Șoșoacă

Cei doi fuseseră mai generoși cu Silvestru decât chiar propria soție a acestuia, plătindu-i un salariu de 4.500 lei lunar.

Varabev Valentin a fost președintele Sindicatului Lucrătorilor de la Dunăre, filiala din Sulina. A candidat în 2016 pentru un post de consilier local pentru Consiliul Local Sulina.

Silvestru Șoșoacă mai încasase venituri și de la Oscar Downstream SRL, unde încasase timp de un an venituri lunare chiar și de 9000 de lei.

Timp de șapte ani, soțul Dianei Șoșoacă fusese angajatul companiei de stat Oltchim SA din Râmnicu Vâlcea, de unde a fost concediat și cu care se află într-un litigiu pe rolul instanței de judecată.

Soțul, violent și procesoman

Deși Diana Șoșoacă s-a remarcat prin discursuri și atitudini violente, soțul pare să încaseze loviturile juridice. Pe numele acestuia se află pe rolul instanțelor de judecată un număr de 21 de procese.

Dintre acestea, cel mai de notorietate este cel care s-a lăsat cu dosar penal și cu control judiciar în urma altercației pe care Diana Șoșoacă și soțul acesteia au avut-o în pandemie cu o echipă de jurnaliști italieni, pe care cei doi i-au sechestrat în urma unui interviu jurnalistic care nu a avut deznodământul dorit de senatoare.

Celelalte procese vizează, în majoritatea lor covârșitoare, tot acte cu violență, dar și un conflict cu fostul angajator al acestuia, Oltchim SA, și cu fosta soție, pentru majorarea pensiei copiilor acestuia dintr-o căsnicie anterioară. 

Împrumut de 30.000 Euro de la o “prietenă”

În ciuda creșterii consistente a veniturilor, Diana Șoșoacă nu a reușit să-și achite un credit luat în nume personale de la o “prietenă”, așa cum apare în ultima sa declarație de avere din 2023.

Senatoarea SOS nu a răspuns întrebării Newsweek România legată de numele acestei prietene atât de generoase și dacă a reușit să ramburseze acest împrumut.

Ani de zile fără niciun fel de venit oficial

Șoșoacă apare ca avocat definitiv în Baroul București încă din anul 2020, dar a avut perioade în care, fie nu a încasat niciun venit oficial, fie a luat ajutoare sociale.

Conform documentelor financiare consultate de Newsweek România, timp de șapte luni, din februarie până în septembrie 2013, singurul angajator al doamnei Șoșoacă apare Agenția de Plăți și Inspecție Socială a municipiului București, instituția care acordă diferite tipuri de ajutoare sociale.

Din septembrie 2013 până în ianuarie 2015, senatoarea SOS apare că nu a mai încasat niciun fel de venituri de natură salarială. A mai avut o astfel de perioadă între septembrie 2011 și februarie 2013.

În ianuarie 2015 apare că a încasat sume modice de la firma Paprika Studios SA.

Anterior, în luna septembrie a anului anului 2011, Șoșoacă raporta venituri de 428 lei de la compania Central Casting Advertising SRL.

Ambele companii au ca obiect de activitate realizarea de clipuri video și reclame comerciale.

Senatoarea SOS nu a răspuns întrebării Newsweek România referitor la natura veniturilor salariale de la acești doi ultimi angajatori.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te