PSD insistă cu conspirațiile și refuză să voteze legea carantinei în Senat

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 13.07.2020 - 15:36
Inquam Photos - George Călin

Șeful PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, după ședința Comitetului Executiv, că PSD nu va vota legea carantinei, până când premierul Orban și ministrul Sănătății nu vor veni să lămurească „toate aspectele în discuție”.

SHARE

„Nu se va vota legea în Senat până când premierul și ministrul Sănătății vor veni să lămurească toate aspectele în discuție. Eu am o dezamăgire personală față de Iohannis. M-aș fi asteptat să cheme toate forțele parlamentare si să aibă o discuție aplicată. Această sustragere din spatiul public nu e permisă tinând cont ce se întâmplă”, a spus Ciolacu, la finalul sedinței conducerii PSD.

Liderul PSD a susținut că este „a doua oară când PNL si Guvernul au lăsat România într-un vid legislativ”, iar legea carantinei propusă de Guvern este una foarte proastă.

„Este o lege proastă, a trecut prin Camera Deputaților modificată aproape 80%, dar mai sunt alte aspecte de modificat. Vom face modificări, nu vom aduce texte noi în lege. Nu vor exista în lege introduse articole noi. Nu vor fi modificări fundamentale", a mai spus Ciolacu.

Și baronul de Neamț, Ionel Arsene, a declarat la finalul ședinței CEX că a cerut respingerea legii carantinei pentru că nu dorește să se trezească „în situația în care să fie luat de pe stradă de poliția medicală".

„Eu nu vreau să mă trezesc în situația în care eu sau familia mea să fim luați de pe stradă de poliția medicală. Vreau ca copii noștrii, dacă suntem infectați, să fie luati de cineva din familie nu de către stat (...) Nu sunt de acord cu actuala formă și trebuie să găsim un cadru legislativ prin care aceste persoane (n.red - persoanele infectate) să fie obligate să fie internate. Nu nu sunt mulțumit de modificările pe care le-au adus colegii mei la Camera Deputaților. Aștept să vedem modificările pe care le vor face colegii mei la Senat. Sunt foarte multe care mă nemulțumesc. De exemplu, faptul că în continuare vorbim de carantinarea bunurilor. Proprietatea privată este garantată de Constituția României".

Citește și: PSD nu vrea să voteze legea carantinei, susținând că nu corespunde „nevoii românilor”

Marcel Ciolacu a pledat în favoarea amendării legii carantinei și le-ar fi spus colegilor de partid că președintele Klaus Iohannis poate reintroduce starea de urgență în lipsa unei legislații care să permită Guvernului să acționeze. De asemenea, juriștii PSD au spus la ședința CEX că nu trebuie făcute modificări radicale față de varianta venită de la Cameră pentru că legea ar putea fi atacată la Curtea Constituțională pe motiv că se încalcă principiul bicameralismului, scrie Hotnews, citând surse din partid. 

Liderii PSD s-au reunit în ședința Comitetului Executiv, în sistem de video conferință la ora 11.00. 

Liderii PSD din teritoriu i-ar fi reproșat lui Marcel Ciolacu faptul că a colaborat cu liberalii și nu a construit o opoziție în Parlament la adresa Guvernului Orban. Potrivit surselor citate, în spatele ușilor închise, social -democrații Dragos Benea, Gabriel Zetea, Victor Negrescu și Alfred Simonis au pledat pentru o asumare responsabilă a legii carantinei.

În acest context, conducerea partidului a comandat un sondaj rapid privind părerea populației despre necesitatea carantinei și a stării de alertă. Potrivit surselor HotNews.ro, Marcel Ciolacu ar fi prezentat în intern rezultatul sondajului care este în favoarea măsurilor preventive și restrictive.

Legea carantinei a intrat săptămâna trecută în dezbaterea Camerei Deputaților și a fost amendată de PSD în Comisia Juridică cu girul Guvernului. Marcel Ciolacu, în calitate de președinte al Camerei Deputaților a purtat discuții cu Raed Arafat și a convocat o dezbatere publică la care a invitat ONG-uri din toate zonele începând de la antivacciniști și conspiraționiști până la ONG-uri respectabile din România.

În urma dezbaterilor, Comisia Juridică din Camera Deputaților a elaborat un raport adoptat cu unanimitate de voturi iar în plen PNL și USR au adoptat proiectul de lege privind carantina.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te