PSD l-a împins pe Ministrul Cercetării afară din guvern

DE Mircea Marian, Petre Bădică | Actualizat: 31.08.2018 - 14:22
Nicolae Burnete a fost un ministru discret. Foto Inquam Photo/George Călin

Ministrul Cercetării, Nicolae Burnete, și-a dat demisia, chiar înainte de reuniunea de la Neptun a conducerii PSD.

SHARE

UPDATE.  Cel mai probabil, ministrul Cercetării a demisionat urmare a finanțării insuficiente. PSD a ignorat complet promsiunile din „Programul PSD de guvernare”, unde anunța „Creșterea bugetului alocat cercetării cu aproximativ 30% anual, cu asigurarea unei distribuții bugetare echilibrate, destinate susținerii atât a cercetării aplicative și inovării, a cercetării fundamentale și de frontieră, cu accent pe domeniile de specializare inteligentă/cu potențial de creștere”.

Anul trecut creșterea bugetului Cercetării a fost de numai 1,2% (de 30 de ori mai puțin decât s-a promis în Programul de Guvernare).

În 2018, bugetul Cercetării a crescut cu 15% (cu doar jumătate față de promisiunile PSD). 

În acest context, Ministrul Cercetării şi Inovării, Nicolae Burnete, a declarat, în iunie acest an, la Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor, că bugetul alocat cercetării este absolut insuficient în acest moment şi se aşteaptă la o rectificare bugetară pozitivă, menţionând că trebuie atraşi în proiectele din ţară cercetătorii români din străinătate.

Lucrurile nu au stat așa. Pe 7 august 2018, s-a anunțat că cel mai mari pierzător al rectificării bugetare a fost Ministerul Cercetării, minus 122 milioane de lei. Altfel zis, PSD l-a împins pe Nicolae Burnete afară din guvern.

_______________________________

„Ministrul Cercetării și Inovării, prof.dr. Nicolae Burnete, prin prezentul comunicat, aduc la cunoștința opiniei publice faptul că în această dimineață mi-am depus demisia la Cabinetul premierului. Demisia mea este irevocabilă și cel puțin la acest moment nu va face subiectul unei conferințe de presă”, se arată într-un comunicat al acestui minister. 

Dăncilă va evalua miniștrii

Premierul Viorica Dăncilă a declarat vineri, la Constanţa, că la Comitetul Executiv Naţional al PSD ce se va desfăşura sâmbătă la Neptun nu se va discuta despre o remaniere guvernamentală, menţionând că miniştrii trebuie mai întâi evaluaţi referitor la activitatea desfăşurată.
"Nu se va vorbi la acest Comitet Executiv de remaniere guvernamentală. Am spus că se va face o evaluare a fiecărui ministru, în funcţie de programul de guvernare. Nu am făcut încă această evaluare, deci nu putem vorbi de o remaniere guvernamentală", a spus prim-ministrul.

Citește și: Revolta anti-Dragnea din PSD se amână din nou

Întrebată dacă este mulţumită de activitatea tuturor miniştrilor actualului Guvern, Viorica Dăncilă a menţionat că nu se poate pronunţa înainte de evaluare.
„Acest lucru pot să-l spun în urma evaluării pe care o fac, comparativ cu sarcinile, cu obiectivele îndeplinite din programul de guvernare. Până nu văd această foaie de parcurs a fiecărui ministru dacă a fost îndeplinită, nu pot să fac anumite precizări", a susţinut Viorica Dăncilă.



Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te