Revolta anti-Dragnea din PSD se amână din nou

DE Mircea Marian | Actualizat: 31.08.2018 - 19:16
DIZIDENȚĂ PSD Brăila, filiala condusă de Mihai Tudose, este 
singura care i se opune 
in corpore lui Dragnea

În pofida nenumăratelor apeluri din spațiul public către membrii PSD de a-l debarca pe actualul președinte, doar 2-3 lideri social-democrați îndrăznesc să-l conteste pe liderul formațiunii.

SHARE

În iunie 2017, o revoltă anti-Dragnea, sub conducerea premierului de la acel moment, Sorin Grindeanu, a eșuat. Șase luni mai târziu, aceeași soartă a avut rebeliunea premierului Mihai Tudose. 

„Majoritatea românilor nu este de acord cu direcția în care PSD duce România. Sunt însă de acord membrii PSD cu această direcție? Riscă ei să arunce România în haos doar pentru a ține în brațe această grupare care a confiscat partidul? Sau își asumă responsabilitatea înainte de a fi prea târziu?“, a spus Iohannis, la 13 august. Acest apel a fost ciudat pentru obișnuitele ieșiri ale acestui șef de stat, însă nu a avut efectul scontat. 

Surse din PSD susțin că, totuși, până și unii dintre oamenii cei mai apropiați de Dragnea cred că acesta ar fi trebuit să facă un pas în spate și să renunțe cel puțin la funcția de președinte al Camerei Deputaților. Însă majoritatea preferă să tacă, ba chiar trimite mesaje de adeziune, după modelul din anii regimului Ceaușescu, doar că, în 2018, le postează pe Facebook. 

În consecință, doar 2-3 lideri ai PSD și o singură organizație județeană au îndrăznit, până acum, să se confrunte public cu liderul PSD. Potrivit unor surse din partid, nemulțumiții au așteptat să treacă nunta fiului lui Dragnea, care a avut loc pe 26 august, și să înceapă noua sesiune parlamentară, la 3 septembrie, pentru a se regrupa. 

Tudose apără dreptul la opinie

Tabăra anti-Dragnea este formată, cel puțin la nivel declarativ, doar din Ecaterina Andronescu, Mihai Tudose și Nicolae Bădălău. Andronescu a trecut în opoziție față de Dragnea din ianuarie 2018, când a pierdut competiția pentru postul de ministru al Educației. „Pentru binele României și pentru binele PSD-ului, președintele partidului trebuie să facă un pas în spate, să dea dovadă de responsabilitate și maturitate și să facă un act de mare curaj și demnitate politică și să se retragă din fruntea partidului“, a scris ea, la 14 august, într-o scrisoare deschisă intitulată „SOS PSD“. Singurul lider social-democrat care n-a blamat-o pe Andronescu a fost Mihai Tudose, premierul înlăturat de Dragnea la începutul lui 2018. 

„Eu cred că este nevoie de o discuţie în partid şi nu numai pe temele supuse atenţiei de doamna Andronescu. A fost şi scrisoarea dlui. Bădălău din ianuarie, da? Şi aceea a rămas, cumva, nediscutată. Poate greşea, dar hai să vorbim înăuntru şi cu un ton civilizat, cu argumente pro sau contra, nimeni nu deţine adevărul absolut“, a declarat Mihai Tudose. El a fost susținut de organizația din Brăila, din care face parte. 

Surse din PSD susțin că unii dintre oamenii cei mai apropiați de Dragnea cred că acesta ar fi trebuit să facă un pas în spate

„Cred că dreptul la opinie - apropos de doamna Andronescu - nu poate fi şi nu trebuie sancţionat!“, a declarat Ion Rotaru, președintele PSD Brăila, a cărui opinie a fost sprijinită și de președintele Consiliului Județean, pesedistul Francisk Chiriac. 

În iarna lui 2018, și Codrin Ștefănescu a avut o ciocnire cu Dragnea și a susținut-o vehement pe Ecaterina Andronescu pentru postul de ministru al Educației. El a fost tras, timp de șase luni, pe linie moartă, l-a rugat pe Dragnea să se împace și, recent, liderul PSD a anunțat că fostul peremist a reintrat în grațiile sale. 

Dragnea ignoră, aparent, dizidențele

Nedorind să creeze noi tensiuni într-un partid tot mai nervos, Liviu Dragnea a decis să ignore protestele Ecaterinei Andronescu și ale lui Mihai Tudose. „Comitetul Executiv nu va pune în discuție scrisoarea Ecaterinei Andronescu, eu nu dau importanță acestor lucruri. Noi avem lucruri grele de hotărât la CEX, nu să facem excluderi (...) Ce să discut, am analizat scrisoarea, ce să mai discut?“, a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3. 

Ulterior, el a trecut la acuzații și a spus că fostul ministru al Educației s-a deconspirat. „Și asta face parte din războiul hibrid. Apare un nemulțumit în PSD, iese, se deconspiră, imediat apare un altul care zice că Dragnea vrea să o schimbe pe Dăncilă. Eu vreau să văd ce se întâmplă cu ăștia în octombrie? Cu Iohannis, cu Tapalagă, cu ăla cu batistuța? Să vedem într-un an de câte ori au mințit și să vedem dacă mai au credibilitate dacă mint atât de mult. Eu o sprijin cu toate forțele pe Viorica Dăncilă“, a anunțat președintele PSD. 

Vlase, posibil centru de rezistență

Nemulțumiții din PSD își pun speranța în noul șef al SIE, Gabriel Vlase, care nu are o relație bună cu Dragnea și ar putea construi opoziția din partid departe de privirea liderului actual. 

Dragnea a avut o atitudine publică ambivalentă față de Vlase: pe de o parte s-a plâns că nu i-a dat un telefon din momentul în care acesta a ajuns la SIE, pe de altă parte a susținut că e potrivit pentru post și că el i-a spus din 2017 că va obține această poziție.

„Un om se poate duce cu intenții bune, dar depinde dacă se va lăsa vopsit sau dacă va acționa în interesul României, nu în interesul unui om. Am remarcat doar faptul că nu m-a sunat și poate că îmi doream să primesc mai multe informări de la SIE, însă poate au considerat că nu este nevoie. Programul de guvernare merge înainte și fără informări de la SIE“, a arătat președintela PSD. Doar câteva minute după aceste afirmații, Dragnea l-a lăudat pe Gabriel Vlase și a susținut că este pregătit să conducă SIE. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te