Marius Vasiliu, secretarul de stat pus de Ghinea peste PNRR, consilier la Curtea de Conturi

DE Valentin Mirică | Actualizat: 08.10.2021 - 19:00
Marius-Mihai Vasiliu Foto: Facebook

Marius Vasiliu, secretarul de stat pus de Ghinea să gestioneze PNRR, dat afară de guvernul Cîțu, a ajuns consilierul personal al președintelui Autorității de Audit, Dan Vlădescu, din cadrul Curții de Conturi, potrivit informațiilor de pe Linkedin.

SHARE

Președintele Autorității de Audit este Dan Vlădescu, iar vicepreședinte este Nicolae Bădălău, fost parlamentar PSD care, pe vremea lui regimului Ceaușescu, a fost condamnat pentru furtul unor saci de grâu. Ambii au fost plasați în aceste poziții în perioada în care Dragnea controla PSD-ul și majoritatea parlamentară. 

Pe pagina de Linkedin a lui Vasiliu scrie că este „consilier personal” al președintelui Autorității de Audit.

Citește și: Sinecuri de sute de mii de lei pentru un secretar de stat din ministerul lui Ghinea

Marius-Mihai Vasiliu este absolvent de drept la Facultatea Româno-Americană. El a avut o carieră politică interesantă: a fost fiul șefului PDL Tecuci și, în 2005, a ajuns consilier a ministrului Integrării Europene, Anca Boagiu. În 2019, ministrul Dezvoltării, liberalul Ion Ștefan, l-a promovat secretar general adjunct al acestui minister. Aici el s-a ocupat de o controversata restructurare a ministerului, dar această măsură n-a fost pusă în aplicare.

În 2020 a ajuns secretar de stat la MIPE, unde a avut o relație foarte bună cu Cristian Ghinea, care l-a lăsat să coordoneze PNRR și l-a numit șeful structurii de securitate a ministerului. 

Premierul Cîțu l-a demis la 9 septembrie.

În august, Newsweek România a scris că deputații PNL și USRPLUS s-au înțeles, în comisia de buget-finanțe a Camerei Deputaților, și au votat ca atât funcționarii ministerului Energiei, cât și cei ai Autorității de Audit, din cadrul Curții de Conturi, să primească un spor de 50% pentru că interacționează cu PNRR.

Citește și: Partidele politice au încasat 38,7 milioane lei de la stat în octombrie. Cum s-au împărțit banii

Amendamentul prin care și angajații Autorității de Audit din cadrul Curții de Conturi să primească spor de PNRR a fost formulat de deputata Oana Silvia-Țoiu, de la USRPLUS. Totuși, potrivit unor surse politice, adevăratul autor al propunerii este ministrul USRPLUS Cristian Ghinea, care a convins-o pe colega sa să și-l asume. Ghinea ar dori astfel să aibă o relație bună cu Autoritatea de Audit de la Curtea de Conturi, autoritate unde pesedistul Niculae Bădălău este vicepreședinte. Președintele Curții de Conturi este un alt pesedist, Mihai Busuioc. 

Dan Vlădescu, președintele Autorității de Audit, este avocat și a condus, între 2012-2013, Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice.  În momentul numirii, presa scria că Victor Ponta l-ar fi numit în funcție tocmai la insistențele lui Liviu Dragnea. În iunie, numele lui Vlădescu era vehiculat pentru a prelua conducerea Autorității de Supraveghere Financiară, post rămas vacant după revocarea lui Mișu Negrițoiu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te