Departamentul de Stat al SUA: În România mai sunt 3.271 de evrei. Actele de antisemitism continuă

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 14.04.2021 - 18:07
În România mai sunt 3.271 de evrei. Actele de antisemitism continuă.Foto: equaliteach.co.uk/

Deși mai sunt, oficial, doar 3.271 de cetățeni români de origine evreiască, în continuare în România se înregistrează acte de antisemitism. Majoritatea sunt tolerate de autorități, potrivit raportului Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului.

SHARE

În România, este interzisă prin lege negarea publică a Holocaustului și folosirea limbajului și simbolurilor fasciste, rasiste, antisemite și xenofobe. De asemenea, sunt interzise, oficial, inclusiv organizațiile și simbolurile asociate cu mișcarea fascistă interbelică a legionarilor indigeni. Asuprirea romilor, precum și a evreilor, este inclusă în definiția Holocaustului.

Dar legea nu este respectată, notează Raportul privind drepturile omului în România, publicat de Departamentul de Stat al SUA.

„Străzile, organizațiile, școlile sau bibliotecile au continuat să fie numite după persoane condamnate pentru crime de război sau crime împotriva umanității, potrivit Institutului Elie Wiesel pentru Studiul Holocaustului din România.

Citește și: PREMIERĂ Ex-ofițerul SRI Zărnescu, condamnat la un an de închisoare pentru negarea Holocaustului

De exemplu, Radu Gyr a fost comandant și ideolog antisemit al mișcării legioniste fasciste condamnate pentru crime de război. Institutul Wiesel a cerut redenumirea străzii Radu Gyr din Cluj-Napoca. Din septembrie, guvernul local nu schimbase numele străzii”, scriu oficialii americani. 

Departamentul de Stat al SUA amintește că, potrivit recensământului din 2011, populația evreiască era de 3.271. Reprezentanții comunității evreiești au declarat că, potrivit estimărilor lor, populația evreiască număra aproximativ 7.000. Actele de antisemitism au avut loc în cursul anului.

Citește și: Plăcuță cu Mișcarea Legionară, în văzul lumii pe o stradă din Capitală, deși legea interzice

„Texte care promovează puncte de vedere antisemite și glorifică legionarii au apărut pe internet.

Potrivit unui studiu publicat de Institutul Wiesel în mai, mai multe articole publicate online susțineau că evreii sau statul Israel sunt responsabili de focarul COVID-19 și profită de criza sănătății.

În septembrie, mass-media a raportat un caz de mesaje antisemite pictate pe gardul aparținând rudei unui candidat la funcția de primar din satul Dornești, din județul Suceava. Mesajele includeau numele candidatului, o svastică și echivalentul românesc al insultei ‘kike’ (jidan - n.r.)”, notează Departamentul de Stat al SUA.

Raportul privind drepturile omului în România mai notează că în aprilie 2019, mass-media au raportat un caz de vandalism la un cimitir evreiesc din Huși, unde persoane necunoscute au distrus zeci de pietre funerare.

Citește și: Departamentul de Stat SUA: Polițiștii români au abuzat 44 de persoane și nimeni nu a fost pedepsit

Oamenii legii au identificat trei suspecți, iar din septembrie ancheta era în așteptare.

România a introdus educația obligatorie privind Holocaustul în 1998 și uneori sunt oferite cursuri suplimentare. Cursul de liceu „Istoria evreilor - Holocaustul” a fost opțional.

În cursul anului școlar 2019-20, doar 3.209 elevi au urmat cursul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te