Departamentul de Stat SUA: Polițiștii români au abuzat 44 de persoane și nimeni nu a fost pedepsit

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 06.04.2021 - 14:30
Departamentul de Stat SUA: Polițiștii români au abuzat 44 de persoane și nimeni nu a fost pedepsit. Foto Inquam Photos/Alex Nicodim
Departamentul de Stat SUA: Polițiștii români au abuzat 44 de persoane și nimeni nu a fost pedepsit. Foto Inquam Photos/Alex Nicodim

Doi tineri care au fost torturați de polițiștii de la Secția 16 din București au murit la scurt timp după ce datele despre torturarea lor au devenit publice, iar o parte dintre agenții implicați au fost arestați preventiv.

SHARE

Doi tineri din București au suportat bătăi și umilințe șocante din partea polițiștilor de la Secția 16, doar pentru că le-au atras atenția acestora că nu poartă masca. Un polițist a urinat pe unul dintre tineri, după ce l-a dus cu forța și bătut pe un câmp din afara Capitalei.

Citește și: Anchetă la Secția 16 după ce amândoi tinerii torturați de agenții de poliție au murit

Tortura și abuzurile din partea poliției nu sunt excepții în România, mai ales când e vorba de etnicii romi, arată Raportul privind respectarea drepturilor omului publicat de Departamentul de Stat al SUA pentru țara noastră. 

Polițiștii și jandarmii au maltratat și abuzat romii, în primul rând cu forță excesivă, inclusiv bătăi, menționează monitorizarea americană. 

„Amnesty International, Centrul European pentru Drepturile Romilor, Centrul pentru Studii și Intervenții Sociale pentru Romi (CRISS) și Uniunea Civică a Tinerilor Romi din România au raportat mai multe cazuri de abuz al polițiștilor împotriva romilor, în contextul aplicării restricțiilor de circulație impuse în timpul COVID -19 criză.

Pe 23 aprilie, mass-media a difuzat un videoclip în care era prezentat șeful poliției din orașul Bolintin Vale din județul Giurgiu, bătând mai mulți romi imobilizați în cătușe, pe jos, și abuzându-i verbal pentru că vorbeau în limba romani.

În urma manifestărilor de indignare publică, Ministerul de Interne a anunțat că a început o anchetă a incidentului. O

NG-urile pentru drepturile omului au menționat, de asemenea, că, pe 20 aprilie, șeful de cabinet al ministrului de interne, Traian Berbeceanu, a făcut referire la acuzațiile de abuz al poliției și a declarat pe rețelele de socializare că «La violență trebuie răspuns cu violență!»”, arată raportul privind drepturile omului al Departamentului de Stat. 

Citește și: Suspendarea judecătoarei Muntean, după un interviu în Newsweek România, sancționată de SUA

 

Polițiștii români au abuzat 44 de persoane și nimeni nu a fost pedepsit

În 2019 procurorii din sectorul 5 din București au deschis un dosar împotriva a 15 angajați și a directorului Spitalului Penitenciar Rahova pentru că ar fi bătut mai mulți deținuți între 2015 și 2018 și pentru că ar fi falsificat dosarele medicale pentru a acoperi abuzurile, menționează documentul oficial american.

În septembrie 2019, procurorul i-a trimis în judecată pe angajați, iar cazul rămâne pe rol în fața Tribunalului București.

De altfel, au fost identificate 44 de cazuri de brutalitate polițienească împotriva romilor din ultimii 13 ani în care nu au existat condamnări, adesea deoarece procurorii nu au dus cazurile în instanță, menționează Departamentul de Stat, citând organizația CRISS.

„Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis în mai multe cazuri că sistemul de justiție nu a reușit să obțină un rezultat echitabil în cazurile de brutalitate a poliției, în special împotriva romilor și a cazurilor care implică abuzuri în spitale psihiatrice.

Timpul mediu pentru pronunțarea unei hotărâri în cazurile de presupus abuz al Poliției asupra romilor a fost de aproape patru ani.

În martie [2020], CEDO a emis o hotărâre cu privire la un caz care privind împușcarea unei fete 15 ani de la mică distanță de către un ofițer de poliție, la depoul de trenuri din Chitila.

În urma împușcării, victima a suferit răni grave și a necesitat o intervenție chirurgicală pentru a-i îndepărta o parte din ficat. CEDO a menționat că autoritățile nu au reușit să se asigure că dovezile fizice legate de incident au fost adunate și păstrate”, menționează Departamentul de Stat al SUA.

Rapoartele de expertiză tehnică și medicală nu au fost realizate decât câțiva ani mai târziu, împiedicând autoritățile de anchetă să ajungă la concluzii concludente.

Atât procurorul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cât și o instanță districtuală din București au respins plângerea victimei în 2014 și 2015. Potrivit CEDO, autoritățile nu au depus eforturi reale pentru a stabili evenimentele operațiunii de poliție din 2005.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te