Plăcuță cu Mișcarea Legionară, în văzul lumii pe o stradă din Capitală, deși legea interzice

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 02.03.2021 - 12:40
Plăcuță cu Mișcarea Legionară, în văzul lumii pe o stradă din Capitală, deși legea interzice. Sursă imagine: Facebook Silviu Vexler
Plăcuță cu Mișcarea Legionară, în văzul lumii pe o stradă din Capitală, deși legea interzice. Sursă imagine: Facebook Silviu Vexler
Blogul oficial al Mișcării Legionare

Pe clădire din Sectorul 1 al Capitalei este amplasată o plăcuță cu Mișcarea Legionară, deși, potrivit OUG 31/2002, sunt interzise organizațiile, simbolurile, faptele cu caracter fascist și legionar.

SHARE

Plăcuța semnalează chiar locul unde își are sediul Mișcarea Legionară, potrivit informațiilor publicate pe site-urile oficiale ale legionarilor conduși de Șerban Suru. 

Imaginea cu plăcuța a fost fotografiată și publicată pe Facebook de deputatul Silviu Vexler, din partea minorităților naționale și președinte al Federației Comunității Evreiești din România. 

Citește și

Concediu de coșmar în Mexic: închiși într-o încăpere cu un WC cu jumătate de ușă, românii aplaudau când mergea cineva la toaletă pentru ca persoana respectivă să nu se simtă prost

Deputatul a confirmat pentru Newsweek România că a făcut sesizări către Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și către Ministerul Justiției (MJ). 

Pe strada Iacob Negruzzi din Sectorul 1 al Capitalei, apare sigla Mișcării Legionare, acolo unde legionarii își au sediul. Legea interzice afișarea simbolurilor legionare și fasciste în spațiul public. Sursă imagine: Facebook Silviu Vexler 

Citește și: EXCLUSIV Generalul Irina Alexe, de la USRPLUS, avansată în grad ilegal de miniștrii Săniuță și Blaga

„Am solicitat Ministrului Justiției și Ministrului Afacerilor Interne, având în vedere că Federația Comunităților Evreiești din România a sesizat în mod repetat Autoritățile Publice asupra faptului că sunt afișate simboluri legionare și inscripția “Mișcarea Legionară” pe imobilul localizat în strada Iacob Negruzzi nr. 1, sector 1, București, să îmi comunice :

Care sunt măsurile pe care urmează să le dispună pentru punerea în aplicare cu celeritate a prevederilor legale aplicabile în această situație și sancționarea celor vinovați?
 
Dacă Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Interne și/sau instituțiile din subordine au analizat în trecut această situație și care au fost concluziile/deciziile adoptate? Dacă Ministerul Justiției și Ministerul Afacerilor Interne au luat măsuri efective pentru a interzice și a sancționa promovarea Mișcării Legionare?”, a anunțat Silviu Vexler, pe contul său de Facebook. 
 

Șeful Mișcării Legionare a scăpat recent de un dosar penal 

Șerban Suru, șeful Mișcării Legionare, a scăpat de urmărirea penală într-un dosar penal deschis în urma unor plângeri depuse de Institutul pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, încă din 2014 și 2015. 
 
Acesta scrie la mai multe site-uri care păstrează vie memoria legionarilor, se fotografiază executând salutul fascist și organizează comemorări la Tâncăbești, unde a fost omorât C.Z.Codreanu.
 
În decembrie 2020, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București a anunțat că renunță la urmărirea penală în cazul lui Șerban Suru, pentru că „procurorul de caz a reținut că probatoriul nu confirmă cu certitudine că presupusul făptuitor ar fi inițiat sau constituit o organizație din cele incriminate la art. 3 alin. 1 din OUG 31/2002“, adică „o organizație cu caracter fascist, rasist ori xenofob“. 

Procurorul de caz a considerat, de asemenea, că îndemnul lui Suru din 2015 de pe un site extremist pentru participarea la „comemorarea eroilor și martirilor legionari asasinați în noiembrie 1938“, urmată de comemorarea acestora, „nu reprezintă elementele de tipicitate obiectivă a infracțiunii“. 

Institutul „Wiesel” a contestat decizia, dar a pierdut, Judecătoria Sectorului 2 a admis cererea procurorului de renunțare la urmărirea penală; Suru a scăpat de acest dosar. 

Procurorul care a clasat plângerea a susținut că, „prin soluția de clasare nu s-a analizat salutul executat de făptuitor (...) fiind analizată doar apartenența la doctrina legionarismului. (...) din probatoriul administrat reiese caracterul pașnic și conform cu legislația în vigoare al manifestărilor asociației Mișcarea legionară, absența mesajelor sau acțiunilor care să instige la violență, ură (...) salutul efectuat de suspect în fața celor două instituții publice, portul unei cămăși de culoare verde cu centura neagră și comemorarea lui Corneliu Zelea Codreanu nu sunt acțiuni de natură să promoveze ura, rasismul, antisemitismul sau xenofobia, nu transmit un astfel de mesaj, nu au dat naștere unor acțiuni violente, sunt manifestări ale libertății de exprimare și opinie“, conform documentului consultat de Newsweek România. 

Citește mai multe aici: De ce nu îi pedepsește România pe cei care neagă Holocaustul

 

Ce spune legea 

Ordonanța 31/2002 privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război**) prevede: 

Articolul 3 (1) Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter fascist, rasist ori xenofob, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup. (...)

(1) Confecționarea, vânzarea, răspândirea, precum și deținerea în vederea răspândirii de simboluri fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi.”

 

Newsweek România a cerut puncte de vedere Poliției Capitalei și Primăriei Sectorului 1 și le va publica atunci când le va primi. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te