CV Florin Cîțu, propunerea PNL de premier: master şi doctorat (fără disertație) la Iowa University

DE Elena Andrei | Actualizat: 26.12.2020 - 16:18
sursă Facebook

Florin Cîțu, propus de liberali pentru funcția de premier, este actualul ministru al Finanțelor Publice și senator PNL.

SHARE

Născut la 1 aprilie 1972, Florin Cîțu este senator PNL din 2016.

A absolvit în 1996 Grinnell College din SUA, specializarea economie/matematică, şi are un master şi un doctorat (program doctoral completat, fără disertaţie) la Iowa State University.

În perioada 1997 - 2001, a fost lector la Iowa State University, în SUA. Ca limbi străine cunoscute, din CV reiese că vorbește engleză, franceză și italiană.

Anterior revenirii în România, Cîţu a mai lucrat ca economist la Banca Europeană de Investiţii (2003 – 2005) şi la Banca Centrală a Noii Zeelande (2001 – 2003). El a fost economist sef al ING Bank,alăturându-se echipei la începutul lui 2006 şi a pus bazele echipei de cercetare.

Conform ultimei declarații de avere, el deține o cotă parte de 1/2 din 2 terenuri: un hectar din comuna Golești, sat Tulei, județul Vâlcea și dintr-un teren de 75 ha, din comuna Voineasa - ambele de la părinți. În Tulei, el are și o cotă parte de 1/2 dintr-o clădire de 130 metri pătrați. Cîțu are și o casă de 130 de metri pătrați cumpărată prin credit în Sectorul 2 din Capitală. El are un depozit bancar de 350.000 lei și a acordat un împrumut de 30.600 euro.

Florin Cîțu are și un credit de 303.000 de euro contractat în 2007.

Cîțu a mai fost propus o dată prim-ministru, după ce Guvernul Orban a picat la moțiunea de cenzură, dar cu câteva minute înainte de ședința în care Parlamentul trebuia să îi dea votul de învestitură a anunțat că-și depune mandatul de premier desemnat.

Ocupă postul de ministru al Finanțelor din noiembrie 2019. A preluat Ministerul Finanțelor (în noiembrie 2019) cu un deficit bugetar de 2,8% din PIB (atât era la finalul lunii octombrie) și a încheiat anul trecut cu 4,58% pe cash. El a menționat atunci facturi neplătite din anii trecuți și a vorbit frecvent despre rambursări de TVA.

Pe partea de măsuri ce țin de buget, în timpul pandemiei Covid-19 a promovat unele măsuri așteptate de mediul de afaceri și persoane fizice, precum IMM Invest și amânarea ratelor la credite, rambursarea TVA cu control ulterior, amânarea plății taxelor (termenul fiind prorogat de câteva ori) și procedura de eșalonare simplificată.

În timpul mandatului său, agențiile de rating au păstrat ratingul României.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.