Carul înaintea boilor, la Consiliul de Monitorizare: Se alege vicele, fără raportul pe 2019

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 29.06.2020 - 20:00
Foto: CRJ

Senatorii din Comisia de Drepturile Omului analizează, marți, candidaturile de vicepreședinte la Consiliul de Monitorizare, instituția care ar trebui să apere drepturile persoanelor cu dizabilități. Acest lucru, deși încă nu s-a dezbătut raportul instituției pe 2019.

SHARE

Pentru postul de vicepreședinte, candidează cinci persoane, din care patru sunt actuali angajați ai Consiliului de Monitorizare (CM). Între ei, este și actualul vicepreședinte, Gheorghe Aștileanu. Conform celei mai recente declarații de avere, acesta a încasat puțin peste 9.000 de lei pe lună de la CM.  

Un semnal de alarmă l-a tras Centrul de Resurse Juridice (CRJ), care a trimis o scrisoare deschisă către senatorii din Comisia de Drepturile Omului, cerându-le să amâne procedura de audiere a candidaților pentru postul de vicepreședinte al Consiliul de Monitorizare până după dezbaterea raportului instituției pentru anul 2019. 

Senatorul USR Adrian Wiener, membru în Comisia de Drepturile Omului, a declarat, pentru Newsweek România, că a solicitat Comisiei amânarea votului, pentru că nu a fost dezbătut raportul CM și, în plus, „nu avem ce vota, ONG-urile cu notorietate nu au depus candidaturi. Ei (candidații. n.r.) trebuie propuși de niște ONG-uri, nu cum este cazul dlui Aștileanu. Consiliul nu va funcționa niciodată dacă nu se profesionalizează, dacă nu sunt oameni care să aibă o sensibilitate față de materia drepturilor omului”. 

Citește și: ANALIZĂ Rateurile Consiliului de Monitorizare, care ar trebui să apere persoanele cu dizabilități

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) arată, în scrisoarea transmisă senatorilor din Comisia de Drepturile Omului, că votul ar trebui amânat pentru că: „In măsura în care un candidat din afara institutiei ar dori să îşi prezinte candidatura, acesta pentru a redacta un proiect cu privire la aplicarea efectivă a prevederilor Legii nr.8 din 2016 în cunoştinţă de cauză ar trebui să ştie care sunt plusurile şi minusurile acestei instituţii, fapte pe care nu le poate afla decât dintr-un Raport de activitate pe anul precedent. 

In măsura în care o persoană din interiorul institutiei doreşte să aplice pentru postul de vicepreşedinte, aceasta cunoscând îndeaproape activitatea instituţiei, nu va putea convinge membrii Comisiei pentru drepturile omului întrucât aceştia din urmă nu au luat în dezbatere raportul de activitate respectiv.” 

CRJ mai atrage atenția și asupra CV-urilor celor cinci candidați care vor să ocupe fotoliul de vicepreședinte al CM: „Nu reiese din parcurgerea CV-urilor cum că ar avea o expertiză deosebită în zona apărării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, după cum urmează: patru din cei cinci candidaţi sunt salariaţi ai Consiliului de Monitorizare, ceea ce mai cu seamă în lipsa dezbaterii raportului anual nu ne poate lămuri cu privire la aptitudinile dumnealor. De altfel, înainte de fi angajaţi ai Consiliului de Monitorizare, aceştia au fost angajați ai Primăriei sectorului 5, ai DGAPSC Sector 3 sau au condus birourile unor parlamentari. În egală măsură, doi dintre candidaţi nu au demonstrat prin CV că au lucrat vreodată într-un ONG pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi (dna Gloria lonescu şi dl Alexandru Mateescu)”.

 

Cine sunt candidații 

Mihai Lungu - propus de Calea spre Acces, ONG din Argeș, este membru în Consiliul Economic și Social, de formație teolog 

Gheorghe Aștileanu - actualul vicepreședinte, artist, cere reînnoirea mandatului după mandatul 2016-2020. 

Clara Mica – angajată la CM ca inspector de monitorizare, este propusă ca vicepreședintă din partea Crucii Roșii. Conform ultimei declarații de avere de pe site-ul CM, din 2019, are două mașini, un Ford din 2007 și o Dacia Logan din 2017 și a câștigat 3.200 de lei pe lună. Soțul ei lucrează la SRI.  

Stelian Mateescu – propus de Societatea Naţională Independentă a Handicapaţilor din România, ONG din Râmnicu Vâlcea, de unde este și actualul președinte al Consiliului, Florinel Butnaru; acesta este în prezent angajat al Consiliului de Monitorizare, șef serviciu Monitorizare. În 2019, a câștigat de la Administrația Piețelor 27.615 lei și de la CM 9.952 de lei. 

Gloria Elena Ionescu – propusă de Asociația Curcubeul Autismului din Prahova, iar din 2018 lucrează la Consiliul de Monitorizare, ca inspector de monitorizare. Conform declarației de avere de anul trecut, aceasta are bijuterii în valoare de 6.000 de dolari și are peste 10.000 de dolari în cont. Tot ea a încasat și 6.137 de lei de la Primăria Sectorului 5, potrivit declarației de avere a acesteia publicată în 2019. Gloria Elena Ionescu câștigă de la Consiliul de Monitorizare 25.630 de lei/ an, adică puțin peste 2.100 de lei pe lună.

Puteți consulta lista celor cinci candidați aici

Citește și: Patru din cei 18 angajați de la Consiliul de Monitorizare sunt din același județ cu șeful

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te