Patru din cei 18 angajați de la Consiliul de Monitorizare sunt din același județ cu șeful

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 17.01.2020 - 15:09
Florinel Butnaru. Foto: Realitatea Vâlceană

Patru din cei 18 angajați ai Consiliului de Monitorizare sunt din același județ cu șeful instituției, Florinel Butnaru, trei dintre ei provin din primăriile de sector, alți doi sunt pensionați din Armată.

SHARE

La Consiliul de Monitorizare, instituția care ar trebui să vegheze cum sunt tratate persoanele cu dizabilități din grija statului, sunt angajate 18 persoane, potrivit declarațiilor de avere și de interese postate pe site-ul instituției în 2019. Consiliul de Monitorizare este o instituție autonomă sub control parlamentar.

Florinel Butnaru, președintele instituției, și-a trecut domiciliul în Râmnicu Vâlcea, în declarația de avere. Butnaru este un fost parlamentar PP-DD, transferat la PSD, acum autosuspendat din Organizația Sectorului 4, de profesie inginer auto. Potrivit legii de funcționare a Consiliului de Monitorizare, în fruntea instituției ar trebui să fie persoane cu experiență în domeniul drepturilor omului. 

Florinel Butnaru a câștigat, în 2018, ca șef al Consiliului de Monitorizare, 105.366 lei, ceea ce înseamnă aproximativ 8.780 de lei pe lună, potrivit declarației de avere depusă în iunie 2019. 

 

Citește și: UPDATE „Apărătorul” persoanelor cu dizabilități câștigă peste 8.000 de lei pe lună 

Din cei 18 angajați care au publicate declarațiile de avere pe site-ul instituției, patru au același domiciliu ca și Butnaru: referentul de cabinet Florica Ștefan, inspectorii de monitorizare Alexandru Mateescu, Nicolaie Mardale și directorul Nicolae Băiașu au domiciliul din declarația de avere în județul Vâlcea.

Nicolaie Mardale fusese, anterior, șomer: potrivit declarației de avere, a primit de la AJOFM Vâlcea 5.450 de lei. Nu și-a trecut veniturile obținute de la Consiliul de Monitorizare, depunându-și declarația de avere în octombrie 2019.

În Consiliu lucrează și două persoane care au lucrat la fundația „Inimă pentru Inimă”, organizație care are sediul tot în Râmnicu Vâlcea: Costel Graur, consilier – care a primit 23.350 de lei/an de la această fundație și directorul Nicolae Băiașu – 14.100 de lei/an. Graur și-a depus declarația de avere la Consiliul de Monitorizare în octombrie 2019 și nu a precizat nici un venit încasat de la instituție.

Nicolae Băiașu și-a depus declarația de avere în decembrie 2019 – a câștigat 14.000 lei/an de la Consiliul de Monitorizare, adică puțin peste 1.100 lei/lună, dar nu în calitate de angajat al instituției, ci în calitate de expert colaborator.

Și Nicolae Băiașu are domiciliul în Râmnicu Vâlcea. 

Consilierul de cabinet Ion Grozavu, care a câștigat, în 2019, 18.791 de lei/an de la Consiliul de Monitorizare, a fost și consilier județean la CJ Dâmbovița, fiind și prim-vicepreședinte la PNL Dâmbovița, iar consilierul de cabinet Valentin Păduroiu, care a câștigat anul trecut 28.500 de lei/an, este secretar general PSD.

Valentin Păduroiu este membru PSD (sus), iar Ion Grozavu, PNL (jos). 

Mai mulți angajați ai Consiliului de Monitorizare au lucrat și la primăriile de sector: inspectoarele de monitorizare Monica Dumitrescu – Primăria Sectorului 3 și Gloria Ionescu – Primăria Sectorului 5, consiliera Elena Samoilă-Lăzărescu – Primăria Sectorului 5.

Declarația de avere a Gloriei Ionescu. 

Citește și: Legea, opțională pentru Consiliul de Monitorizare. Zero rapoarte despre Săpoca și Sighetu Marmației 

Tot la Consiliu mai este angajat și Ion Ispas, care a primit 49.408 lei/an de la UM 02490 (Statul Major al Forțelor Terestre), dar și Constantin Biriși, care primește o pensie de 132.000 lei/an de la Ministerul Apărării.

Tot din analizarea declarațiilor de avere, aflăm că două dintre angajatele Consiliului de Monitorizare sunt pasionate de bijuterii. Inspectoarea de monitorizare Gloria Elena Ionescu are bijuterii în valoare de 6.000 de dolari și are peste 10.000 de dolari în cont. Tot ea a încasat și 6.137 de lei de la Primăria Sectorului 5, potrivit declarației de avere a acesteia publicată în 2019. Gloria Elena Ionescu câștigă de la Consiliul de Monitorizare 25.630 de lei/ an, adică puțin peste 2.100 de lei pe lună.

Și Florica Ștefan, referent de cabinet, are bijuterii și obiecte de artă de peste 7.000 de euro. Ea câștigă de la Consiliul de Monitorizare 30.119 lei/an, adică 2.500 de lei pe lună.

Declarația de avere a Floricăi Ștefan din 2019. 

 

Newsweek România a cerut un punct de vedere Consiliului de Monitorizare, pe care îl va publica îndată ce îl va primi.

Newsweek România a publicat, la începutul săptămânii, o statistică a Consiliului de Monitorizare care arată că, în primele 11 luni ale anului, au murit în centre și secții ale spitalelor de psihiatrie 1.190 de persoane cu dizabilități. Instituția nu precizează dacă a luat vreo măsură după ce i s-au comunicat aceste informații. Potrivit legii, poate sesiza organele penale pentru decesele petrecute în centrele de stat și poate reprezenta în instanță oamenii cu dizabilități.

Nici în raportul instituției pentru anul precedent nu sunt trecute aceste informații.

Citește și: EXCLUSIV În 11 luni au murit 1.190 de oameni cu dizabilități din centrele statului

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te