Ce elemente fasciste a preluat AUR de la Mișcarea Legionară. Analiza istoricului Roland Clark

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 30.12.2020 - 13:00
Liderul AUR, George Simion, alături de susținătorii săi, la un miting electoral. Sursa imagine: Facebook AUR

Istoricul Roland Clark, care cercetează Mișcarea Legionară și care și-a susținut doctoratul cu o lucrare despre Legiunea Arhanghelului Mihail, arată, într-o analiză publicată pe OpenDemocracy.net, care sunt asemănările dintre AUR și mișcarea lui C.Z. Codreanu.

SHARE

Istoricul Roland Clark, care predă la Eastern Connecticut State University (SUA) și University of Liverpool (Marea Britanie), notează că „România nu a mai avut o extremă de dreapta puternică de la moartea lui Corneliu Vadim Tudor, în 2015” și că „ostilitatea față de restricțiile impuse pe fondul pandemiei, homofobia, retorica anti-maghiară și sloganul „Basarabia e România” sunt poziții cunoscute ale extremiștilor români de dreapta care ar fi fost de ajuns pentru a atrage electoratul decepționat de actualele partide politice și care așteaptă o schimbare radicală. Totuși, curios, AUR a adoptat sloganuri ale fascismului interbelic, accent adus de Sorin Lavric, cunoscut apologet al fascismului românesc”.

Citește și: EXCLUSIV Patriarhul Daniel nu a decis dacă se vaccinează anti-COVID. Ierarhii greci și bulgari, da

Roland Clark găsește o serie de asemănări între AUR și Mișcarea Legionară, conform analizei publicate pe OpenDemocracy.net:

-  „La mitingurile AUR, susținătorii și membrii partidului aduc steaguri cu tricolorul pe care este desenată, chiar în mijloc, sigla formațiunii Alianței. Aceștia preferă marșurile și încearcă să intre în conflict cu autoritățile, în detrimentul mitingurilor organizate legal. Reprezentanții partidului apar adesea în public în costume populare, așa cum făceau Corneliu Zelea Codreanu și alți conducători fasciști în anii ‘30.

- La fel ca fasciștii interbelici, politicienii AUR creează panică folosindu-se de fake news și pozează în victime ale autorităților „opresive și corupte”, după ce se angajează în acțiuni care obligă autoritățile să ia măsuri legale împotriva lor. Își celebrează legăturile cu Biserica Ortodoxă Română, așa cum făcea și Legiunea Arhanghelului Mihail și și-au făcut o „casă” care aduce cu „Casa Verde” și creând organizații de sprijin, precum „Prieteni ai Alianței”, formată dintr-o sută de membri, așa cum legionarii aveau „Asociația Prietenii Legiunii”.

- AUR folosește aceeași retorică despre corupție, cenzură, dominația străinilor, dreptate și „sclavie” la fel ca fasciștii interbelici”.

„De ce imită AUR fascismul românesc?” este întrebarea pe care și-o pune istoricul Roland Clark. El ia în considerare câteva ipoteze: pentru că rețeta legionară este verificată, bucurându-se de popularitate la apariție, pentru că își va atrage de partea sa susținători nostalgici extrem de implicați și pentru că legionarismul este asociat, în anumite medii, cu „martirii închisorilor comuniste”, adevărații păstrători ai ortodoxiei. 

„Mai întâi, pentru că orice partid care evocă fascismul interbelic va câștiga imediat sprijinul nostalgicilor - sunt grupuri mici, în termeni electorali -, dar sunt alegători devotați și pun umărul la dezvoltarea noului partid. Ei vor participa la mitinguri și sunt deja conectați cu alte cercuri din care AUR poate strânge recruți: cercurile ortodoxe, unioniștii, ecologiștii.

Citește și: Lovitură pentru conspiraționiști și antivacciniști. Apare pașaportul COVID, fără de care stai acasă

În al doilea rând, dacă AUR ar fi pedepsit pentru „învierea” Legiunii, asta ar servi imaginii publice a formațiunii. Liderii AUR se prezintă ca victime persecutate de elite, care luptă pentru dreptatea populară și atunci orice încercare de reprimare este publicitate binevenită. Mai mult, dacă nazismul are o reputație proastă în România, Mișcarea Legionară este adesea asociată cu o „mișcare religioasă” care a avut un scop bun, iar legionarii sunt „martirii” care au murit în temnițele comuniste.

În al treilea rând, așa cum Legiunea a demonstrat în anii ‘30, aceste metode funcționează. Lipsa de încredere în Guvern, problemele cu corupția și un sistem de sănătate în colaps îi fac credibili pe cei din AUR în fața alegătorilor.

Modul în care AUR se folosește de conspirații și de ideea că ei luptă pentru păstrarea moralității creștine seamănă cu campaniile duse de populiști precum Donald Trump și Viktor Orban, dar și de fasciștii interbelici, iar, într-o lume de fake news, aceste metode sunt o cale sigură pentru a-și asigura rapid sprijinul”, mai arată istoricul, în analiza citată. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te