Lovitură pentru conspiraționiști și antivacciniști. Apare pașaportul COVID, fără de care stai acasă

DE Alex Darvari | Actualizat: 29.12.2020 - 16:55
The Conversation

Pentru că numeroase campanii de vaccinare împotriva coronavirusului sunt în derulare în SUA și în străinătate, mulți oameni visează la ziua în care vor putea călători, face cumpărături și merge, din nou, la film.

SHARE

„Pentru a vă relua aceste activități, este posibil să aveți nevoie de ceva în plus față de simpla vaccinare: o aplicație tip pașaport care să dovedească faptul că ați fost vaccinat.

Citește și

Cum a șmenuit deputatul AUR Mihai Lasca un german, în 2006, pe E60, prin metoda „Maradona”

Mai multe companii IT au început să dezvolte aplicații sau sisteme pentru smartphone-uri pentru ca persoanele fizice să poată încărca detalii despre testările și vaccinările anti-Covid-19 la care au luat parte. Se crează, astfel, acreditări digitale care pot fi prezentate pentru a intra la concerte, stadioane, în cinematografe, birouri sau chiar țări”, scrie CNN.

Un prim pas important a și fost făcut

Common Trust Network, o inițiativă a organizației nonprofit din Geneva, The Commons Project și a Forumului Economic Mondial, a colaborat cu mai multe companii aeriene, inclusiv Cathay Pacific, JetBlue, Lufthansa, Swiss Airlines, United Airlines și Virgin Atlantic, precum și cu sute de sisteme de sănătate din Statele Unite.

Citește și

Trei pași pe care trebuie să-i faci de la 1 ianuarie ca să nu plătești mai mult curentul

Aplicația CommonPass, creată de grup, permite utilizatorilor să încarce date medicale, cum ar fi rezultatul unui test Covid-19 sau dovada vaccinării de către un spital sau un cadru medical, generând un certificat de sănătate. Sau, aplicația poate genera un cod QR ce poate fi prezentat autorităților fără a dezvălui alte informații medicale sensibile. Pentru cei care călătoresc, aplicația prezintă informații despre cerințele sanitare necesare pentru putea intra în respectiva țară.

"Poți prezenta aceste date de fiecare dată când treci o frontieră. Nu trebuie să mai fi vaccinat de fiecare dată când ajungi într-o nouă destinație", a declarat pentru CNN Business Thomas Crampton, ofițer șef de marketing și comunicare pentru The Commons Project.

Citește și

Când se va încheia vaccinarea tuturor românilor împotriva COVID-19

IBM a dezvoltat propria aplicație, numită Digital Health Pass. Ea permite companiilor și locațiilor să anunțe de ce fel de teste și de documente ai nevoie pentru a fi acceptat într-o zonă.

La începutul pandemiei, Apple și Google au lăsat deoparte rivalitatea pentru a dezvolta împreună un sistem bazat pe Bluetooth prin care anunțau utilizatorii dacă au fost expuși unei persoane cu Covid-19.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.