EXCLUSIV Patriarhul Daniel nu a decis dacă se vaccinează anti-COVID. Ierarhii greci și bulgari, da

DE Flavia Drăgan, Petre Bădică | Actualizat: 29.12.2020 - 23:12

În Bulgaria și Grecia, înalții ierarhi au oferit un exemplu populației și s-au vaccinat cei dintâi. La București, Biserica Ortodoxă Română mai cumpănește situația. Newsweek România a vrut să știe dacă patriarhul Daniel și ierarhii Bisericii Ortodoxe Române se vor vaccina.

SHARE

Newsweek România a vrut să știe dacă patriarhul Daniel, mitropoliții Bisericii Ortodoxe Române se vor vaccina anti-COVID. Campania de vaccinare a început, duminică, în România. Cercetările sociologice spun că gradul de respingere al vaccinului anti-COVID este mare: 40% din populație ar refuza vaccinarea.

Detalii AICI.

Și în rândul profesorilor domină scepticimul.

Potrivit unei federații sindicale, 56% dintre profesori refuză să se vaccineze. Detalii AICI.

În același timp, reprezentanți ai unui partid parlamentar – AUR – au denunțat campania de vaccinare susținând că românii nu trebuie să fie cobai. Detalii AICI.

BOR, indecisă

Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, a avut un răspuns sec la întrebarea dacă înalții ierarhi ai BOR se vor vaccina anti-COVID (pentru a oferi un exemplu de urmat unei țări cu peste 86% populație creștină, n.r.). 

Vasile Bănescu a fost succint: „Nu vă pot răspunde la această întrebare, întrucât nu am nicio informație în acest sens”.

Mesaj rece de Anul Nou, rugăciuni de Crăciun

Deși România se află într-un moment de cumpănă, în care credința oamenilor este pusă la încercare, patriarhul Daniel a transmis un mesaj de An Nou fără să se refere la pandemia prin care trece națiunea. Patriarhul le-a urat românilor La mulţi ani! şi le transmite cele mai calde gânduri de sănătate. Detalii AICI

Situația creată de apariția coronavirus a fost evocată în mesajul de Crăciun al Patriarhului:

„În contextul pandemiei de astăzi, omenirea confruntată cu noul coronavirus traversează o perioadă grea privind viaţa şi sănătatea oamenilor. Şi poporul român este îndoliat şi întristat deoarece mulţi români au decedat, iar alţii au suferit în izolare până când s-au vindecat de această boală.

Prin urmare este mare nevoie de multă rugăciune, de solidaritate şi ajutorare frăţească”, a spus Patriarhul Daniel.

Ierarhii din Cipru, Bulgaria și Grecia, vaccinați

În alte țări creștine, înalții ierarhi ortodocși au vrut să dea un exemplu.

IPS Hierotheos Vlachos a fost primul Mitropolit al Bisericii Ortodoxe din Grecia care s-a vaccinat împotriva Covid-19. Mitropolitul Hierotheos Vlachos a declarat, într-un interviu, că vaccinurile cresc durata de viață.

„Vaccinurile stimulează sistemul imunitar al organismului pentru a combate virusurile. Am fost și eu vaccinat, pentru că altfel probabil că nu aș fi în viață. În fiecare an sunt vaccinat antigripal. Voi fi vaccinat cu noul vaccin după aprobările organizațiilor competente și decizia Sfântului Sinod și sugestiile medicilor mei tratați“, a spus mitropolitul. 

Ministrul Sănătăţii şi episcopul ortodox Tihon au fost primii cetăţeni bulgari vaccinaţi.

Și în Cipru, majoritatea membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe, în frunte cu arhiepiscopul Chrysostomos, au anunțat încă din 15 decembrie că se vor vaccina. 

Reacție întârziată și în cazul Colectiv

„Preoții nu au venit să se roage la locul în care s-a produs o tragedie pentru că nu au vrut să deranjeze pe rudele victimelor, care se reculegeau acolo”.

Aceasta este explicația pe care a dat-o Patriarhul Daniel pentru faptul că în primele zile după tragedia de la Colectiv nici un preot trimis de Biserica Ortodoxă Română nu a venit în fața clubului, să se roage pentru cei în suferință.

„Acum ne facem datoria după tradiția și rânduiala noastră. Nu vrea Biserica să rupă liniștea și tăcerea celor care trebuiau să se reculeagă. Nu vrem să se considere că facem spectacol.
Lumea să vină la biserică, nu la club. Noi ne rugăm la biserică. Să nu mai judecăm pe nimeni, să ne rugăm” a spus Patriarhul Daniel, în prima sa ieşire publică, la patru zile de la drama din Colectiv”. Detalii AICI.


 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te