Valul 4 nu se oprește cu postări „wow” pe Fb. Luați măsuri dure contra celor care nu se vaccinează

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 17.09.2021 - 20:47

Să te plimbi bolnav printre oameni nu e un drept constituțional. Să-i infectezi pe alții nu e o libertate garantată. Faptul că mă pui pe mine în pericol te face pe tine un pericol. Și trebuie să fii sancționat pentru asta. 

SHARE

Un cadrul medical dintr-un mare spital universitar din București își ironiza mereu colegii care promovau vaccinarea anti COVID-19 și măsurile de distanțare socială menite să ne protejeze de această boală. Apoi s-a infectat cu SARS-COV 2 și a fost internat în stare gravă chiar în unitatea unde lucra. 

Un alt cadru medical dintr-un mare spital universitar din București nu crede în pandemie, deși a îngrijit în ultimul an și jumătate mai mulți pacienți infectați cu coronavirus, dintre care unii au murit. Afirmă că acei bolnavi au decedat din alte cauze. 

Șeful Catedrei de Fiziologie și Neuroștiințe din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București le cere studenților să nu poarte mască, „un instrument al fricii”, și distribuie teorii ale conspirației despre „pandemia care nu există”. 

Citește și: Un profesor de la UMF București îndeamnă studenții să nu poarte mască. „E un instrument al fricii”

Am cunoscut, în ultimul an și jumătate, de când a izbucnit criza sanitară mondială, mulți, prea mulți oameni care cred că SARS-COV 2 este o invenție. 

Nu toți sunt neșcolarizați. Din contră. Iar dintre toți negaționiștii, cel mai mult mă miră cadrele medicale care răspândesc teorii ale conspirației despre meseria pe care o practică. Cum poate un medic să denigreze medicina, mi-e peste puterile mele de înțelegere. 

Cert este că, în România, campania de vaccinare anti COVID-19 este un eșec grandios.

Principala vină o are chiar populația, ăsta e adevărul crud. Cu o populație cu porniri sinucigașe tradiționale, care se duce la doctor doar când cancerul a ajuns în fază terminală sau care depășește pe linie continuă exact în locul în care cu o zi înainte a avut loc încă un accident mortal, rezultatul nu putea fi altul. Am mai spus-o. Atât putem. 

Citește și: Românii au învins pandemia. Dacă nu cred, nu există

Însă la fel de adevărat este că avem printre cele mai lașe autorități din Europa, cel puțin. Sau cele mai populiste, cele mai disperate după aprobarea sinucigașilor care vor să-și omoare apropiații pentru că au citit ei pe un site obscur de pe internet că COVID-19 e o „răceală puțin mai grea”. Sau le-a spus o rudă.

România a intrat în valul 4 al pandemiei de coronavirus cu o criză politică și cu un guvern care crede că, dacă minte pe hârtie, poate fi mințită și realitatea. Trăim, din cauza acestui populism criminal, în singura țară din Europa care nu s-a pregătit pentru varianta Delta, mult mai virulentă decât celelalte trei valuri.

Când în țările normale la cap se reintroduceau restricții, noi le eliminam. 

Când în țările normale la cap se stimula vaccinarea anti COVID-19, noi eram mai preocupați de cearta dintre Cîțu și Orban, dintre Cioloș și Ghinea și de toate stupizeniile politice care ne-au lăsat descoperiți încă o dată în fața bolii. 

Citește și: Cât a durat valul patru al pandemiei: Grecia- 62 de zile, Italia – 60, Franța – 48, Spania - 31

În Europa, certificatul verde (de vaccinare, de test sau de trecere prin boală) e obligatoriu din vară și pentru o amărâtă de cafea. Noi abia ne gândim acum poate, să mai vedem, nu știm sigur dacă impunem acest document. 

Am tot repetat în ultimele mele articole de opinie: regulile nu se respectă decât cu bâta legii.

Placa cu „să facem educație” cu vorba bună, cu clipuri tv sau în școală nu ține cât timp 40% dintre cadrele didactice, cele care ar trebui să educe, nu s-au vaccinat. 

Așa că, în momentul de față, când sunt iar 4.500 de infectări cu coronavirus pe zi, și vom ajunge curând la peste 10.000, nu mai e loc de jumătăți de măsură și de românescul „merge și așa, poate nu se rupe”. 

Citește și: Certificatul verde Covid va fi necesar la restaurante, spectacole, evenimente, de la 3 la mie

Măsurile împotriva celor care nu se vaccinează sau nu se testează trebuie să fie ferme și categorice: nu au decât să stea acasă, izolați. 

Să te plimbi bolnav printre oameni nu e un drept constituțional. Să-i infectezi pe alții nu e o libertate garantată. Faptul că mă pui pe mine în pericol te face pe tine un pericol. Și trebuie să fii sancționat pentru asta. 

Așa încât, domnule Florin Cîțu, domnule Raed Arafat, domnule Valeriu Gheorghiță, domnule ministru interimar al Sănătății, morții care vor fi în lunile următoare din cauza lașității dumneavoastră îi veți avea pe conștiință.

Desigur, dacă aveți conștiință!

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te