Reformele partidelor de dreapta au eșuat. PSD recucerește România. Pas cu pas

DE Petre Bădică | Actualizat: 07.01.2022 - 11:24

Între plecarea guvernului Dăncilă și venirea guvernului Ciucă s-au scurs doi ani. În această perioadă, s-a întâmplat un singur lucru notabil: întoarcerea PSD la guvernare fără ca partidul lui Marcel Ciolacu să „tragă” un foc de armă.

SHARE

PSD revine la putere după doi ani petrecuți în opoziție. Oamenii PSD ocupă, în valuri, toate structurile statului și își aruncă tentaculele spre prăzile viitoare. Partidul lui Ciolacu a preluat cele mai multe ministere. Și-a instalat prefecți. Se reîntorc secretarii de stat din vremuri de tristă amintire.

Citește și: 20.000 lei/lună salariu și 3.000 lei/sporuri pentru secretarul general al deputaților, propus de PSD

Mădălin Voicu a fost numit secretar de stat la ministerul Culturii, Florian Lixandru se întoarce tot pe poziția de secretar de stat dar la ministerul Educației.

Citește și: Polonia sprijină lectura cu 280 milioane €, România îi dedică o zi națională

Numirile doar pe bază de carnet de partid revin în forță. E drept că și liberalii procedează la fel.

Citește și: 12 miniștri, „incompatibili” cu domeniul administrat. IT-ist la transporturi, contabil la turism

După ce a revenit la guvernare fără luptă, PSD e gata să primească alte cadouri. Gabriela Firea a anunțat că va candida, în 2024, pentru un mandat de primar al Bucureștiului. Partidele competitoare i-au creat culoarul perfect.

Nicușor Dan este în derivă și fără soluții pentru București. El nu poate invoca, la nesfârșit, greaua moștenire, nu-l mai crede nimeni. USR va avea, sigur, un candidat cu pretenții, probabil pe Vlad Voiculescu. Cum „reforma” alegerilor locale în două tururi nu va mai avea loc, Gabriela Firea pornește mare favorită.

Din motivele de mai sus, primarii USR Clotilde Armand, Allen Coliban, Dominic Fritz vor avea o misiune foarte grea la alegerile de peste doi ani și jumătate. Avansul PSD în sondaje și căderea PNL afectează șansele primarilor liberali din orașe importante precum Cluj Napoca sau Constanța.

Naivii ar putea spera că premierul Ciucă se va scutura de încorsetările unui concubinaj cu PSD și va lua măsurile așteptate de electoratul de dreapta: eliminarea pensiilor speciale, corectarea „reformelor” PSD din justiție, eliminarea sporurilor pentru condiții de muncă, revenirea la alegerile locale în două tururi.

Astea sunt basme. Puterea premierului Ciucă este dată de susținerea PSD. Amenințările lui Florin Cîțu cu ruperea coaliției sunt ridicole. Președintele liberal este o piatră de moară pentru PNL. Un prim pas pentru ca PNL să oprească din căderea în sondaje ar fi debarcarea lui Cîțu.

Dar asta nu mai e o prioritate pentru liberali. Fiecare membru de partid încearcă să se pună la adăpost de tsunamiul PSD care va veni la alegerile din 2024.

Citește și: VIDEO Grindeanu amenință constructorul Centurii Tecuci (7 km), pe care PSD nu a terminat-o în 7 ani

PS. Vă amintiți strategia Gabrielei Firea care a candidat, în 2020, fără sigla PSD la București? Dacă lucrurile nu se schimbă, Nicușor Dan și Emil Boc o vor copia în 2024.

 

 

   

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii


© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.