Ce mângâie munții și cum te face guvernul să îți fie rușine că ești român

DE Petre Bădică | Actualizat: 29.11.2018 - 15:47

Numeroase clișee nationaliste (comuniste), falsificări ale istoriei, hiperbolizarea geografiei, florei și faunei, nonsensuri se înghesuie în clipul intitulat „România, țara nemuritorului Dracula”, realizat de guven pentru a celebra Centenarul.

SHARE

În clip, guvernul se laudă cu ceea ce se străduiește să distrugă, spre exemplu, pădurile virgine și animalele sălbatice pe care vânători politici au pus pușca.

Videoclipul zice astfel:

- baladele românești sunt „profunde cât istoria” (istoria e mai degrabă liniară, arată cronologic evenimente, pentru Viorica ar fi o linie dreaptă).

- „România a fost numită grădina maicii Domnului”, băgată în clip probabil la cererea unor politicieni care folosesc expresia la greu: Firea, Udrea, Ana Birchall.

- România este țara unde „lanurile se unduiesc în bătaia vântului”. În alte părți grâul stă țeapăn, nemișcat?, „A dealurilor domoale, ce dau roade gustoase”. De asta în supermarketuri avem numai roade turcești și olandeze? „A munților falnicii”. De nici 3.000 de metri, cel mai înalt; cum ar trebui să se scrie despre Alpi?.

Din clip mai aflăm: în România, cerul este mereu albastru, apele sunt limpezi precum cleștarul (faceți o vizită pe Valea Oltului pentru a vedea, la barajul de la Vâlcea, marea de pet-uri care se întinde pe kilometri pătrați).

România este țara apelor termale. Dar perla stațiunilor termale – Băile Herculane - este într-o avansată stare de degradare, după ce PSD a devalizat-o, cu binecuvânatrea lui Adrian Năstase.

„România este țara pădurilor virgine”. PSD tocmai a promovat un proiect de lege care va distruge pădurile virgine şi ariile protejate.

România mai este țara petrolului (care a fost înstrăinat pe mai nimic de politicieni) și a gazelor naturale (pe care se bat, netransparent, aceeași politicieni).

Istoria însumează „mărețe izbânzi”. Nicio nuanță, niciun tremur în glas, desi România a capitulat în primul război și a greșit tabăra în cel de-al doilea).

Și dă-i cu clișee:

România este „țara albastrului de Voroneț” și a „nemuritorului Dracula” (România s-a scremut să facă un parc tematic Dracula, dar nu ne-a ieșit). 

Avem „cea mai frumoasă cascadă din lume (probabil că nu le-a văzut pe cele de la Krka)”, „originalitatea tradițiilor încântă simțurile” (când nimic nu ai a spune…), „invențiile românești sunt folosite de întreaga umanitate, creatorii români sunt atinși de geniu” (majoritatea geniilor de care se face vorbire în clip au trăit și s-au sfârșit în exil: Cioran, Eliade, Brâncuși etc).

Golurile lui Hagi sunt „memorabile”, săracii Maradona sau Messi ce să mai zică.

România continuă să uimească prin „cele mai frumoase șosele montane” (care se închid când vine iarna). 

Ne mândrim în clip cu „Palatul Parlamentului cea mai mare clădire din lume” (unde se înghesuie cei mai penali politicieni). 

România este țara care de mii de ani este „o insulă de latinitate”, când de fapt națiunea nu are  nici două secole.

În clipul aniversar „România, țara nemuritorului Dracula”, totul este la superlativ. Ai crede că nu mai e nimic de adăugat, că am ajuns la capătul istoriei, și suntem la ani lumină față de alte state. Lipsește din acest clip un sigur lucru: măsura. Poate la Centenarul viitor.


Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te