Procurorii DNA sesizează GRECO și Comitetul MONEYVAL cu privire la Ordonanța lui Toader

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 26.02.2019 - 16:00

Magistrații Direcției Naționale Anticorupție au decis, marți, să sesizeze GRECO și Comitetului MONEYVAL în privința Ordonanței 7 de modificare a legilor Justiției.

SHARE

Procurorii anticorupție s-au întrunit, marți, în Adunare generală, pentru a lua o decizie în privința unei reacții comune care să vizeze Ordonanța 7. Conform unui comunicat postat pe site-ul instituției, măsurile adoptate sunt:


1. Susținerea Hotărârii nr 95/20.02.2019 a Secției pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, în sensul că modificările aduse prin OUG nr. 7/2019 conțin prevederi neconstituționale și care vor conduce la blocarea activității Ministerului Public, inclusiv D.N.A. 


2. Susținerea demersului PICCJ de a cere Avocatului Poporului sesizarea CCR cu privire la neconstituționalitatea OUG nr. 7/2019. 


3. Solicitarea ca titularii îndreptățiți să declanșeze un conflict juridic de natură constituțională între Guvern ca legiuitor delegat și Autoritatea judecătorească, întrucât modificările aduse prin OUG nr. 7/2019 pun în imposibilitate Ministerul Public să își exercite atribuțiile constituționale.


4. Transmiterea unei scrisori deschise către ministrul Justiției pentru a explica modul în care urmează să fie derulată și finalizată procedura de ocupare a funcțiilor de procuror șef secție la D.N.A în intervalul de 22 de zile, rămas până la expirarea delegărilor, având în vedere că, urmare a OUG 7/2019 delegarea în aceste funcții nu mai este posibilă.


5. Sesizarea reprezentanților GRECO – Grupul Statelor împotriva Corupției și a Comitetului MONEYVAL (Comitet de experți pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor), ambele organisme din cadrul Consiliului Europei, cu privire la modul în care OUG nr. 7/2019 va afecta eficiența organelor de urmărire penală din perspectiva infracțiunilor de combaterii corupției si a spălării banilor.


6. Transmiterea pe pagina de internet a instituției a unui mesaj public privind riscul blocării activității instituției ca urmare a OUG nr. 7/2019 și a paralizării combaterii corupției la nivel înalt.

DIICOT, condusă de un loial PSD, își suspendă activitatea în semn de protest față de OUG pe Justiție

Luni, DIICOT a anuțat că își suspendă, pentru o săptămână, activitatea, iar procurorii Parchetului General vor purta banderole, în semn de protest față de Ordonanța 7 de modificare a legilor Justiției. De vinerea trecută, magistrații de la mai multe parchete și instanțe din țară au protestat în fața Palatelor de Justiție și au anunțat întreruperea activității.  

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.