Florin Iordache admite că a fost prost când a înființat secția specială și cere desființarea ei

DE Petre Bădică | Actualizat: 01.03.2021 - 16:14
Ex-ministrul justitiei, Tudorel Toader, si Florin Iordache, la Comisia speciala pentru legile justitiei, octombrie 2017. Inquam Photos / Octav Ganea

La 3 ani după ce a cerut înființarea Secției speciale pentru investigarea "infracțiunilor din justiție", Florin Iordache crede că instituția funcționează neclar și ar trebui desființată.

SHARE

Social-democratul Florin Iordache a fost ales preşedinte al Comisiei parlamentare speciale pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul Justiţiei, anunța Agerpres la data de 3 octombrie 2017. Obiectivul Comisiei, care avea 23 de membri, era modificarea Condului penal și de procedură penală.

Citește și

VIDEO Selly, petrecere cu manele în pandemie, fără distanțare și mască. I-a cântat Tzancă Uraganul

În decembrie 2017, Comisia specială parlamentară privind legile justiției, condusă de deputatul PSD Florin Iordache, a adoptat înființarea unei Secții speciale pentru investigarea "infracțiunilor din justiție" în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casatie si Justiție. Detalii AICI.

Citește și

VIDEO Gigi Becali: Florinel, ai luat carnetul la mișto? Nu, nea Gigi, am dat examen în engleză

În octombrie 2018, Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor comise de magistraţi, care va fi înfiinţată ca urmare a modificării Legii privind organizarea judiciară, anunța Digi24.

În februarie 2019, Iordache spunea că „un câştig al reformei în justiţie este şi înfiinţarea secţiei speciale pentru investigarea magistraţilor.

Citește și: Plagiator, 4 masterate în 2 ani: Iordache - 12.000 lei/lună, sinecură ca șef la Consiliul Legislativ

În iunie 2020, Camera Deputaţilor a respins propunerea legislativă pentru desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Au fost 167 voturi pentru respingere, 97 împotrivă şi 25 abţineri. La dezbateri, Florin Iordache a susținut că desființarea SIIJ înseamnă subordonarea justiției.

Citește și: Partidul Studiilor la Distanță. Florin Iordache: Viceprimar, student, plagiator

În octombrie 2020, Iordache a fost numit președinte al Consiliului Legislativ. Instituția trebuia să dea un aviz pe legea de desființare a Secției Speciale de anchetare a magistraților inițiată de noul ministru al Justiției.

Iordache a constatat că  Secția specială, pe care a înființat-o și apărat-o ani de zile este „lipsită de claritate și precizie normativă” și ar trebuie desființată.

Ce spune insitituția lui Iordache

„Analizând proiectul de Lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţic, transmis de Secretariatul Generat al Guvernului cu adresa nr.32 din 12.02.2021.

Consiliul Legislativ avizează favorabil proiectul de lege”.

Urmează apoi o serie de observații și, la final, semnătura lui Iordache.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te